Rättssäkerheten undermineras, Antipiratbyrån får för mycket makt

2007-02-05 10:39 | Kategorier » Nyheter, Samhällskritik,

Nu börjar det talas om att upphovsmän själva ska få jaga fildelare, utan att polis eller åklagare är inblandade i bilden. Som vanligt är det svårt att lyfta fram den här diskussionen eftersom många då försöker försvara det hela med ”Du vill inte betala för dig bara”, men problemet är en aning mer långtgående än så.

I Amerika härjar en organisation vid namn RIAA (”Recording Industry Association of America”). Där har de vid många, många tillfällen dundrat ut med mass-stämningar mot både pensionärer utan datorer, barn och till och med mot folk som är döda. En vanlig medborgare har inte riktigt det kapitalet som behövs för att ens våga försvara sig mot deras anklagelser utan hamnar i en sits där de snudd på tvingas att betala. Lite som vilken utpressningsverksamhet som helst.

Det är alltså detta som riskerar att komma även här i Sverige om Antipiratbyrån får dessa rättigheter.

Jag struntar i om jag låter paranoid, men jag litar inte riktigt på dem av någon konstig orsak…

Om man förlänger detta tänkandet även till den ”riktiga” världen, vad får man då? Hur många skulle tycka att det är okej för en kioskägare att klampa in i grannskolan och börja muddra barnen där helt efter eget behag? Skulle folk acceptera att det bildades medborgargarden/mobbar för att få fast (och straffa) inbrottstjuvar?

Jag har svårt att tro det. Det skulle förmodligen bli en enorm debatt och en oerhörd folkstorm kring det hela. Däremot tror jag också att det svenska folket inte kommer bry sig särskilt hårt om det som nu stundar. Varför vet jag inte, men av någon anledning så är det ganska få som tar stånd mot sådana här saker.

Dessutom ska man kanske se vad detta föder med. Det finns redan idag nätverk där man är så gott som fullständigt anonym, man kan dela med sig av vilken som helst typ av material utan att det går att spåra till sin källa. Behöver jag ens nämna att det inte precis är en ovanlig distrubutionskanal för barnpornografiskt material?

Det är dessa nät som nu kommer att utvecklas ännu mer. Snabbheten kommer att förbättras och nätverken blir ännu mer attraktiva för att distribuera illegalt material.

Nej tack, brott (av alla de slag) ska fortsätta att utredas av det rättsväsende vi har (även om de också kan göra misstag så klart), inte av privata organisationer.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper