FRA hotar den personliga integriteten, 1984 lurar bakom hörnet

2008-06-15 15:15 | Kategorier » Samhällskritik,

FRA - Big BrotherDå var vi där igen, olika åtgärder för att skydda befolkningen mot hot skall sättas in. Ytterligare ett steg i ”kriget mot terrorismen” har tagits. Vad det resulterar i är desto mer skrämmande.

Tänk dig att i princip sett alla mail, chatkonversationer och övriga saker du gör på nätet kommer att övervakas. Någonstans finns det ett system som kommer att gå igenom allt du gör. Man kan jämföra det med att alla ens brev och telefonsamtal ständigt skulle läsas igenom och lyssnas av, med svepskälet att det är till för att skydda dig.

I bloggosfären har diskussionen rasat kring FRA och lagförslaget som kommit att kallas ”Lex Orwell” (från författaren till 1984), i de mer traditionella nyhetskanalerna har det varit i det närmsta fullständig tyst. Skälet till detta kan man såklart spekulera kring, men inte kan det väl vara så att de anser att silikonbröst och allmänt kändisskvaller är mer intressant? Inte kan det väl vara så att man försöker hålla det svenska folket bakom ljuset? Det vore väl otänkbart?

Personligen har jag kontaktat alla ledamöter i den svenska riksdagen för att föra fram vad jag anser om förslaget rörande FRA, jag har även försökt att förklara vilka konsekvenser det kommer att få om FRA-lagen röstas igenom. De svar jag har fått, ett trettiotal hitintills, har till största delen framfört att de kommer att rösta emot förslaget. De positivt inställda svaren har kommit från alliansens sida. Dessa svar har tydligt innehållit svar som visar på personernas okunnighet inom ämnet.

Bland annat har svaren innehållit svar i stil med att kommunikation mellan personer inom Sverige inte skall avlyssnas. Om man bortser från att jag inte tror på det så mycket som en halv sekund så ställs man inför det faktum att det i många fall inte går att avgöra ifall trafik sker mellan personer i Sverige. Detta på grund av att trafiken i många fall har sina rötter i utländska servrar.

Eva Selin Lindgren svarade följande:

Många exponerar sina bankärenden och annat via Internet, Google och via bankkort i automater mm. Skall vi avråda från detta?

Nu kan det vara så att jag har missat något, men det är väl ändå alldeles fenomenalt mycket upp till var och en ifall man vill använda Googles tjänster eller bankomater? Eller hur? Övervakningen av det svenska folket kommer inte på något sätt att vara frivillig. Eller har jag helt enkelt missat listan där man skriver upp sig för att bli övervakad/slippa bli det?

Rick Falkvinge har skrivit om de kuppliknande faktorerna kring FRA-lagen, han vill ha reda på hur det kan ha gått såhär långt utan att någon har reagerat. I Göteborgsposten kan man läsa om hur valet av datum rent historiskt har varit viktigt vid genomförandet av kupper av liknande slag, med risk för att låta cynisk kan jag bara konstatera att det faktum att omröstningen kommer under fotbolls-EM är knappast en slump.

Omröstningen sker den 18 juni.

Vad kan du göra?

Mejla till riksdagsledamöterna och kräv att de röstar nej till förslaget, kom ihåg att hålla en god ton bara. Det är i första hand alliansen som behöver påverkas, det finns ledamöter där som mer eller mindre pressas att rösta för. Saxa adresserna från den lista som är sammanställd.

Andras uttalanden i frågan

Flera instanser har lämnat remissvar i frågan:

Justitiedepartementet, promemoria

Förslaget […] innebär ett integritetsintrång som saknar motstycke i ett internationellt perspektiv. […] Det är helt främmande för vårt statsskick att ge regeringen eller Regeringskansliet befogenheter att i politisk ordning fatta de avgörande besluten om avlyssning av telekommunikationer.

Rikspolisstyrelsen, remissvar

Förslagen tyder på en skrämmande brist på förståelse för de krav i fråga om skydd för personlig integritet som följer av regeringsformen och Europakonventionen om skydd för de grundläggande fri- och rättigheterna. […] Dessutom är det självklart att i en rättsstat är brottsbekämpning en uppgift för civila myndigheter.

SÄPO, remissvar

Även om verksamheten benämns signalspaning är det viktigt att understryka att resultatet är detsamma som när polisen verkställer hemlig teleavlyssning, dvs. det allmänna får del av sådan kommunikation mellan personer som annars är skyddad mot avlyssning. Det är således fråga om en massiv telefonavlyssning och förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslagen om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär.

Lagrådet, remissvar

redan existensen av ett system som tillåter hemlig avlyssning [torde] utgöra ett hot mot dem som träffas av lagstiftningen. Detta hot slår med nödvändighet mot den frihet att kommunicera som bör finnas mellan människor som använder telekommunikationstjänster. Det utgör därför i sig själv ett intrång i såväl privatliv som korrespondens […].

Se övriga svar.

Peter Fleischer, högste ansvarige för integritetsfrågor på Google:

Förslaget är sprunget ur en tradition inledd av Saudiarabien och Kina och hör helt enkelt inte hemma i en västerländsk demokrati.

Läs hela intervjun med Peter Fleischer hos IDG.

Några tidningsartiklar där det går att läsa om FRA-lagen: Dagen, Metro, SvD, IDG #1, IDG #2 och DN #1, DN #2, DN #3,

Några av alla de som har bloggat kring FRA-lagen den senaste tiden (till stora delar lånad från Rick Falkvinge): Stationsvakt, Gester…med ord, Alesia Goncharik, Bäst på internet i dag, Sassas samlade svammel 2, the real mymlan, Hanna Wagenius, Conjoiner, hyperdrive.se, Bloggen Bent, Svensson, Bloggen Bent igen, Mina Moderata Karameller, Radikalen, Syrrans Granne, Stockholm enligt Ankersjö, Jinges web och fotoblogg, Peter J Olsson, Bloggen Bent #3, Beta Alfa, Stationsvakt igen, Alliansfritt Sverige, Blogge Bloggelito, liutas.blogspot.com, Alter Ego Resonerar, Stationsvakt #3, Gester…med ord igen, Alesia Goncharik igen, Bäst på internet i dag igen, Sassas samlade svammel 2 igen, the real mymlan igen, Hanna Wagenius igen, Conjoiner igen, hyperdrive.se igen, Bloggen Bent #4, Svensson igen, Bloggen Bent #5, Mina Moderata Karameller igen, Radikalen igen, Syrrans Granne igen, Stockholm enligt Ankersjö igen, Jinges web och fotoblogg igen, Peter J Olsson igen, Bloggen Bent #6, Beta Alfa igen, Stationsvakt #4, Alliansfritt Sverige igen, Blogge Bloggelito igen, liutas.blogspot.com igen, Alter Ego Resonerar igen, Sagor från livbåten, Conjoiner #3, Framtidstanken, Hultins tankegång, Den Liberala Misantropen, Den Liberala Misantropen igen, Caught in the act, Opassande, Blogge Bloggelito #3, Art of Work, Trottens Betraktelser, emretsson.net, Rick Falkvinge (pp), MXp – Missional Experiences, Johan Ingerö, Johan Ingerö igen, Bloggen Bent #7, Alter Ego Resonerar #3, Opassande igen, Bloggen Bent #8, Dyslesbisk, Leiph Berggren, Svensson #3, Mina Moderata Karameller #3, Den Liberala Misantropen #3, No size fits all, Dexion, djävulskattungen, Conjoiner #4, Dexion igen, Caught in the act igen, deep.edition, Alter Ego Resonerar #4, djävulskattungen igen, WitchBitch, Henrik Sjöholm, Herr Klokboks Kollektion, Mina Moderata Karameller #4, Neo Blog, Tomas sida, andra sidan, Ögonblick i norr, Poet OnTheRun, Rick Falkvinge (pp) igen, Syrrans Granne #3, Drottningsylt, Dexion #3, Magnus Andersson, Erik Laakso, Opassande #3, W för Wabbit, Dexion #4, Det Progressiva USA, Hultins tankegång igen, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige #3, Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, Alter Ego Resonerar #5, Resursbloggen, bios politikos, Magnus Andersson igen, Framtidstanken igen, Global Viking, Mina Moderata Karameller #5, Leiph Berggren igen, Blogge Bloggelito #4, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö #4, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Wilhelm Raab, Syrrans Granne #5, Världen utanför mitt fönster, Trottens Betraktelser #3, Erik Laakso igen, Lennart Regebro, Johan Ingerö #5, Johan Ingerö #6, Johan Ingerö #7, Johan Ingerö #8, Klocklös i Tiden – Freudianska fel…, Vem i helvete … ?!, Alliansfritt Sverige #4, Bloggen Bent #10, Hultins tankegång #3, Beta Alfa #3, Alliansfritt Sverige #5, Alter Ego Resonerar #6, Kulturbloggen, Johan Ingerö #9, Tomas sida igen, Basic personligt, Röd Libertarian, Med fingrarna i ekorrhjulet, Bloggen Bent #11, Stationsvakt #5, Alter Ego Resonerar #7, Dexion #5, Enligt Min Humla #3, Loke – Kultur & Politik, Hultins tankegång #4, Perskull’s tankar om världen, Alter Ego Resonerar #8, Opassande #4, ArvebroMörck, Lennart Regebro igen, deep.edition igen, Attila, Bloggtidningen igen, Dumheterna, Besserwissings blogg, Federley, Herr Klokboks Kollektion igen, Peace, Love and Capitalism, WitchBitch igen, Basic personligt igen, Erik Laakso #3, Henrik Sjöholm igen, Rick Falkvinge (pp) #5, Sanna Rayman, Tomas sida #3, Mothugg, Mina Moderata Karameller #6, Radikalen #3, Lakes lakonismer, Opassande #5, Erik Laakso #4, Caught in the act #3, Lakes lakonismer igen, Biology & Politics, Trottens Betraktelser #4, Bloggtidningen #3, Ryggraden, Lakes lakonismer #3, Loci.se igen, Tommy K Johansson, Teflonminne #1, Teflonminne #2, Teflonminne #3

Gravatar
|
Jens Törnell — 2008-06-15 20:54

Det var en gigantisk länklista det där. Lär ni er att göra så på Twingly eller? 😉

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-06-15 23:37

Jens Törnell: Ja, visst är det många länkar. Av de totalt sett 226 länkarna så är det däremot endast åtta (eller 3,5%) av de sidorna som är anslutna till Twingly. Åtta länkar är i mina ögon långt ifrån ”gigantiskt”. De övriga sidorna får väl vara glada över uppmärksamheten, för frågan förtjänas att lyftas fram på så många ställen som möjligt. Listan över dessa bloggposter har också kommit att bli lite av en standardkomponent i inlägg hos bloggare som är engagerade i frågan.

Exakt vad vi lär oss (eller snarare pysslar med) på Twingly för tillfället kan du läsa om på Twingly Summer of Code-bloggen, du är varmt välkommen! 🙂

Gravatar
|
Daniel — 2008-06-15 23:42

Det är bra att du tar upp sådana viktiga frågor.

Gravatar
|
FRA och en mini-Jocke - Artoo — 2008-06-16 22:44

[…] rätt att kolla i princip all kommunikation i Sverige, utan anledning, är absurd. Läs vidare hos Kristoffer Forsgren, Nikke Lindqvist och Stoppa […]

Gravatar
|
Patrik — 2008-06-18 22:31

Och nu är det skarpt läge, riksdagen har just röstat igenom det lätt tillputsade andra FRA-förslaget. Jag börjar känna mig lite obekväm med den här situationen, den hör inte hemma i en demokrati oavsett hur ”god” avsikter man har med lagen. Kanske borde man börja klistra in några standardrader innehållande ord som bomb, terror, kill, fear, murder osv i alla(h) mail man skickar för att de ska få lite att göra?
Något som stör mig än mer är den svenska släta inställningen till det hela, fattar inte folk vad det innebär? Borde inte gatorna vara fulla av protesterande människor?

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper