Google utvecklar mac-version av Picasa

2008-01-19 17:00 | Kategorier » Google, Mac, Nyheter, Program,

Jag har under många år använt mig av Googles program Picasa för att hålla ordning bland mina digitalfoton på min Windowsdator. På min mac har jag använt iPhoto, helt enkelt för att det var det bästa jag hittade till OS X, däremot har det hela tiden varit en del saker som stört mig lite med det programmet. I regel är det saker som en normal användare kanske inte lägger märke till.

Det är sådana saker som att när man i Picasa justerar färger, roterar en bild eller liknande så händer inget med själva bilden. Däremot sparas inställningarna för bilden och läggs på ”live” när man tittar på den. På så sätt riskerar man inte originalbilden och det är oerhört lätt att ta bort de förändringar man gjort. iPhoto skapar en kopia av originalbilden så fort man gör något med fotot, något även Picasa gör i vissa lägen, men eftersom iPhoto gör så jämt så blir det lätt så att utrymme går till spillo.

Picasa lägger även till nyckelord på direkten i fotona samtidigt som de läggs till i den interna databasen. I iPhoto läggs nyckelorden till i databasen och hamnar i bilderna först när man exporterar dem.

iPhotoPå många andra punkter så får Picasa spö av iPhoto däremot. Picasa är inte lika snyggt (i mina ögon i alla fall), Picasa har inte samma smidiga hantering av händelser heller utan är mer låst till mappstruktur, fotona i iPhoto är åtkomliga överallt i hela systemet tack vare att iLife integrerar med många program, Picasa har inte heller iPhotos smidiga möjlighet att skapa smarta mappar och mer avancerade sökningar. Inte heller kan Picasa Web Albums mäta sig med iPhotos integrering med .Mac vad gäller utseende, Apple har publicerat ett exempelgalleri man kan ta en titt på.

Jag har i en tidigare artikel gått igenom Picasa och jag rekommenderar också Picasa till alla jag känner som har en digitalkamera.

En skribent hos TechCrunch rapporterar om att han talade med en person från Google på Macworld 2008

I asked if Picasa for Mac was coming, and as luck would have it I managed to pick the Google employee with the least amount of media training and immediately put her on the spot. Her response: Picasa for Mac is under-development and will be launched later this year.

I slutet på 2006 fick jag en fråga med i ComputerSweden som ställdes till Johan Kinnander från Google om just detta:

Kristoffer Forsgren frågar: Vi är många som gillar Picasa, men när kommer det en Mac-version?

Vi har nyligen släppt Picasa Web Albums på svenska. Dit kan man ladda upp från en Mac med Iphoto. När det kommer en specifik Mac-version av Picasa vet jag inte.

Det verkar med andra ord som att den dagen närmar sig allt mer.

Ytterligare en fördel med detta är att man buslätt kan hantera sitt fotobibliotek från både Windows-, mac- och Linux-datorer samtidigt. Jag utgår så klart från att Google är klipska nog att göra så att Picasa hanterar foton på samma sätt oavsett plattform. Nackdelen blir att fotona i Picasa förmodligen inte går att komma åt via iLife-integreringen som många mac-program har.

Jag hoppas verkligen att Google ser till att få en bra känsla i mac-versionen av Picasa. Om inte annat kanske detta är bra även för iPhoto, då det kommer att kunna ge Apple påtaglig konkurrens inom området.

Gravatar
|
Christopher Anderton — 2008-01-27 01:48

Personligen kör jag iView Media (Eller som det numera heter Microsoft Expression Media). Har alla features man behöver.

Länk: http://www.iview-multimedia.com/mediapro/

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-01-27 02:19

Christopher Anderton: Nackdelen är dock att det är relativt dyrt. Vad jag kan se kostar det $299 + 25% moms via Microsofts hemsida, vilket resulterar i ett pris på nästan 2400 kr. För medelsvensson som bara vill få överblick över sina foton kan det vara ett lite väl maffigt pris.

Jag får tacka för tipset däremot, det var länge sedan jag kollade på det programmet. Kanske är det värt ytterligare en titt nu när nya versioner verkar ha kommit ut? 🙂

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper