Kan Google komma att konkurrera med .Mac?

2007-11-27 16:52 | Kategorier » Google, IT-säkerhet, Webb,

GoogleWall Street Journal skriver om att Google ska komma att lansera en webb-baserad lagringslösning. Google driver redan idag Gmail där man i dagsläget har över 5 GB lagring och även hos deras fototjänst Picasa Web Albums kan man lagra stora mängder foton.

En sådan lagringstjänst skulle man i så fall kunna komma åt från de flesta enheter som kan koppla upp sig mot Internet: Bärbara datorer, handhållna enheter och givetvis även hemdatorn. Oavsett var man är så kan man arbeta med sina filer. Så långt låter ju allt givetvis rätt trevligt. Man kan även utgå från att det hela kommer att vara ”gratis”, eventuellt med möjlighet att köpa till mer utrymme.

Även IDG nämner så klart spekulationerna, där skrivs det även om att tjänsten ska byggas på ett sådant sätt att man ska kunna komma åt den direkt från Windows, förmodligen då via någon form av WebDAV-lösning eller liknande. Att man kommer kunna komma åt tjänsten från andra operativsystem på olika sätt råder det inget tvivel om (förutsatt då att den lanseras).

Det finns så klart även andra aspekter att ha i åtanke. Google analyserar innehållet i alla mail man tar emot på Gmail, man får alltså inte ha dem helt och hållet ifred. Att detsamma skulle gälla filerna man laddar upp kan man förmodligen utgå ifrån. Detta gör så klart att många kommer att tänka sig för innan de laddar upp data med tanke på att den helt plötsligt inte längre är deras helt och hållet.

Man kan så klart komma runt detta genom att till exempel se till att kryptera data innan den laddas upp. Personligen föredrar jag att betala för en tjänst och då i retur få en garanti för att datan inte kommer att gås igenom.

Detta kan så klart komma att konkurrera med till exempel Apples tjänst .Mac, i dagsläget kostar den €99 per år (ca 920 kr) för en enanvändarlicens som ger 10 GB lagring. I detta ingår även bland annat mail, backupsystem och funktioner för att publicera hemsidor och foton. För €179 (ca 1660 kr) får man en familjelicens med samma funktioner, fem konton i stället för ett samt totalt sett 20 GB lagring. Här finns det även funktioner för att smidigt dela filer mellan de olika kontona.

Det återstår att se vilka effekter Googles eventuella lansering kommer att få.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper