Ny funktion i Firefox 3! Nu blir det möjligt att zooma hela sidor

2007-07-29 01:59 | Kategorier » Nyheter, Tips, Webb,

firefox.gifI den senaste beta-versionen av Firefox 3 har en ny funktion införts. Ny på det viset att Firefox inte haft den tidigare, däremot finns det flera andra webläsare som har använt sig av funktionen. Mest känd för det är kanske Opera, som har haft zoom-funktionen i många år.

I dagsläget går det utan problem att ändra textstorlek på en sida i Firefox, men nu ser det ut som att en funktion för att förstora eller förminska hela sidan kommer att hitta in under skalet på Firefox. Trots det att funktionen finns där så går den inte att komma åt från programmet via någon knapp eller meny än.

Funktionen är ett stort lyft bland annat för människor med nedsatt syn. Detta på grund av att det nu kommer bli möjligt att förstora allt på en sida, inklusive bilder, istället för att som tidigare bara kunna förstora texten.

Känner ni för att testa funktionen kan ni ladda ned den senaste Firefox 3-betan, och sedan öppna upp ”Javascript console” via ”Error console” i ”Tools”-menyn. Där skriver ni in följande kod och trycker sedan på Evaluate:

Components.classes["@mozilla.org/appshell/window-mediator;1"].getService(Components.interfaces.nsIWindowMediator).getMostRecentWindow("navigator:browser").getBrowser().mCurrentBrowser.markupDocumentViewer.fullZoom = 3;

Den sista siffran anger hur mycket sidan skall förstoras. I det här fallet blir sidan alltså tre gånger så stor. För att få sidan hälften så stor skriver ni istället in 0.5 som tal.

Gate 303 visas i halv storlek
Här visas min sida i halv storlek mot vad den normalt har

Denna funktion har blivit möjlig tack vare den nya versionen av Gecko, den renderingsmotor som sköter uppritandet av hemsidan på skärmen.

Till skillnad från Internet Explorer 7 så fungerar faktiskt skalningen som den skall. Av någon anledning så zoomar Internet Explorer nämligen inte bakgrundsbilder på rätt sätt.

Nu fattas det bara att de lägger in funktionen smidigt i användargränssnittet med, något de arbetar med för närvarande. Det ska bli spännande att se hur den slutgiltiga lösningen blir, tycker jag. Vad säger ni om det hela?

Tips: Ni kan även hitta mina Firefoxextensions på denna sida

Gravatar
|
Daniel — 2007-07-31 11:43

Det är bra att dom förbättrar den läsaren då man ibland tvingas använda den. Konkurrens är aldrig fel.

Gravatar
|
bengan — 2007-07-31 17:33

Opera har en fin funktion där du bara håller in ctrl samtidigt som du scrollar.. funkar prima!

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-31 17:50

Bengan: Javisst fungerar den fint – i Opera.

Nu var det dock Firefox det gällde =)

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-31 17:53

Daniel: Yes, konkurrens och inspiration har en tendens att föra utveckling framåt. För min del är det däremot så att jag ibland tvingas använda någon annan webläsare, inte tvärt om. 😉

Gravatar
|
Firefox 3 har en ny uppdaterad nedladdningshanterare - Gate 303 — 2007-08-13 13:13

[…] Läs om zoom-funktionen i Firefox 3-betan, eller ladda ned min egna firefox-addon […]

Gravatar
|
Firefox 3 Beta 1 är nu ute — 2007-11-20 14:50

[…] för att zooma hela sidor i Firefox som jag skrev om tidigare i år är lätt att komma åt nu med, något som kan vara trevligt för […]

Gravatar
|
TL — 2008-06-13 00:52

Ctrl-scroll funkar ju redan i Firefox 2.

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-06-15 23:49

TL: Javisst, men det skalar endast texten. I Firefox 3 skalar det hela sidorna som standard.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper