Dags för ny dator? Då är det läge att kolla på en mac

2007-05-19 11:35 | Kategorier » Apple, Mac, Tips,

iMacMånga av de jag känner har regelbundet små problem med sina datorer, eller snarare sina operativsystem. De får installera om Windows titt som tätt, söka efter spyware och oroa sig över virus.

Det är bara några av de problemen de ständigt ställs inför. De jag känner som är ovana datoranvändare drabbas av andra problem. ”Varför kan jag inte avinstallera program genom att radera dem” är en av de vanligare frågorna. Tja, visst vore det smidigt om det fungerade så? Eftersom program i Windows inte bara lägger in filer i sin programmapp, utan även i olika systemmappar och i Windows register så är det inte så lätt. Går man rätt väg för att avinstallera (kontrollpanelens lägg till/ta bort program) så ställs man ofta inför många frågor i stil med ”Filen X kan användas av andra program, är du säker på att du vill ta bort den?”. Det är inte särskilt pedagogiskt eller användarvänligt, inte ens jag (som är en mycket van datoranvändare) kan inte avgöra ifall man ska låta de där filerna vara kvar eller inte. Systemet fylls snabbt upp med massa skräp med andra ord.

Hur slipper man då dessa problem?

Min enkla lösning är följande: Köp en mac.

Jag vet att det kan låta klichéartat eller som en tafflig reklamslogan. Men det är inte så. Jag tillhörde själv en gång den grupp som mer än gärna hackade lite på Apples datorer, men så tog jag till slut mod till mig och köpte min första Mac. En 12″ iBook som jag trivdes mycket bra med (även om den var en aning slö av sig), jag kom mycket snabbt att trivas med systemet och alla de möjligheter som fanns där. Sedan byttes den ut mot en PC från Hewlett-Packard (dumt byte) eftersom jag behövde mer datorkraft.

Efter något år så hade jag fått nog av Windows och längtade tillbaks till OS X, då införkaffade jag den 12″ Powerbook jag fortfarande använder. Jag har aldrig varit mer nöjd med ett datorköp. Vad jag kan minnas har jag installerat operativsystemet en gång, och det var i bytet från OS X Panther till OS X Tiger, vilket är att jämföra med att byta från Windows XP till Windows Vista. Det är två år sedan, och systemet fungerar fortfarande lika bra och snabbt som dag ett. Detta trots att jag har testat många, många program under tiden. Jag har inte haft en enda Windowsinstallation som hållit sig i ”nyskick” lika länge (och då är jag ändå som sagt en kunnig användare som tar hand om mitt system).

Avinstallationerna då? Ja, de är faktiskt så lätta som att dra programmets ikon till papperskorgen. Likadant är det på de flesta andra ställen i systemet med, vill man lägga till något så drar man bara in det, vill man ta bort det så släpper man det i papperskorgen. Spyware och virus är inget problem det heller.

Den enda nackdelen som finns med att gå från Windows till OS X är att det kan kännas lite ovant i början, det är något som mycket snabbt går över. Du behöver inte heller vara orolig för att något av dina favoritprogram inte fungerar, det går att köra Windowsprogram direkt i OS X. Skulle du känna att OS X är helt fel för dig så är problemet inte större än att du lägger in Windows på macen, det fungerar precis lika bra som på vilken PC som helst och går inte långsammare än på en motsvarande PC eftersom maskinvaran är precis lika kraftfull som den som sitter i de något klumpigare PC-burkarna.

MacbookApples iMac är förmodligen helt perfekt för de flesta datoranvändarna. Det är en rejält kraftfull dator där skärm och dator sitter ihop i en knäpptyst enhet. Du får med andra ord en snabb dator, som är tyst och dessutom inte tar upp större plats än en platt skärm. Är man ute efter en bärbar kan Macbooken vara det perfekta valet, nu har de dessutom höjt prestandan och sänkt priset på den.

Av någon anledning finns det fortfarande många myter kring Apples datorer, en av de vanligare är att de bara har en musknapp. Detta är helt fel, de möss som Apple skickar med går att både höger- och vänsterklicka med. Nästa myt är att det inte finns några spel. Även detta är fel, det kommer fler och fler spel som är helt anpassade för OS X och som jag tidigare nämnt så går de flesta Windowsprogram att köra direkt i OS X med, detta gäller även spel.

För att sammanfatta det hela: Är det dags för en ny stationär dator är en iMac ett perfekt köp, ni får en mycket snabb dator som tar liten plats och är tyst. Datorn är prisvärd jämfört med sina motsvarigheter i PC-världen och ni får ett operativsystem som bara fungerar, även med era Windowsprogram. Är det bärbart som lockar mer så är Macbooken ett perfekt alternativ, det är mycket datorkraft för pengarna. Båda datorerna går dessutom att använda som ett mediacenter direkt när de packas upp och givetvis följer det med en fjärrkontroll med. I båda fallen får man en dator med ett stabilt operativsystem. Ett system där man inte behöver oroa sig för att få in spyware bara för att man surfar runt på nätet.

Ingen (och nu menar jag det verkligen bokstavligt talat) av mina kompisar som gått över till mac har ångrat sig, de flesta har däremot undrat varför de inte gått över tidigare.

Har du några som helst frågor eller funderingar så ställer jag mer än gärna upp på att besvara dem.

Gravatar
|
toad — 2007-06-02 00:57

Kan inte annat än att hålla med. Jag är helnöjd med min MacBook och precis som du skriver så undrar jag varför man inte gått över till ”den ljusa sidan” tidigare.

Gravatar
|
Toad2 — 2008-02-24 20:55

Ger er, man får mera prestanda i en pc för dom summorna dom ska ha för en mac + att nu när microsoft har kopierat lite av mac så är det inte mycket skillnad (:

// Unknow

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-02-25 13:00

Toad2: Du får hemskt gärna visa var jag kan hitta en PC i samma formfaktor som iMac och till samma pris (eller bättre).

Jag har använt Windows i totalt sett ca 18 år och har under den tiden använt nästan alla Windowsversioner, inklusive Windows Vista. Såvida de inte gjort stora förändringar sedan jag senast satt vid Vista (någon månad sedan) så är det fortfarande en hel del skillnad. OS X känns oerhört mycket mer genomarbetat. Jag måste däremot säga att jag på sätt och vis gillar Windows Photo Gallery. Generellt sett har jag konstaterat att Microsoft kunde ha gjort de flesta av lösningarna i Vista på ett bättre sätt.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper