Kedjemail

2008-04-16 11:46 | Kategorier » Internet, Personligt,

De flesta av oss har nog råkat ut för att ha fått ett kedjemail i inkorgen. Är det inte en gratis mobiltelefon som man skall få ifall man skickar mailet vidare så är det något annat syfte med det. Varianterna är många, men gemensamt har de att de i många fall är bluffar. Undantagen är väl nästan uteslutande mailen i stil med ”Skicka detta vidare till alla dina kompisar för att visa att du gillar dem”.

Inte helt sällan spelar de på känslor heller, då ofta med något skadat barn som ”argument”. I vissa fall har kedjemail även lyckats sprida lögner på ett sådant sätt att det sedan blivit ”fakta”.

Jag tänker närmast på kedjemailet där det påstås att en våldtäktsdrog i form av en blandning av Rohypnol och ett preparat vid namn Progesterex (ett medel som i mailet påstås användas för sterilisering av hästar) leder till att kvinnan blir steril och att hon inte heller minns något av våldtäkten.

Det finns ett litet problem med det hela. Preparatet Progesterex finns inte. För den tveksamme går det att läsa om det hela hos Wikipedia, eller varför inte läsa om Progesterex på läkemedelverkets hemsida?

Mitt svar på kedjemail

Över lag har jag blivit oerhört trött på att ta emot kedjemail och sedan många månader besvarar jag alla kedjebrev med följande standardsvar:

Snälla, sluta skicka vidare kedjemail!

När du skickar sådana här mail till alla på er maillista, lägg åtminstone till adresserna som BCC (Blind Carbon Copy/Dold kopia).

När du skickar som du gör så innebär det att alla du känner får reda på min mailadress, jag vill inte ha spammail från alla du känner. Jag vill inte riskera att få ett mailvirus bara för att någon du känner har fått virus och jag råkar ligga som en av e-postadresserna i deras e-postprogram för att jag legat som en av alla mottagare i ett kedjemail.

Om du skickar som BCC så innebär det att det går ut ett mail per mottagare, separat, varje mottagare kommer endast se sin egen e-postadress som mottagare istället för att få tillgång till hela din adressbok.

Ju snabbare alla lär sig detta, ju snabbare kommer vi råda bot på spam och virusspridning.

I övrigt gäller att i princip sett alla kedjemail är bluffar. Du får ingen gratis mobiltelefon, MSN kommer inte att stängas ned eller börja kosta pengar. Du behöver inte heller oroa dig inte för att få häst-piller i drinken så att du blir steril (pillret existerar nämligen inte).

Jag vill inte ha kedjemail helt enkelt!

Jag kommer att skicka detta mail till alla som skickar mig kedjemail, samt de som stod som mottagare i det mailet jag fick. På så sätt kanske vi får ett slut på det här.

Detta mail är inte riktat till just dig som skickade detta mail, jag besvarar alla massmail jag får med detta meddelande.

1. Sluta skicka vidare kedjemail!
2. Använd BCC
3. Ta bort allt ovidkommande från mailet innan vidarebefordran, behåll enbart ursprungsmeddelandet
4. Se punkt 1.

Detta mail skickar jag alltså inte enbart till den som skickade mig kedjebrevet, utan även till de övriga personerna som avsändaren har skickat det till. Det händer att jag får svar på mailet ibland. Hitintills har det, sånär som på ett mail, enbart varit uteslutande positiva svar.

Slutord

Kedjemail är på alla sätt ett otyg enligt mig, men när personer börjar lägga till alla sina mottagare i mottagarfältet så blir resultatet snabbt att e-postadresserna börjar sprida sig. Nyligen fick jag ett kedjemail där jag kunde filtrera fram över 800 e-postadresser. Hamnar detta mail hos någon som har ett datorvirus/-mask eller annan mjukvara som samlar in e-postadresser så är det lätt att tänka sig vad som händer. Jag har även skrivit en artikel där du kan läsa mer om hur datorvirus kan sprida sig tack vare e-postadresser.

Hur bemöter ni kedjemail? Är det total ignorans och papperskorgen nästa, skickar ni dem glatt vidare eller har ni en egen metod?

Gravatar
|
M — 2008-04-16 12:29

Ifall det är en kompis så tar jag en ihoprullad tidning och slår dom i huvudet och förklarar vänligt varför dom inte ska skicka vidare kedjebrev. Ifall avsändaren är någon flyktigt bekant, eller för mig okänd så åker det rakt ner i papperskorgen.

Gravatar
|
toad — 2008-04-16 14:55

Håller med dig angående detta. Kedjemail är satans verk! Det är lite tråkigt att folk är såpass naiva eller rent av lättlurade att dem helt och hållet tror på sådana här kedjemail.

Jag själv använder mig ibland av en liknande text du skickar ut när du får kedjemail. Alltså informerar om att åtminstone använda sig av BCC om man nu tvunget ska fortsätta med dessa tråkigheter. Dock är jag helt övertygad om att om folk som skickar vidare ett kedjemail till alla personer man har i sin adressbok lägger 10 minuter av sitt liv och sätter sig in i vilka rent ut sagt förödande konsekvenser det kan ha att sprida ett virussmittat mail till x hundra personer, så skulle kedjemailen avta radikalt.
Men det kanske bara är jag som har för höga tankar om mänskligheten?

För övrigt.. bra skrivet. Hoppas det är fler än jag som läser. 🙂

Gravatar
|
Nikke Lindqvist — 2008-06-12 21:27

Jag får ofta kedjebrev från folk som jag inte alls känner. Detta eftersom jag har några e-postadresser som används som avsändare vid massutskick, och när glada idioter mailar hela sin adressbok som finns dessa ofta med som mottagare.

Jag gör ungefär som du. Jag mailar alla mottagare och förklarar hur idiotiskt det är med kedjemail. Rör det hela någonting som jag har starka åsikter kring (som bensinpriser eller liknande) kan jag bli riktigt elak till och med.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper