Lista på tio smidiga Mac-program

2007-02-08 10:36 | Kategorier » Apple, Mac, Tips,

Eftersom fler och fler av mina kompisar nu börjar se fördelarna med att köra Mac så tänkte jag bidra med en liten lista över program som kan vara smidiga att använda sig av, som ny användare händer det att man kan behöva lite tips. Kanske kan även du hitta ett guldkorn bland dessa om du inte redan känner till allesammans? =)

Tanken är att detta ska bli en hel artikelserie som dels ska kunna fungera som en guide för nya Mac-användare men även ge allmänna tips som kan göra tillvaron framför Macen ännu trevligare.

Quicksilver IconQuicksilver
Ärligt talat vet jag inte hur jag skulle klara mig utan detta program faktiskt. Allt blir så mycket smidigare. Man kan beskriva programmet som någon slags programstartare, men inte ens då kommer man i närheten. Quicksilver låter dig starta program blixtsnabbt, bifogar filer i e-mail, hanterar filer på hårddisken, sätter taggar på dina filer. I princip kan du få Quicksilver att göra nästan allt som systemet kan göra, fast oerhört mycket snabbare.

Det hela bygger på att man via en tangentkombination får upp en panel där man kan börja skriva det man är ute efter. Vill jag skicka filen ”skolarbete.doc” till Nils Olofsson i min adressbok så trycker jag tangentkombinationen, börjar skriva på filnamnet och när jag kommit till ”skolar” hittas rätt fil. Sedan trycker jag tab och börjar skriva ”email”, redan när jag bara skrivit ”e” förstår Quicksilver att jag vill skicka filen med e-post. Sedan är det tab igen och jag börjar skriva på namnet. Även här räcker de första bokstäverna.

Nu ser så klart detta lite osmidigt ut i text, men testa programmet. Jag kan nästan garantera att du inte kommer vilja vara utan det sedan.

VirtueDesktops IconVirtueDesktops
Detta är ytterligare ett sådant där program som jag verkligen saknar när jag sitter vid en dator som inte har det. Det låter mig ha flera virtuella skrivbord. Ett där jag kan ha webbläsarna, ett där chatprogrammen ligger och ett tredje där jag har några grafikprogram igång. Det gör så att jag får tydligare överblick över programmen och underlättar i största allmänhet. Det går också att göra så att vissa program syns på alla skrivbord med.

Förmodligen kommer detta program att spela ut sin roll lite när nästa OS X kommer, eftersom en funktion för just detta vid namn ”Spaces” är inbyggt där. Men till dess kan jag varmt rekommendera VirtueDesktops.

Adium IconAdium
Förmodligen finns det inte en enda lista av ”bra Macprogram” utan denna chatklient. Det är utan tvekan det trevligaste chatprogrammet jag har använt mig av. Det finns stöd för alla stora nätverk, vilket gör att man smidigt kan ha alla kompisarna samlade i samma program, oavsett om de använder MSN, ICQ eller något annat. Är man inte nöjd med de funktionerna som finns från start så är det oerhört lätt att installera plugins som lägger till den funktionen man vill, samma sak gäller med utseendet.

CSSEdit IconCSSEdit
Gör du hemsidor? Då hoppas jag till att börja med att du även använder XHTML och CSS för att formge sidorna. Visst, CSS är inte på något sätt svårt att sitta och koda för hand och dessutom finns det många trevliga editorer som underlättar kodandet. Dreamweaver har ju en CSS-editor som säkert underlättar för en del. Alla dessa bleknar dock i jämförelse med CSSEdit. Aldrig någonsin tidigare har jag stött på en så trevlig CSS-editor. Smidigheten, snabbheten och att man direkt ser vilka förändringar det blir på sidan är något som gör att åtminstone jag får arbetet gjort mycket snabbare än vanligt.

Delicious Library IconDelicious Library
Har du ett gäng DVD-filmer hemma? Kanske en drös spel och musikskivor med? Några böcker? Händer det att du lånar ut dessa till kompisar eller vill du bara ha lite smidig översikt? Då är Delicious Library programmet för dig. Det låter dig katalogisera alla dessa saker på ett mycket snyggt och smidigt sätt. Ofta läggs rätt info in bara du visar upp streckkoden för webbkameran. Annars går det att få informationen inlagd genom att söka på namnet och markera rätt sökträff. Känner man för det går det så klart att lägga in allt manuellt med.

Delicious Library måste vara ett av de snyggaste katalogprogrammen jag någonsin sett, och det är faktiskt riktigt trevligt att ha med att göra med. De gånger jag lånar ut filmer, spel eller annat till kompisar så markerar jag dem som utlånade i programmet. Det finns alltså inte en chans att jag glömmer bort vem som har vad.

NewsFire IconNewsFire
Utan tvekan den trevligaste RSS-läsaren jag har stött på. Att den är snygg som tusan gör ju inte saken sämre heller. Innehåller många funktioner för att skapa smarta filter för att man ska kunna få ut just de nyheter man är intresserad av. Givetvis är allt sökbart via spotlight med, vilket garanterar att man snabbt som tusan kan hitta den där nyheten man kommer ihåg att man såg för länge sedan.

Spanning SyncSpanning Sync
Detta är en riktig ”killerapp”… Länge har jag velat synka iCal med Google Calendar, men det har inte funnits någon smidig möjlighet till det tidigare. Nu är Spanning Sync äntligen på väg att nå färdig version. Jag har haft privilegiet att följa hur programmet utvecklat sig då jag sysslar med den svenska översättningen av programmet, och jag måste säga att det blir bättre och bättre för varje version som släpps. Nu håller jag alla mina kalendrar, i alla mina datorer och mobiler smidigt synkade med varandra. Oavsett i vilken enhet jag lägger till en händelse så dyker den upp i alla de andra och jag kommer också åt det via nätet. Kan det bli mycket trevligare än så? =)

Colloquy IconColloquy
Jag tillhör den där ”gamla skaran” som fortfarande uppskattar IRC. Länge försökte jag hitta någon IRC-klient som kändes sådär härligt ”Macig”. De flesta jag hittade kändes som Linux/Unix-program som bara hade blivit omgjorda för att köras i OS X. I många fall var det dessutom så. Med lite pill så får man Colloquy att kännas oerhört integrerat i systemet samtidigt som enkelheten finns där.

SurplusMeter IconSurplusMeter
När jag är ute på vift med min dator så händer det ofta att jag är uppkopplad via mobilen, vilket ju är smidigt. I den tjänsten ingår det en gigabyte trafik per månad (rätt snålt egentligen), men hur ska man hålla reda på det smidigt? Antingen kan man surfa in på den lilla saldosidan man har på sina kundsidor, eller så fyrar man bara upp detta trevliga program och tar en titt… =)

Givetvis går det att ställa in vilka gränser som ska gälla.

TextExpander IconTextExpander
Sist ut denna gång får TextExpander vara. Programmet låter dig kunna skriva längre texter, datum eller andra saker med några få bokstäver. Många gånger skriver man sin e-postadress på olika ställen. Inte helt sällan ser den ut i stil med mittlånganamn@domän.com, med hjälp av TextExpander kan man låta texten ”mymail” fungera som en genväg. Så snart du skriver ”mymail” (eller vad du nu valt) så ersätts detta alltså med det du vill.

Vill du ha olika signaturer på mail, beroende på vart du skickar dem? Inga problem, du kan till exempel låta ”arbsig” vara din arbetssignatur medan ”privsig” istället kommer att skriva ut din privata signatur. Programmet är oerhört enkelt med underlättar i många fall ens arbete rejält när man börjat ange sina textgenvägar.

Uppdatering: Har nu gjort en jämförelse mellan TextExpander och RapidoWrite, som det tipsades om här nedanför.

Hoppas att detta kan komma någon till nytta =)

Gravatar
|
Johan — 2007-02-08 23:29

Bra tips! Tack för dem. Men om jag ser ordet ”smidig” i datorsammanhang en gång till så går jag sönder. 🙂

Gravatar
|
lowe — 2007-02-08 23:39

Ett tips är även att kolla på rapidowrite, en gratisvariant som skall göra samma sak som textexpander.

http://www.app4mac.com/rapidowrite.html

Gravatar
|
frida — 2007-02-09 00:02

du e så duktig Kristoffer 🙂

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-09 00:05

Kul att du gillade tipsen Johan 🙂
Får låta bli att använda ”smidig” i fortsättningen då 😉

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-09 00:06

Lowe, det där låter som ett intressant alternativ. Kanske kommer jag att ta upp det i en kommande artikel om jag fastnar för Rapidowrite 🙂

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-09 00:07

Tack så mycket Frida 😉
Nu fattas det bara att du skaffar dig en Mac med då 😛

Gravatar
|
frebro — 2007-02-09 00:25

Jag gillar NetNewsWire bättre än NewsFire. Vet inte varför egentligen, men jag kan tipsa om att kolla in den också om man vill prenumerera på RSS.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-09 00:29

Frebro: Jo, den är väldigt kompetent den med, och det är helt klart ett bra program. 🙂 Det som gjorde att jag inte har fastnat så mycket för NetNewsWire är nog delvis att jag inte tycker att det ser lika bra ut… 😛

Kanske ska man ge det en chans till?

Gravatar
|
Björn — 2007-02-09 04:18

Otroligt bra program — alla tio utav dem. Däremot är det inte direkt nyskapande: topp-tio-lista är en överdrift också, detta är som mest en 8 eller 9 lista: Quicksilver och Adium måste med i varje lista… Roligare vore De Tio Bästa Gratisverktygen För Webbutveckling eller 10-i-TOPP: Fil- och mapphantering i Mac OS X. _Det_ vore intressant! 10 smidigaste OS X-programmen. Varför Delicious Library? Det är otroligt roligt i början. Det är läckert (som namnet antyder). Integrationen med onlinetjänster och verklighetskänslan när en film står i hyllan är hög. iSight-kameran och att scanna in en film är DL killer-app: Det är ju nästan ett partytrick 😉 Men bra? Smidigt? Till vad — i slutändan? TextMate, OmniOutliner eller Transmit alt. CyberDuck — där har vi smidiga apps i mitt tycke 🙂 –> Spanning Sync såg däremot smidigt ut. Sajten är inte så funktionell däremot… VirtueDesktop kan göra din arbetsyta rejält f*ck*d vid vissa tillfällen (jag tycker även inställningarna är lite halvkrångliga…): En varning utfärdas iaf av mig: Installera när ni inte har många viktiga dokument öppna, lek sedan runt med det.

Gravatar
|
marcus — 2007-02-09 08:13

Lönt att lovprisa en massa program och så kostar hälften pengar..

Har man nu pungat upp med nästan 30 k för en jävla dator, hur ska man då ha råd att betala för några program?

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-09 09:59

Björn: Jag förstår lite vad du menar och jag håller bitvis med dig. 🙂 Jag kan glädja dig med att det däremot kommer artiklar i stil med just det du önskade 😉

Allas behov är så klart olika, men jag använder verkligen Delicious Library för att hålla ordning på mina filmer och vilka som är utlånade till vilka av mina kompisar 🙂

Jag ska ta dina tips med mig i de fortsatta artiklarna! 🙂

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-09 10:02

Marcus: Ja, trevliga program kan faktiskt få kosta pengar. Annars skulle det ju enligt det resonemanget inte gå att ”lovprisa” Photoshop, det är ju till och med dyrt… 😉

Letar du efter en gratisvariant av något av programmen?

Gravatar
|
Gate 303 » Arkiv » TextExpander vs. RapidoWrite — 2007-02-09 11:00

[…] I min förra artikel tog jag upp TextExpander som en av mina rekommendationer, då fick jag ett tips om RapidoWrite av signaturen “lowe”. Jag tänkte nu jämföra dessa två program. Dessutom verkar det finnas ett stort intresse av gratisprogram med, så jag ska försöka tillgodose även det i fortsättningen =) […]

Gravatar
|
Tobias — 2007-02-10 17:59

Jag testade Delicious Library för ett bra tag sedan, men det funkade ju inte överhuvudtaget med svenskutgivna filmer och böcker?

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-10 20:01

Tobias: En del svenskutgivna filmer är lite knöligare än andra. Jag brukar i det läget saxa informationen och omslaget direkt från CDON eller Adlibris. Inte farligt jobbigt trots allt 🙂

Gravatar
|
Jompan — 2007-02-11 11:00

älskar textexpander, adium, virtue desktops och quicksilver. vi kommer ha mycket kul ihop programmen och jag.

marcus: hur tänkte du när du köpte en dator för 30 000 och inte tänkte betala för program? antingen så har du tänkt att köra crackade program (då förstår jag inte varför du klagar på dessa) eller så har du glömt bort att alla professionella program; office för kontoristen, cubase & reason för musikern, indesign & photoshop för designern etc kostar pengar. ganska mycket pengar i jämförelse med dessa. eller har du köpt en dator för 30 papp bara för att surfa på internet?

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-11 11:20

Jompan: Trevligt att höra att du hittade några program som du föll för 🙂

Hoppas också att de kommande guiderna kan bidra med lite fler tips 😉

Gravatar
|
Viktor Jarnheimer — 2007-02-12 20:16

Finns det något program liknande TextExpander för Windows?

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-13 00:58

Viktor: Det finns flera alternativ för Windows. ActiveWords och AutoHotkey är två av dem. Det sistnämda är gratis men verkar vara lite knöligare att ha med att göra.

Gravatar
|
toad — 2007-02-19 15:54

Riktigt bra artikel. Speciellt nu när man precis har blivit ”Macfrälst”. (Köpte en i fredags, 16/2) Några av programmen du nämner har jag givetvis redan införskaffat mig, men det var fortfarande ett och annat jag ska ge mig på att prova, så fort jag kommer hem. Än en gång, riktigt bra!

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-24 11:48

Toad: Kul att även du har hittat över till den ljusa sidan nu =) Behöver du hjälp vet du var du hittar mig. 🙂 Tack så mycket! 😀

Gravatar
|
msb — 2007-02-24 14:12

Spanning Sync ser riktigt bra ut. Såg att det var du som gjort den svenska översättningen, tack! Vill bara tipsa om att jag tror att det vore bättre att använda timme respektive halvtimme än timma och halvtimma.

/Mats

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-02-28 12:18

Msb: Spanning Sync leder snabbt till beroende =) Jag ska se till att det där blir ändrat i översättningen, tack för feedbacken! 🙂

Gravatar
|
Stefanblogg » Switch från Windowsbaserad PC till Mac — 2007-10-06 11:40

[…] samtidigt som man kanske inte riktigt vet vad man är ute efter. Idag hittade jag en blogg, Gate 303 som tipsar om några smidiga program till Macen. Ett par av programmen använder jag sedan […]

Gravatar
|
Sten Lindberg — 2008-11-19 09:47

Hej,
Jag letar efter ett program för golf som fungerar på mac. Pris spelar inte så stor roll.
Funktionen ska vara att man kan göra svinganalyser. Rita, klippa, lägga över filmer, jämföra, spela filmklipp i slow motion osv.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper