Bombattentat i SEO-Sverige

2008-08-07 20:17 | Kategorier » Google, SEO, Webb,

Nikke

I morse när jag tog mig en titt på mitt Jaiku-flöde gick det upp för mig att Nikke Lindqvist hade blivit utsatt för en så kallad Googlebombning, det hela går helt enkelt ut på att många sidor länkar till en och samma sida med exakt samma fras. I det här fallet var det en käck liten kommentar från en viss ”Mätts” som hintade om det hela. Nikke beskriver Googlebomgningen mer i detalj i sin senaste post. Vad det rör sig om är att någon har sett till att ösa ut länkar med ”osmickrande” fraser, som har länkat till Nikkes hemsida. Det hela rör sig om fraser i stil med ”Dålig på SEO”.

Eftersom Nikke arbetar med just sökmotoroptimering och dessutom tillhör de som är bäst på seo i Sverige så är det hela nästan lite lätt tragikomiskt

Vad det däremot visar är att någon verkar ha ett rejält horn i sidan till Nikke och haft energi nog till att fyra av en sådan ”aktion”, så det är ju snudd på att det går att se som smickrande. Exakt vem det är som ligger bakom det är ännu inte fastställt, men det finns en del fragment som pekar åt ett håll. Den som dessutom känner till lite tidigare turer kan ju lätt börja anta saker och ting…

Fenomenet Googlebombning

Några av er minns kanske den relativt välkända Googlesökningen ”miserable failure”? Resultatet var att vita husets sida om George W. Bush kom upp. Göran Persson har drabbats av en liknande ”aktion” (då med frasen ”totalt fiasko”). Efter detta har det på många ställen rapporterats om att Google har rättat till den ”sårbarheten” hos sig, något som uppenbarligen inte stämmer helt.

Tråkigt att Google inte verkar har fått fason på skyddet. Ännu tråkigare är det att SEO-branchen har rätt gott om folk som kan bete sig på ett sådant här sätt. Simon Sundén uttrycker det på ett rätt bra sätt i en kommentar hos Nikke.

Andra som har skrivit om ämnet

Simon Sundén skriver om attacken i sin post ”Den vite riddaren bombas…”, där han spekulerar lite lätt kring hur det hela kan ha uppstått och dessutom ser till att skänka lite länkkärlek till Nikke. Både Uppkopplat, med sin post ”Nikke utsatt för googlebombning” och SEO blog med posten ”Google bombning fungerar” tar upp tråkigheterna med det faktum att denna mentalitet finns inom SEO-världen.

Jag väljer att gråta istället för att skratta. Hur ska omvärlden uppfatta en bransch där folk ägnar sig åt dylika barnsligheter. Jag har som journalist bevakat seo-branschen i flera år. Jag vet ingen annan bransch där konkurrenter så bredvilligt smutskastar varandra. Vilka förlorar på smutskastningen? Alla som sysslar med SEO.

Det ovanstående citatet kommer från den länkade artikeln hos Uppkopplat. Visst är det precis så, alla aktörer inom SEO-branschen förlorar i grund och botten på sådant här beteende. Hur vore det med lite mer kärlek, lite mindre gnabbande och att i stället lägga den energin på kunderna?

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper