Firefox 3 – En snabb webbläsare med trevliga funktioner

2008-05-22 14:48 | Kategorier » Artiklar, Firefox,

Firefox 3Firefox 3 RC1 är nu fri för vem som helst att tanka ned, jag bestämde mig för att ta klivet över från Firefox 2 för att se hur den senaste versionen av Firefox 3 står sig.

Till att börja med måste jag säga att Firefox 3 är snabb. Betydligt snabbare än Firefox 2 och på många sätt känns den mer responsiv. Att det sedan visat sig att Firefox 3 dessutom är snabbare än Safari, som i många tester tidigare visat sig vara en av de absolut snabbaste webbläsarna, gör inte saken sämre.

Över lag kan man konstatera att de har polerat på många delar av webbläsaren. Bland annat är bokmärkeshanteringen förbättrad, gränssnittet har fått sig ett upplyft, säkerheten är förbättrad och sättet man navigerar på har blivit betydligt trevligare. Därmed inte sagt att det inte finns vissa bitar de kunde ha gjort betydligt bättre.

Snabbare än någonsin

Firefox 3 är för närvarande förmodligen den snabbaste webbläsaren av de som finns på marknaden, nedanför kan du se testresultaten från Sunspider-testet i olika webbläsare. Ju kortare stapel, ju snabbare är webbläsaren.

Firefox 3 är den snabbaste webbläsaren

Safari 3 har länge varit ansedd som den snabbaste webbläsaren, men nu har Firefox 3 tagit platsen som ledare.

Förbättrad minneshantering

Firefox 2 var nästan lite ökänt för att sluka minne. Detta berodde delvis på hur webbläsaren hanterade bildvisning, men det fanns säkerligen många andra aspekter som bidrog till detta. Över 400 minnesläckor har även blivit fixade. Nu visar det sig att Firefox 3 presterar bättre än Internet Explorer 7, Opera 9.5 samt även de tidigare versionerna av Firefox vad gäller minnesanvändningen. En av Mozillautvecklarna har skrivit en post som berör den förbättrade minneshanteringen i Firefox 3, grafen nedan är baserade på uppgifterna och är skapad av John Resig.

Minneshanteringen hos Firefox 3

Den ökade säkerheten

Förbättrad säkerhet

Firefox 3 har ett förbättrat skydd mot sidor som på ett eller annat sätt kan tänkas vara skadliga. Det kan röra sig om sidor som försöker lura av dig information eller sidor som sprider skadliga program. Kontrollen sker mot Googles register över dessa sidor, det är med andra ord inget fullständigt skottsäkert skydd, men det kan drastiskt höja säkerheten för ”medelsvensson”.

Mycket bättre hantering av bokmärken

Det är lätt att man ganska snabbt samlar på sig en stor mängd bokmärken, något som tidigare gjort att man varit tvungen att hålla stor koll på sina bokmärken för att hålla dem organiserade på ett sätt som gjorde det lätt att hitta bland dem. Firefox 3 innehåller funktioner som gör detta betydligt lättare.

Snabb bokmärkning av en sida

I Firefox 3 så syns det ständigt en liten stjärna i adressfältet, när du hittar en intressant sida kan du klicka på stjärnan för att blixtsnabbt lägga till sidan bland dina temporära bokmärken. Det gör att du inte på direkten behöver ta ställning till hur du vill spara bokmärket, det kan också fungera som en funktion för att märka ut sidor du vill återkomma till utan att för den sakens skull lägga till ett bokmärke ”på riktigt”.

Ett klick till på stjärnan lyfter fram en meny där du kan välja var du vill spara bokmärket, du erbjuds även direkt möjlighet att kunna lägga till taggar till bokmärket.

Den nya funktionen för bokmärken

Taggning av bokmärken

En del av er kanske är bekanta med begreppet ”taggar” (eller ”etiketter” som det ibland kallas). Det hela går ut på att man tilldelar bokmärkena beskrivande ord. Lägger du till ett bokmärke till en sida med bilder på bilar från Ryssland kan taggarna ”bild”, ”bil” och ”ryssland” vara vettiga. Detta innebär att du sedan kan hitta bokmärket genom att helt enkelt söka på något av de orden. Söker du dessutom på flera ord så minskar du ned antalet träffar allt eftersom. Du har kanske många bokmärken med taggen ”bil”, men när du lägger till sökordet ”ryssland” så har du helt plötsligt hittat fram till rätt bokmärke utan minsta ansträngning.

Funktionen i sig är underbar, men det finns vissa aspekter av den jag anser att de kunde ha löst oerhört mycket bättre. Det är främst biten där man tilldelar taggar jag har i åtanke. När man börjat tilldela taggar till några bokmärken så hamnar man förr eller senare i situationen att man vill tilldela ett bokmärke en tagg som redan finns. Som det är nu i Firefox 3 så får man inga som helst förslag, man får antingen skriva in allt för hand, eller så kan man bocka i vilka taggar man vill ha i en ruta. Personligen tycker jag att de skulle ha löst det på ett sätt som liknar det som används i många program på mac. Nämligen genom att ge live-förslag utifrån det man skriver. Har man börjat skriva ”ry” så kan ”ryssland” dyka upp som ett förslag. Detta skulle underlätta något kolossalt vad gäller taggningen.

Jämförelse av funktioner för taggning
Ovan: Jämförelse mellan funktionen för taggning i Firefox 3 och hur det fungerar i program i OS X (infällt). Firefox 3 lämnar inga förslag utifrån det man skriver, något som finns i OS X.

Det är lite tråkigt att de inte gjorde denna funktion så bra som den skulle ha kunnat vara.

Med lite tur kommer det något tillägg som fixar detta framöver.

Smarta mappar

Firefox 3 har även fått stöd för smarta mappar, det vill säga mappar som får sitt innehåll ”live”. Man kan se på dem som sparade sökningar helt enkelt. Ifall du sparar en sökning bland dina bokmärken där du söker fram alla bokmärken som har taggarna ”bil” samt ”bilder” så kommer alla bokmärken med dessa taggar automatiskt att synas i den smarta mappen, oavsett i vilken mapp de egentligen ligger.

Nytt adressfält

Det nya adressfältet har snabbt blivit en av mina favoritbitar med Firefox 3. Precis som tidigare så föreslås sidor utifrån vad man besökt tidigare när man skriver, något som filtreras beroende på vad man anger. Nytt för Firefox 3 är däremot att den inte bara söker bland de tidigare besökta sidorna, den söker dessutom bland ens bokmärken.

Det som gör den här funktionen ännu trevligare är att den inte enbart söker i adresserna, utan även i de redan besökta sidornas titlar samt taggarna man gett bokmärkena. Det gör att man inte ens behöver komma ihåg adressen, man klarar sig med endast något ord ur sidans titel eller genom att helt enkelt skriva in någon av de taggar man gett bokmärket.

Det nya adressfältet i Firefox 3

För att göra det hela ännu trevligare så ”lär” sig Firefox 3 vad du söker efter, brukar ifall du skriver in ett par få bokstäver i en adress och du då får upp flera val så kommer Firefox 3 nästa gång visa den sidan som förstaval.

Ytterligare förbättringar

Zoomning av sidor

Redan från början när de första beta-versionerna av Firefox kom ut gick det att zooma i sidorna. Jag skrev om Firefox zoom-funktion i mitten av 2007, en funktion som då var lite undangömd men som nu lyfts fram och fungerar genom att helt enkelt hålla nere ctrl och sedan rulla på musens hjul eller genom att trycka ctrl samt plus eller minus.

I Firefox 2 leder detta endast till att man ändrar storleken på texten, men nu zoomar man hela sidan. Personligen tror jag att det finns många som kommer att glädjas av detta.

Smidigare hantering av tillägg

Firefox 3 har en bättre hantering av tillägg

Firefox 3 erbjuder en förbättrad hantering av tillägg, nytt är att man kan söka bland tillägg direkt inifrån Firefox. Det hela snabbar upp processen att hitta tillägg och det gör också att man slipper bege sig till Mozillas sida för att leta. Man kan se det som en underlättande funktion helt enkelt.

Dessutom kan man nu även på ett enkelt sätt avaktivera Flash, Java samt alla andra plugins Firefox 3 använder sig av.

Bättre utseende

Firefox 2 såg mer eller mindre likadant ut oavsett vilken plattform man använde sig av, detta gjorde att webbläsaren smälte in ganska dåligt i till exempel OS X utseende. Firefox 3 smälter in betydligt bättre i det system man installerar det på, något som bidrar till att webbläsaren känns betydligt trevligare att handskas med. Det nya utseendet gör även webbläsaren mer lättanvänd.

Offlinestöd för webbapplikationer

Google Gears har funnits ett tag och erbjuder möjlighet att slippa vara uppkopplad när man jobbar med webbapplikationer, Firefox 3 är den första webbläsaren som har inbyggt stöd för detta ändamål. Det är däremot inte samma sak som Google Gears, men fungerar ändå på ett liknande sätt.

Det hela kan fungera till exempel i form av att du kan använda en webbmailtjänst eller webbaserad ordbehandlare även fast du inte är uppkopplad. Dina utkast och dokument sparas utan att du behöver tänka på det och när du sedan kopplar upp dig igen förs det hela över till webbapplikationen igen.

Nu återstår det bara att se hur snabbt det blir ett brett stöd för funktionen från utvecklarna av webbtjänster.

Slutord

Firefox 3 är i mina ögon den absolut trevligaste webbläsaren på marknaden och nu när minneshanteringen och snabbheten är så drastiskt mycket förbättrad råder det inget tvivel om att Firefox 3 kommer bli den webbläsaren jag kommer använda mest även på min mac.

Jag hoppas däremot verkligen att det kommer någon sorts tillägg som erbjuder bättre funktioner för att tagga bokmärkena. Finns det redan något sådant så tar jag tacksamt emot tips.

Vilken webbläsare använder ni och vad är det som gör att ni stannar kvar hos den? Ifall du använder Firefox 3, vad är dina åsikter om webbläsaren?

Världsrekordförsök

Mozilla siktar på något så udda som ett världsrekord i antal nedladdningar under 24 timmar. Datumet för rekordförsöket är ännu inte postat, men jag uppmanar er allesammans att anmäla ert intresse på Mozillas rekordsida. Världsrekordförsöket kommer att övervakas av representanter från Guinness rekordbok.

Läs även:

Gravatar
|
Johan Jeansson — 2008-05-22 15:14

återigen en mucket välskriven artiklel 🙂

själv så använder jag mig av opera verision 9.26. Den funkar riktigt bra, men man kan få lite skumma problem på vissa sidor. Den största anledningen till att ja håller mig kvar till Opera, och inte byter till FireFox är opera’s ”mouse gestures” som är ett verktyg jag inte kan leva utan..

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-05-22 15:23

Johan Jeansson: Tackar så mycket! 🙂

Om det är just möjligheterna till musgester (finns det något bättre svenskt ord?) så kanske du skulle kunna gilla Firefox-tillägget Mouse gestures?

Gravatar
|
Manou — 2008-06-19 02:38

Bra skriven artikel! På min blogg har jag oxå skrivit om Firefox 3.0
Hoppas bara att folk blir övertygad nu att använda Firefox istället för IE

Gravatar
|
Nilleonline webbyrå — 2008-08-05 20:30

De nya webbläsarna är riktigt vassa! Jag gillar både nya Firefox och Opera riktigt mycket. Men jag håller mig fortfarande till firefox pga vissa tilläg jag inte kan vara utan.

Gravatar
|
christoffer — 2008-08-30 23:21

Jag blir så jävla förbannad på adressfältet! blir bara en massa skit och det ser kladdigt ut! Kan man inte fixa så det blir som det var på gamla firefox?

Gravatar
|
MaD — 2009-04-21 21:47

”Det nya adressfältet har snabbt blivit en av mina favoritbitar med Firefox 3. Precis som tidigare så föreslås sidor utifrån vad man besökt tidigare när man skriver, något som filtreras beroende på vad man anger. Nytt för Firefox 3 är däremot att den inte bara söker bland de tidigare besökta sidorna, den söker dessutom bland ens bokmärken.

Det som gör den här funktionen ännu trevligare är att den inte enbart söker i adresserna, utan även i de redan besökta sidornas titlar samt taggarna man gett bokmärkena. Det gör att man inte ens behöver komma ihåg adressen, man klarar sig med endast något ord ur sidans titel eller genom att helt enkelt skriva in någon av de taggar man gett bokmärket”

Men om man INTE gillar detta då? Hur stänger man av det?

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper