Dropbox – Synkronisera filer mellan dina datorer enkelt

2008-03-18 15:28 | Kategorier » Program, Tips,

Dropbox

Den senaste veckan har jag testat en tjänst vid namn Dropbox, en lösning som gör att filer på två datorer oerhört lätt kan synkroniseras med varandra. Vad innebär då detta i praktiken?

Antag att jag är på universitetet och skriver ett arbete på min Powerbook, när jag sedan kommer hem kan det vara så att jag vill fortsätta arbetet på min Windowsdator. Tidigare har jag då varit tvungen att föra över filen på något sätt innan jag kunnat fortsätta mitt arbete, sedan har jag igen varit tvungen att föra över filen till min bärbara dator innan jag gått till skolan igen.

Med Dropbox slipper jag helt och hållet slippa tänka på detta.

Hur fungerar Dropbox?

Till att börja med får man tanka ned ett litet program från Dropbox hemsida och installera detta, det finns både till Windows och till Mac OS X (stöd för Linux är planerat). När programmet installeras skapas en ”Dropbox”-mapp, innehållet i denna kommer att synkroniseras mellan datorn Dropbox är installerat på och Dropbox webbtjänst.

För att återgå till exemplet med mitt arbete jag skrev på: Med Dropbox lilla program installerat både på min Powerbook och på min stationära hemdator så räcker det att jag sparar dokumentet i min dropboxmapp (givetvis kan jag skapa en katalogstruktur som jag trivs med där) så kommer Dropbox direkt att påbörja uppladdningen av dokumentet till lagringen på Internet. I samma stund som Dropboxprogrammet på min andra dator upptäcker att en ny version av dokumentet finns så laddas det automatiskt ned.

Dropbox synkronisering

Några av er tänker kanske ”Men använd Google Documents då?”. Visst, gäller det enbart ordbehandling så är det ett strålande alternativ, det fina med Dropbox är att man kan ha vilka filtyper som helst synkroniserade mellan datorerna. Oavsett om det är Word-dokument, MP3-filer eller filmer så fungerar det utan problem och helt utan att man behöver grubbla.

Dessutom kan du återskapa filer du av misstag råkat radera och du kan även komma åt dina filer via en webbläsare med.

Man skulle nästan kunna säga att det här programmet lever upp till Apples tankesätt ”It just works”. Exakt hur smidigt det fungerar kan du se i Dropbox demonstrationsfilm.

Är Dropbox bara till för att föra över filer mellan datorer?

Nej, absolut inte. Dropbox innehåller även funktioner för att kunna dela med sig av foton på ett busenkelt sätt, allt man behöver göra är att kopiera dem till foto-katalogen som finns i ens Dropbox-katalog så laddas de automatiskt upp och sedan skapas det ett album för dem med.

Man kan även lägga filer i en publik mapp och på så sätt snabbt göra en fil åtkomlig så att andra kan ladda ned den.

Möjligheten att dela kataloger

Dropbox innehåller även en funktion för att dela ut en katalog till andra personer, detta gör att även de personerna kan ta del av det du delar ut i den katalogen du väljer att dela ut. Perfekt ifall man är ett gäng som jobbar på samma sak, eller ifall man på ett mycket simpelt sätt vill dela med sig av visst material till sina kompisar.

Vad kostar det och hur mycket utrymmer får man?

Alla konton som skapas under beta-perioden har ett utrymme på 5 GB, dessa är helt gratis och kommer även fortsätta vara det enligt Dropbox information. När Dropbox blir öppet för allmänheten så kommer de fria kontona vara begränsade till 1 GB, parallellt med detta kommer Dropbox att lansera konton med mer plats men som då även kostar pengar.

Allmänna tips

Så fort man låter en tredje part lagra ens data finns det så klart risk för att den kan hamna i orätta händer, känner du att detta är en risk du inte vill ta kan jag rekommendera Truecrypt, som låter dig kryptera din data på ett säkert sätt innan du laddar upp den. Jag har skrivit en guide till hur man använder Truecrypt och kan rekommendera en genomläsning ifall du är intresserad.

I dagsläget går det inte att skapa ett konto hos Dropbox, man kan endast ställa sig i kö. Är du verkligen sugen på att testa tjänsten så kan du höra av dig till mig med en motivering till varför du vill ha ett konto hos Dropbox, jag har några inbjudningar att bjuda på… =)

Gravatar
|
Pelle Fredriksson — 2008-03-19 00:05

Dropbox skulle lösa många av mina problem. Just nu använder jag min FirstClass för att skicka filer som jag vill komma åt på flera ställen.

Jag skulle bli väldigt glad om jag fick chans att testa detta.

PelleP

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-03-19 00:22

Pelle Fredriksson: En inbjudan är skickad till dig, hoppas att Dropbox kommer att kunna underlätta för dig! =)

Gravatar
|
M — 2008-03-19 01:22

Välskrivet inlägg!
Då var det bara att vänta – ”Thanks for signing up! We will keep you informed.”

Gravatar
|
Mattias Huss — 2008-03-19 08:03

Ah, det här låter grymt, till skillnad från .Macs virtuella hårddisk som aldrig beter sig som den ska. Jag har en massa jobbfiler som jag kångar på USB-minnen mellan två datorer och skulle därför bli väldigt glad över en inbjudan till Dropbox.

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-03-19 10:06

M: Tackar så mycket, trevligt att höra att du gillade artikeln!

Vi gör såhär, istället för att du ska behöva vänta på någon inbjudan från deras sida så dundrar jag iväg en till dig på direkten? 😉

Mattias Huss: På den tiden jag använde .Mac så fungerade allt som det skulle faktiskt, vid ett tillfälle räddade det mig till och med från en milt sagt tråkig incident där hela min adressbok hade gått upp i rök (länge leve automatiska backuper). Dropbox fungerar på ett lite annat sätt och har fördelen att det fungerar utan något som helst krångel även mellan OS X och Windows.

Hoppas du får nytta av Dropbox och att det gör flyttandet av filerna lite enklare =)

Gravatar
|
M — 2008-03-19 12:17

Kristoffer: Javisst, det låter väldigt bra! Släng iväg en invite, bara 🙂

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-03-19 13:41

M: Märkligt att den första inbjudan inte kom fram, skickar en till 🙂

Gravatar
|
M — 2008-03-19 13:56

Nu kom den fram i alla fall (16 minutes ago :P)! Tack och bock!

Gravatar
|
Simon — 2008-03-20 19:25

Håhå, jag snubblade över DropBox för nån vecka sen och det verkar ju väldigt spännande! Har du någon inbjudan till övers?

Gravatar
|
Partypalle — 2008-03-21 21:54

Bra artikel! kollade deras demovideo, rena drömmen! Använder Box.net och Chonosync med ett USB-minne för att flytta filer ≈ funkar sådär…

Tack för tipset om TrueCrypt.

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-03-22 10:35

Simon: Yes, jag fixar en inbjudan så snart jag återvänder från min fika på stan här =)

Partypalle: Tack så mycket! Jag har sett en del reklam för Box och har blivit lite nyfiken på tjänsten, hur fungerar tjänsten? Är det några särskilda problem med den? Trevligt att höra att Truecrypt-tipset föll dig i smaken =)

Gravatar
|
Partypalle — 2008-03-22 13:55

Box är riktigt bra, förutom att de inte har någon sync- eller backuptjänst.
Den största fördelen med Box är Openbox Services som integrerar min box med andra webb2.0 tjänster, t ex iPaper, Zoho, Thinkfree, picnic. Jag har på vilken dator jag än sitter vid (Mac el PC), tillgång till ordbehandling och viss bildredigering.

Har du en inbjudan över till Dropbox? Vi kan byta mot en Blippr inbjudan?

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-03-26 13:47

Partypalle: Det borde väl gå att använda ett tredjepartsprogram för backup mot Box? Låter som att Box är ett trevligt alternativ, förutsatt att man har Bredbandsboleget väl? Vad jag har förstått så är det en extratjänst för kunder hos BBB…

Jag ska skicka en inbjudan så fort jag får möjlighet! =)

Gravatar
|
Partypalle — 2008-03-29 01:10

Njet, inte bredbandsbolaget, utan http://www.box.net/home

Gravatar
|
Henrik — 2008-05-14 19:39

Har du någon inbjudan som du inte håller på? 🙂

Gravatar
|
Mikael — 2008-05-18 00:32

Väldigt intressant! Precis vad jag sökt efter.Har sprungit med USB-minne som jag synkar två gånger per dag minst. Ett problem är mitt synkprogram inte tar bort filer, bara lägger till. Jag skulle älska dropbox. Är dina inbjudningar slut?
Finns det andra alternativ till tjänsten?

Gravatar
|
Mikael — 2008-05-18 01:39

Hej igen. Hittade just http://www.foldershare.com. Verkar göra samma sak. Verkar funka utmärkt!

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-05-21 16:35

Henrik och Mikael: Ni har båda var sin inbjudan i er inkorg vid det här laget, hoppas att det kommer till nytta!

Mikael: Dropbox har dock fördelen att man som beta-användare har 5 GB utrymme =)

Gravatar
|
samuel — 2008-06-06 17:12

Detta verkar fantastikst ju kan man få testa det.på något sätt ? skulle lös massa problem för mig tror jag

Gravatar
|
Johnny R — 2008-06-07 10:01

Kristoffer: Det är väl för sent för att tigga till sig en inbjudan? 🙂

Gravatar
|
T — 2008-06-07 14:32

Hej! Jag är också intresserad av att testa dropbox. Kan jag få en inbjudan?

Gravatar
|
Jacob — 2008-06-10 12:30

Om det finns några inbjudningar kvar så tar jag gärna en 🙂

jacob (aatt) yacobo.se

Gravatar
|
Ulf Westman — 2008-07-05 11:36

Hmm, har letat efter en tjänst som klara min blandade mijö, med Mac och Windows hemma samt Windows på jobbet. Finns denågom invite över så skulle jag bli glad om jag får en 😉

sm0try at gmail.com

Gravatar
|
Micke — 2008-08-05 00:35

Hej,

Intressant med dropbox, verkar vara precis vad jag skulle behöva till min mac pc miljö mellan arbete och hem… Om det finns någon invite över och du har lust skulle jag bli mycket tacksam.

Hursomhelst så tackar jag för Truecrypt info.

Mvh. Micke

Gravatar
|
John KLang — 2008-08-24 15:22

Detta verkar vara precis vad jag har letat efter om det finns någon inbjudan kvar testar jag gärna denna tjänst 🙂

Gravatar
|
Marre — 2009-10-21 15:47

Vi är ett gäng som arbetar på ett litet sidoprojekt ihop där vi har både mac och windows. Dropbox verkar som att det skulle passa oss perfekt. Du råkar inte ha någon inbjudan över? (öven om jag vet att det är väldigt länge sen du skrev inlägget)

Gravatar
|
Anders Truvé — 2009-10-25 00:36

En till i den långa raden som är intresserad av dropbox……
För sent?
Anders

Gravatar
|
Peter Piper — 2010-05-23 10:22

Låter ju precis som Bredbandsbolagets Box som funnits sedan länge. Vad är det som gör Dropbox bättre? Är det ens någon skillnad?

Gravatar
|
Daniel — 2010-05-26 20:48

Hej,

Det här programmet skulle hjälpa mig med så mycket. Jag har en stationär dator hemma och en laptop som jag har igenom skolan. Skulle hjälpa så sjukt mycket med detta program.
Hoppas jag kan få en invite 🙂

MVH Daniel

Gravatar
|
Andreas W — 2010-06-07 18:15

Detta är ju precis samma tjänst som Bredbandsbolagets BOX. Det har funnits ett tag nu. Rekommenderas!

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper