Web 2.0 – Nytt namn på gamla idéer och lite missuppfattningar

2006-12-16 13:19 | Kategorier » Webb,

De flesta som är intresserade av de tekniska aspekterna av Internet har förmodligen hört talas om begreppet ”Web 2.0”. Det är inte heller helt ovanligt att man ser olika hemsidor deklarera att sidan på något vis ”tillhör” web 2.0. Men vad är då detta egentligen. Vad innebär det och vilka konsekvenser får det.

Web 2.0 syftar inte på någon sorts andra version av Internet, det är helt enkelt ett begrepp som myntades av O’Reilly Media. Begreppet innefattar bland annat communitys och webapplikationer. Det gemensamma är att det är användarna som ska bidra med innehållet. Enligt O’Reilly ska följande punkter vara uppfyllda för att en sida ska kunna säga sig vara anpassad för web 2.0:

  1. Användaren ska själv kunna vara med och bidra till sidans innehåll.
  2. Användaren ska kunna ha kontroll över sin information.
  3. Designen ska vara fyllig, interaktiv och användarvänlig.

Web 2.0 är alltså snarare en tankemodell, ett arbetssätt, än någon sorts ny teknisk lösning.

Jag har många gånger sett exempel på sidor som har klämt in AJAX-funkionalitet och sedan vrålat ut att deras sida minsann är web 2.0. Detta är en mycket vanlig missuppfattning.

Webapplikationer är en av de många bitarna som kan falla under begreppet web 2.0, men det är verkligen inte samma sak. Däremot är det mycket spännande att se utvecklingen som sker på den här punkten. För visst blir webapplikationerna allt mer lika de program som vi har installerade lokalt på våra datorer.

Google Mail kan ju ses som en ersättare till e-postklienter såsom Microsoft Outlook Express och Apple Mail. Google Calendar är en webbvariant av Outlooks kalenderfunktion, iCal eller någon av alla andra kalenderprogram som finns. Google Docs & Spreadsheets liknar Word/Excel, även om de senare är oerhört mycket kraftfulla för tillfället.

Det är lite där problemet i dag ligger. Kraften. En sak kan ju sägas direkt, det är att webapplikationer ligger bra till kraftmässigt just när det gäller samarbete. Men i dagsläget så är i regel ett ”vanligt” program som är installerat lokalt på en dator oerhört mycket mer kraftfullt. Det finns än så länge inga webapplikationer som klarar av bildredigering i närheten av lika bra som t ex Photoshop.

Det finns inga webapplikationer för videoredigering som levererar samma kraft som de mer avancerade program som finns på marknaden i dagsläget. Jag vill till exempel se den webapplikation för videoredigering som kan hantera 3 gigabit per sekund, vilket är den maximala throughputen till hårddiskarna i en Mac Pro.

Jag tror att det kommer att dröja mycket lång tid innan vi får se webapplikationer som kan komma i närheten av att konkurrera med de mer prestandaberoende programmen. Ju enklare de ”vanliga” programmen är, ju lättare är det att göra webapplikationer som kan mäta sig i kraft.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper