Lava har fått tillbaks sin data från Shellkonto / O. & K. Webhotel

2007-08-17 11:52 | Kategorier » Webb,

LavaI en tidigare post berättade jag om hur webbhotellet O. & K. Webhotel raderade hemsidan och databasen för den lanförening jag är med och driver. Det medförde att bland annat medlemsregister och många års historik försvann. Har ni inte läst den artikeln tidigare rekommenderar jag er att läsa den för att kunna sätta in denna artikel i sitt sammanhang.

Nu har vi alltså fått tillbaks vår data. Detta innefattar dels vår hemsida, dels vår databas med medlemsregister och allt annat som fanns däri.

I två veckor har det varit helt tyst ifrån Shellkonto / O. & K. Webhotel. De hade slutat svara på våra mail, ni återfinner mailkonversationen i min tidigare post. Därför blev vi lite förvånade när en av dem helt plötsligt kontaktade Robert, vår ordförande, via MSN.

Där fick vi helt plötsligt reda på att de hade hittat en bortglömd spegelkopia av den backup som havererade. Enligt Anders var den från dagen innan deras backupsystem rasade, vilket då alltså skulle innebära att all vår data fanns kvar, det enda som kanske hade gått förlorat var då det som kan ha tillkommit det sista dygnet. Robert frågar då ”Okej. Finns det tillgängligt någonstans?”. Anders från Shellkonto / O. & K. Webhotel svarar:

Nej.
Och där kommer vi till ett problem.
Vi har inte riktigt lust att hjälpa er med det.
Tolka mig rätt.
Vi har fått ta ganska mycket stryk sista veckorna.

Ja, ni läste rätt. ”Vi har inte riktigt lust att hjälpa er med det.

Jag kan mycket väl tänka mig att de har fått det bitvis hett om öronen efter det att jag publicerade hur de hade handskats med Lava. Personligen tycker jag inte att det är konstigt, man får ta konsekvenserna av sitt handlande helt enkelt. Hade jag ljugit ihop en story så hade jag kunnat köpa deras resonemang dock. Men nu är det inte så, jag redovisade ordagrant vår kommunikation. Jag redovisade det föregående händelseförloppet sanningsenligt med. De hade klarat sig undan all kritik om de hade skött ärendet rätt från ruta ett i stället.

Även Robert reagerar över att de klagar på att de ”fått ta ganska mycket stryk”:

Och du finner det underligt?

Anders svarar:

Well.
Ja och nej.
Det är skilda meningar om den biten.
Jag säger iaf nu att vi har fått fram data.
Sen hur vi skall lösa det med er är en annan sak.

Robert undrar:

Vad är ert förslag på en lösning?

Anders svarar:

Vi har inget förslag än.
Ni får jättegärna komma med ett om ni har lust.

Efter detta tog jag över och mailade Anders på O. & K. Webhotel

Hej,

Jag har nu fått reda på att ni har hittat vår data på en gammal bortglömd spegling. Detta gör så klart det lätt för er att få hela problemet att försvinna. Datan och databasen (vilket är det viktigaste) behöver bara exporteras och göras tillgängligt för oss att ladda ned, något som inte borde ta många minuter.

Dessutom innebär detta att kostnaden för dataåterställning helt och hållet försvinner, ibland kan man onekligen vara glad åt bortglömda backuper.

Mvh
Kristoffer Forsgren
Lava

Hej Kristoffer,

Ja, det skulle onekligen lösa ert problem.
Men inte vårt och den skada ert agerande åsamkat oss.
Frågan är hur vi löser det till det bättre.

Mvh
Anders

Hej

Som jag ser det skulle det lösa problem för oss båda. Vi får tillbaks vår data och ni löser det uppkomna problemet, något som så klart kommer att påpekas mycket tydligt från oss. Eller hur ser ni på saken?

Jag kan inte se någon väg som leder till en bättre lösning, kan ni?

Mvh
Kristoffer

Hej igen,

Förmodligen så är det onekligen den bästa lösningen. 🙂

Mvh
Anders

Låter bra det, var loggar vi in för att ladda ned vår data och databas? Vad jag förstod var det en kopia från dagen innan backupskivorna rasade?

På så sätt löser vi det på ett så fördelaktigt sätt för oss båda =)

Med vänliga hälsningar
Kristoffer

Detta mail trodde jag inte kom fram, eftersom svaret dröjde. Jag skickade det igen och fick sedan svaret:

Hej igen,

Nejdå.
Åkte hem från jobbet, fastnade i lite köer osv. 🙂

Jo, det stämmer, backupen är från dagen innan / samma natt.
Det beror på lite exakt när den kördes.
Maximalt en dag är tappad där iaf.

Du kan ladda ner alltihop från [länk borttagen] om ~5 minuter.

Mvh
Anders

Länken är bortcensurerad av förståeliga skäl. Jag har så klart laddat ned datan och kunnat verifiera att allt stämmer. Det är hela vår gamla hemsida samt hela vår databas med alla medlemmar och all historik.

Det innebär att vi nu kan ta vår gamla databas och väva samman med vår kommande hemsida.

Såhär i efterhand är det så klart skönt att de hade ytterligare en backup som de inte tänkte på. Det är däremot lite tråkigt att det tog dem över tre månader att komma på den extra backupen samt ge oss vår data, det hela kunde ha varit löst på någon timme redan dag ett egentligen. Jag förstår inte heller vad de ville uppnå med att först säga att de inte hade lust att ge oss vår data.

Hur som helst så vill vi i Lava tacka för att de hörde av sig och meddelade att de hade hittat vår data igen.

Gravatar
|
Shellkonto / O. & K. Webhotel raderar LAN-historia - Gate 303 — 2007-08-17 11:55

[…] 2007-08-17 Lava har nu till sist ändå fått tillbaks datan, detta kan ni läsa om i en separat artikel. […]

Gravatar
|
Adam Abenius — 2007-08-17 20:19

Härligt att det löste sig tillslut. En eloge till dig Kristofer som orkade ligga på och styra upp hela denna situation 🙂

Gravatar
|
Abstract — 2007-08-18 14:44

En eloge till Kristoffer går jag med på, men ett godståg i shellkontos röv skulle inte heller sitta fel.

Att Anders försöker hota/utpressa lava på något tafatt sätt utan att ha något på benen bevisar vilka vidriga varelser det finns, samt vilka höga tankar de har om sig själv och sitt verk.

Shellkontos representanter äcklar mig och försvagar min naiva tro om att människor i grund och botten egentligen är goda.

Parasiter.

Gravatar
|
Pimpen — 2007-08-18 16:01

Ganska underhållande läsning och som adam redan sagt mycket bra jobbat Kristoffer.

”ganska mycket stryk” hade dom inte någon annan än sig själva att skylla 🙂

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-08-21 22:02

Pimpen: Tack så mycket =)

Abstract: Lite hårt språk kanske, men bitvis kan jag hålla med dig. Huruvida det var i utpressningssyfte de uttryckte oviljan att lämna över vår data är inget som går att slå fast. De krävde som sagt var aldrig något i gengäld utan ändrade på sig helt självmant. på den punkten.

Lava är så klart glada åt att de i alla fall till sist hörde av sig om att de återfunnit vår data. De kunde trots allt ha struntat helt i det. Däremot är det trist att det tog så oerhört lång tid för dem att lösa ett problem som de kunde löst på under en timme redan första dagen och att de under hela tiden har visat en stor ovilja att lösa ärendet samt att de på många sätt försökt slingra sig.

Gravatar
|
Webbhotellsguide — 2007-08-23 09:26

Trevligt att höra att ni faktiskt fått tillbaka er data.

Känns dock som att det hela hade kunnat hanteras smidigare från båda parter redan från början.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-08-23 12:04

Tack för kommentaren (jag ser fortfarande hellre att du använder ditt namn här)

Vi i Lava har försökt på alla tänkbara sätt att få tillbaks vår data. Har du något förslag på hur man kan hantera något smidigare än att lugnt be att få igen den och att i samma veva förklara att vi inte sagt upp avtalet?

Hur tycker du att man ska gå tillväga när ett företag fullständigt ignorerar en som kund? Bara sitta tyst och ta emot?

Hur skulle vi ha gjort menar du?

Mycket kul att se hur många som är anknutna till just webbhotellbranchen har en väldig förmåga att försöka ta Shellkonto / O. & K. Webhotel mer eller mindre i försvar.

Lava är inte heller de enda som råkat ut för problem med mycket dåligt bemötande och raderad data host Shellkonto / O. & K. Webhotel.

Gravatar
|
Göran Axelsson — 2007-10-03 20:20

Det är nog mer eller mindre praxis inom webbhotellsbranchen att inte se kundernas data som något värdefullt. Backuper, det verkar mest bara vara ett försäljningsargument.

Gravatar
|
Paul Schlyter — 2008-12-01 13:36

Jag känner igen mig o O&K Webhotels nonchalanta behandling av sina kunder. För min del fungerade det bra till i början på 2008, sedan blev det bara sämre och sämre.

Det började med att webbstatistiken upphörde att fungera – det stod bara nollor överallt fr.o.m. april. Jag mejlade support – inget svar. Jag mejlade igen – inget svar. Och webbstatistiken fortsatte vara icke-fungerande. Men ok, man kan leva utan webbstatistik.

Under hösten blev det problem med diskutrymme på min webbsajt. Anders hade tidigare förklarat för mig att dom verkligen reserverar 1 GByte per webbhotell, i motsats till t.ex. one.com som, enligt honom, bara lovar och sedan hoppas att kunderna inte utnyttjade det fullt ut. Hade jag verkligen använt upp 1 GByte? Hur kollar jag det? Jag mejlade support några gånger om detta – inget svar. Jag tog bort en del filer jag kunde klara mig utan, och då försvann problemet. Sedan tankade jag hem precis allt jag hade på min webbsajt och kollade lokalt hur mycket det var – det blev knappt 400 MBytes, dvs en mycket god marginal kvar till de 1 GBytes som påstods vara reserverade för mitt webbhotell.

Sedan, i slutet på november, uppstod ett för mig mycket akut problem: på shellkontot körde jag dagligen ett script som uppdaterade startsidan på min webbsajt. Nu blev det knas där, som gav en tom startsida och mejl från besökare som undrade om jag hade tröttnat på att driva sajten. Problemet berodde på att disken blev full på shellkonto-servern, och då funkade inte mitt script som det skulle. Jag mejlade support om problemet – inget svar. Men problemet försvann en dag – skönt tänkte jag! Nästa dag kom problemet tillbaka. Jag mejlade igen om det – inget svar. Problemet försvann, och kom tillbaka en tredje gång.

Då hade jag fått nog. Jag köpte mig ett webbhotell på one.com, flyttade över allt dit, fixade ett annat shellkonto där jag kunde köra mitt script. Till sist flyttade jag min domän till one.com samt raderade mina data på shellkonto.se

Sedan mejlade jag support på shellkonto, berättade att jag hade flyttat min domän och varför. Nu svarade dom minsann snabbt – dom tackade för tiden, sa att one.com var ett sämre webbhotell och det skulle jag snart märka (ok, man kan inte få något shellkonto där, men i övrigt kan jag inte se att dom är sämre). Och så skulle dom komma tillbaka med ett modernare webbhotell. Det där sista lät ju lite intressant så jag frågade om vilka skillnaderna mot nu skulle bli. Kanske han inte fick berätta det ännu, men i så fall kunde han väl höra av sig när det nya webbhotellet skulle lanseras?

Responsen var oväntad – och lite intressant: mitt konto stängdes av. Jag kommer inte in där längre. Och jag är, nu i november, i stort sett mitt inne i en avtalsperiod: för min den går den från juni till juni, så jag borde få tillgång till mitt konto där till i juni 2009. Men dom bara stänger av det mitt i avtalsperioden, utan förvarning och utan anledning. OK, dom blev säkert lite sura för att jag flyttade min domän, men att agera som dom gör är ju synnerligen oprofessionellt !!!!!!!!!!!

Slutsats: shellkonto.se var bra en gång i tiden, men verkar bara bli sämre och sämre. Jag undrade om jag var ensam om att få denna oprofessionella behandlig av dom, men det var jag inte. I mitt fall förlorade jag inga data eftersom jag redan hade flyttat över dem (plus att jag har en backup på egna datorer – saker kan ju hända på webbhotellen) — men jag häpnar ändå över denna behandling.

Jag avråder å det bestämdaste från att skaffa webbhotell på O&K Webhotel. Supporten där har bara blivit sämre – och så stänger dom av kunder i förtid om dom känner för det!!!! Välj inte shellkonto.se – välj något annat istället! Shellkonto.se drivs av ett gäng amatörer som inte klarar av att hålla kundrelationen bra om dom tycker dom får problem.

Gravatar
|
Ulrika Pecher — 2008-12-13 12:05

Hej!

Precis samma sak har nyss hänt oss med samma webhotel!!!!! En aktiv sida som helt plötsligt rederats. Vi har i två tidigare mail senaste året påpekat att vi inte fått faktura och lämnat vår fakturaadress. Trots detta påstår de att faktura skickats o vi inte betalat.
Finns det någonstans man kan anmäla dem?????

Gravatar
|
Mina erfarenheter av olika webbhotell | Bloggbloggen — 2009-03-12 08:17

[…] Lava har fått tillbaks sin data från Shellkonto / O. & K. Webhotel […]

Gravatar
|
Christer — 2009-06-08 10:03

Jag är också en som tröttnat på OK webhotell och flyttat till one.com.
Lite problem med flytten då mysql och php inte var av samma version, men det var enkelt fixat.
OK webhotell lovade länge att man skulle uppgradera PHP-version, men inget hände. Det enda svar man fick var: ”Det är på gång” ( i månader).
En kollega ringde mig och frågade hur man kom i kontakt med webhotellet, mitt svar blev helt naturligt: ”Glöm det och flytta till ett annat webhotell.”
Jag kan absolut rekommender alla att UNDVIKA OK webhotel, de jobbar knappast seriöst längre; mycket snack och inget görs.

Gravatar
|
Lisa — 2009-09-21 14:22

Ännu en här som ruttnat på dålig service från detta webhotell. Jag försökte nå dem gång på gång under våren 2009, utan resultat. Inget svar i telefon, inget svar på mail. Till slut gav jag upp och sa upp kontot. Två gånger mailade jag och bad om bekräftelse på uppsägningen, men fick inget. För ett par dagar sedan damp det ned en faktura på ytterligare ett år, något som gjorde mig fly förbannad. Jag ringde upp Martin som förklarade att jag bara kan ”strunta i att betala” så försvinner den. Dock fungerar det inte riktigt så, att skicka fakturor obeställda är inte tillåtet. Polisen kontaktades, och jag blev rekommenderad att anmäla om inte fakturan dras tillbaks omgående. Detta företag har under 6 års tid gått från litet och trevligt till att vara ett företag som skickar bluffakturor och ej går att få tag på. Så sanslöst oseriösa.

Gravatar
|
Johan — 2009-10-22 12:24

Och här är nästa som lämnar ok webhotell.
Ett moget beslut, jag har varit missnöjd kund senaste året.
Obefintlig support, omöjlig att kontakta.
Usel uptime på mail och webhotell.

/Johan

Gravatar
|
Paul Schlyter — 2009-12-14 16:44

Om man idag går till http://123.shellkonto.nu/ och kollar deras erbjudanden ser man att dom, domännamnet till trots, inte längre säger ett ord om shellkonto i sina erbjudanden. Tidigare var dom mycket noga med att påpeka att deras erbjudande om shellkonto gjorde dom smått unika bland webhotellen. Detta stämde, få andra webhotell erbjöd något shellkonto och dom andra som gjorde det var ganska dyra.

Att shellkonto.nu inte längre ens nämner shellkonto bland sina erbjudanden innebär rimligen att dom inte längre erbjuder något shellkonto längre. Om gamla kunder med shellkonto får ha kvar shellkontot vet jag inte, men med tanke på mina egna erfarenheter för ett drygt år sedan (se lite längre upp på denna sida) tror jag att supporten på det eventuella shellkontot då är tämligen undermålig. Alternativt har dom varit såpass ärliga mot sina kunder och helt dragit in shellkontona – jag vet inte.

Fortfarande erbjuder shellkonto.nu bara en enga GigaByte diskutrymme till de som abonnerar på webbplats där – för ungefär samma kostnad får man 10 GigaByte disk på one.com !!! Och nöjer man sig med 3 GigaByte disk blir det ungefär halva kostnaden på one.com jämfört med det billigaste alternativet på shellkonto.nu (som alltså inte ger 3 utan bara 1 GigaByte disk).

Så där försvann den sista anledningen att vilja välja shellkonto.nu framför one.com ….

Gravatar
|
Lisa — 2010-03-20 21:19

Intressant nog fick jag ytterligare en faktura efter några månader, så företaget försöker verkligen med alla medel lura sina kunder/exkunder.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper