STIM föreslår licens på nedladdning

2008-02-08 19:19 | Kategorier » Fildelning, Internet,

Kenth MuldinKenth Muldin från STIM föreslår enligt en artikel i Computer Sweden att Internetanvändare med en avgift ska kunna göra sitt nedladdande av upphovsrättskyddat material lagligt. Det hela skulle på sätt och vis komma att likna den kasettavgift som redan idag läggs på priset av lagringsmedia, med undantag från att man där inte kan slippa avgiften även om man bara använder CD-skivorna till att bränna backup-data på.

Förslaget är helt klart intressant på många sätt men medför också lite andra aspekter som är värda att beakta. Till att börja med kan man fråga sig hur detta skulle efterlevas? I mina ögon är den hållbara lösningen att det helt enkelt blir så att ens licens blir ett ”frikort”, blir man anmäld för att ha delat ut eller laddat ned upphovsrättskyddat material så slipper man helt enkelt påföljd om man har licens. I mina ögon vore det fullständigt förkastligt att övervaka samtliga svenska Internetanvändare för att följa upp att det hela efterlevs, detta på grund av att det skulle få för stor inverkan på den personliga integriteten (något som de flesta medborgare i och för sig inte verkar bry sig om för fem öre).

Läser man intervjun som finns i Göteborgsposten så tycker jag mig kunna se en underton av att det skall öppnas upp för mer övervakning av gemene man för att kunna se till att det hela efterlevs.

Man skall så klart inte heller behöva betala för att få fildela, eftersom just begreppet ”fildelning” inte på något som helst sätt innebär att det behöver röra sig om upphovsrättskyddat material. Jag ska ha rätt att dela ut/tanka ned Linuxdistrubutioner och annan data som är fri utan att behöva betala ett öre i licensavgifter.

Man kan också fråga sig hur stor denna avgift ska komma att bli, i samma stund som den blir för hög så kommer folk att ignorera det hela och glatt fortsätta precis som de gör idag. Förmodligen kommer folk inte vara beredda att betala särskilt mycket.

Personligen tror jag att om detta utförs på rätt sått så kan det komma att vara en relativt trevlig lösning på problemet, även om jag personligen hellre skulle se att pengarna gick oavkortat till skaparna av materialet.

Är detta ett steg i rätt riktning?

Gravatar
|
Staffan Malmgrens blogg » Blog Archive » Kängpunk, fildelningslicener och digital mognad — 2008-02-09 17:00

[…] har mestadels sågats (även om några är försiktigt positiva), inte så mycket på sina egna meriter som det faktum att ingen längre har något förtroende […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper