Gratis RSS-läsare som ger Google Reader en tuff match

2008-01-10 00:07 | Kategorier » Google, Mac, Program, Tips, Webb,

NetNewsWireDet har blivit allt vanligare att folk får upp ögonen för en teknik som kallas RSS (Really Simple Syndication), denna teknik låter användare prenumerera på innehåll från bland annat hemsidor.

Sätten att bevaka dessa RSS-strömmar på är många. De flesta webbläsarna har inbyggt stöd för att prenumerera på RSS-feeds, det finns även särskilda program som inriktar sig enbart på att fungera som RSS-läsare. Vissa mail-program har stöd för det med och det finns flera webbtjänster som kan fungera som RSS-läsare. Google Reader är en av dessa.

Jag har personligen dragit mig för att använda Google Reader fullt ut, främst på grund av att jag upplever tjänsten som bitvis klumpig. Jag har helt enkelt vant mig vid kraften och snabbheten i de lokala RSS-läsarna. Dessa dras däremot med den nackdelen att man måste sitta vid sin dator för att komma åt sina prenumerationer, visst vore det trevligt om man kunde få det bästa av de två världarna? Nu har det blivit möjligt på allvar, helt gratis är det med.

Det är Newsgator som nu har gjort NetNewsWire, FeedDemon, NewsGator Go! samt NewsGator Inbox gratis, tidigare kostade dessa men som alla vet så är gratis gott. =)

NetNewsWire är mac-versionen av deras RSS-läsare, FeedDemon heter Windowsversionen och tack vare tjänsten NewsGator Online så synkroniseras ens prenumerationer mellan NetNewsWire/FeedDemon och deras webbtjänst Newsgator Online, som fungerar som en webbaserad RSS-läsare i stil med Google Reader. Detta öppnar upp för att man kan komma åt alla sina RSS-prenumerationer oavsett var man är. De poster man läst i webbtjänsten markeras som lästa i ens lokala RSS-läsare och tvärt om, man skulle kunna säga att det påminner lite om Gmails IMAP-funktion.

Detta innebär alltså att om jag lägger till en prenumeration på min mac så kommer den att dyka upp både i onlinetjänsten och på de andra datorer där jag kör Newsgators ovan nämnda program.

För min del kommer jag nu helt att dumpa Google Reader med (har använt den lite sporadiskt) och i stället njuta av att ha mina RSS-prenumerationer synkroniserade mellan alla mina datorer.

Uppdatering: Nu har även Macworld skrivit om nyheten

Gravatar
|
M — 2008-02-02 16:30

Själv bytte jag ut Newsfire RSS (som jag har licens till) mot NNW eftersom jag tycker den är bättre.

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-02-05 14:51

M: Vad var det som gjorde att du kom att trivas mer med Newsfire än med NetNewsWire?

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper