Nästan en evighetsmaskin

2007-08-11 20:38 | Kategorier » Skojigheter,

Nu har jag snubblat över en video på nätet som var för imponerande för att helt ignorera, jag bara måste dela med mig av den.

Det filmen visar är en ”evighetsmaskin”, byggd av norrmannen Reidar Finsrud. Den färdigställdes den 28:e april 1996 och har uppenbarligen stått igång sedan dess. Milt sagt imponerande!

Kulans rörelse hålls igång av magneterna, som sitter fast på pendlarna. Dessa har en pendeltid som motsvarar tiden det tar för kulan att rulla runt ett varv, den lilla ståltråd ni ser gör att kulan hjälper till att hålla pendlarna igång. Magneternas rörelse gör att de dras bort från kulan ju mer den närmar sig, vilket gör att den bromsande kraft de har när kulan är på väg bort minskas. Apparaten är i all sin enkelhet vacker i mina ögon.

Läs mer om apparaten på dess hemsida eller bland utdragen från någon av alla de tidningar som skrivit om den.

Gravatar
|
Simon — 2007-08-11 20:50

Fett grymt! Faktiskt!

Gravatar
|
Adam Abenius — 2007-08-15 12:17

Jäkligt coolt! Men vad jag har fått höra och funderat över, så tappar ju faktiskt magneter sin styrka sakta men säkert. Det borde alltså betyda att den tyvärr stannar en vacker dag. Så ja, det är ju ”nästan en evighetsmaskin” 🙂

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-08-15 19:26

Adam: Precis, de där otäcka lagarna om att saker slits ut kommer ju in och sätter käppar i hjulet (heh) för evighetsmaskiner. =)

Jag tycker det är sjukt tufft om det är så att den verkligen hållit igång i över elva år däremot… Skulle vara kul att besöka hans museum.

Gravatar
|
Linus — 2008-01-13 17:57

Snyggt, men man undrar ändå om det verkligen funkar så bra som informationen antyder. Allt ljud som skapas av ”evighetsmaskinen” borde utgöra en del energi, och den måste tas från något. Så länge ingen energi tillförs maskinen från ”utifrån” så känns det som den inte borde kunna gå i elva år.
Framgår inte av texten om det är vacuum i behållaren. Om den är lyftfylld borde väl även luftmotståndet göra sitt till för att bromsa.

Fanns massor att läsa om den såg jag, men jag har i ärlighetens namn inte gjort det. Någon kanske har lite mer info?

Gravatar
|
GeneralSchnabelkäse — 2008-01-13 19:52

Konstruktören behöver tillföra energi genom att svinga till en pendel ungefär varannan vecka. Det är en viss skillnad mot elva år.

Gravatar
|
Linus — 2008-01-13 20:30

Har läst lite och det verkar som om endast anhängare av teorier om fri energi tror på denna maskin. Själv tror jag inte att det funkar så länge jag inte sett det själv. Fri energi är något som strider mot allt man lärt sig, men som jag ändå inte förnekar då jag inte anser mig kompetent nog till det.
http://www.padrak.com/ine/FINSRUD1.html

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-01-14 11:33

Linus: Vad jag har förstått så bidrar magneterna tillsammans med pendelrörelsen (som hålls vid liv av kulans rörelse) till energin som behövs. Visst är jag lite tveksam till att den varit igång under elva år, men det är den tiden som nämnts i de artiklar jag läst.

GeneralSchnabelkäse: Jag har inte hittat läst om det du påstår någonstans. Var har du hittat den informationen?

Gravatar
|
Linus — 2008-01-19 19:56

Kristoffer:
Magneterna borde inte kunna bidra med rörelseenergi utan att energin tas från någon annanstans. Om man lyckas omvandla olika typer av energi (rörelseenergi, lägesenergi osv…) helt utan förluster (som värme) skulle man enligt vad jag uppfattat kunna bygga en evighetsmaskin, men inte annars.

Kravet för en evighetsmaskin verkar vara att den ska utföra någon slags rörelse. Detta skulle förstås kunna funka genom att ett föremål är i ständig rörelse utan att detta förlorar någon rörelseenergi, alltså utan att omvandla mellan olika energityper.
Dock funkar ju inte Finsruds maskin på det viset.

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-01-19 20:23

Linus: Enligt beskrivningarna av maskinen så skall magneterna som sitter på pendeln hjälpa till att dra stålkulan framåt, när den närmar sig dras de bort av pendelrörelsen för att på så sätt minska sin bromsande kraft. Maskinen gör ju helt klart av med energi på flera sätt, så jag undrar lite hur länge den kan stå igång egentligen. Jag har fått höra lite olika bud om det men vore tacksam ifall någon kunde hänvisa mig till någon säker källa.

Jag tror ju inte att det rör sig om en evighetsmaskin i ordets rätta betydelse, men bra uthållig är den… 🙂

Gravatar
|
Mathias — 2008-01-22 16:58

Testa att ta tiden på 10 varv i början av filmen och gör samma sak mot slutet. Mha denna film kan man själv dra slutsatsen att rörelsen är dämpad. Dessutom hör man ju bokstavligen hur energin omvandlas, bort från den slutna rörelsen.

/M

Gravatar
|
skitsamma — 2008-07-01 16:45

maskinen har som längst varit igång i 14 dagar. Som jag förstår det skulle det imponerande vara att den skapar mer energi än den gör av med. Knappast någon revolutionerande uppfinning. Men som konstverk är den ganska häftig.

Gravatar
|
helleh — 2008-07-04 18:48

ahh.. såg just Reidar Finsrud på tvn.. själv sa han att maskinen gått ”ända upp till 14 dagar” jepp jepp.. imponerande..

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-07-11 08:11

skitsamma, helleh: När jag letade uppgifter kring maskinen så hittade jag inga av dessa tidsangivelser. Som jag skrev i en tidigare kommentar så skulle det vara kul att få ett tips om en säker källa till uppgifter om maskinen.

helleh: Vilket program såg du honom i?

Gravatar
|
Tobias — 2009-01-05 18:53

Kan dela med mig lite av information jag har. Magneter som han använder sig av använder vi i dagslaget för att utvinna el, fast dom tappar styrka och måste bytas. Men man kan tänka på magneter lite som stora batterier. Med detta sagt är redan massa energi tillfört när vi använder oss av dessa i maskinen. Det kommer bli mindre styrka i magneterna och maskinen kommer sluta fungera.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper