Internet – Idolkval för allmänheten?

2006-10-22 10:59 | Kategorier » Allmänt, Personligt,

MegafonThis will soon be available in English aswell

Ibland när jag är på nätet så börjar jag undra vad den nya tekniken egentligen har fört med sig. Det är oerhört lättare att komma i kontakt med nya människor, det låter mig inhämta information som jag annars skulle få leta länge efter på bibliotek och även att på många sätt underlätta tillvaron.

Sedan har jag i mång fall iakttagit hur folk låtsas vara andra personer på nätet. Inte bara identitetsmässigt, utan även kunskapsmässigt. Alltför många gånger stöter man på folk i diskussioner som ”vet” en massa ”fakta” om det ämnet man diskuterar. I många fall behöver man inte ens kolla upp det de påstår för att konstatera att de är ute och cyklar. Det roligaste är nästan att i de fall man verkligen kollar upp det de har påstått så får man höra något i stil med ”du var verkligen att kolla upp det” (som att det skulle göra mig till en sämre människa i det fallet) eller så kläcker de ur sig ”jag menade inte så”, varpå de sedan sidsteppar. Detta är i regel samma människor som tycker det är fånigt att kolla upp fakta innan man hänvisar till den.

Detta gör att diskussioner på Internet, som i många fall borde kunna vara mycket givande eftersom man når folk med en stor geografisk spridning, ofta blir sandlåde-liknande från ena parten.

Sedan har vi det där med idol-liknelsen. Många av er har ju sett stora delar av antagningarna till Idol? Visst, det fanns ju verkligen människor som var oerhört duktiga, men den stora majoriteten var inte det. I flera fall undrar man om de sökande främst är ute efter uppmärksamheten, de vill bli kända, de har det som sitt stora mål.

Jag tycker att man ser detta till stor del på Internet nu. I många fall har jag sett ansökningar av olika slag till klubbar med intagningskrav där den som ansöker skriver något i stil med ”Jag har jobbat med Photoshop i många år och är väldigt duktig på det jag gör”. Då kollar man ju direkt på vad den personen har presterat. Är det något bra? Nej, mycket sällan.

Det gör att jag undrar om det inte är lite som många av de sökande till Idol (eller liknande program) säger: ”Mamma säger att jag är duktig”, eller ännu värre ”Alla mina kompisar tycker att jag är den bästa de sett”.

Jag skulle aldrig säga ”Du är ju den bästa jag har sett” till en kompis, om jag inte visste att det verkligen var sant. Man skall inte säga på det där viset ifall det inte är sant, enligt mig. Det gör att folk bygger upp drömmar som inte riktigt går att förverkliga, dessutom bör det nog lätt att det kommer slå tillbaks ganska hårt en dag.

Ovanpå detta finns naturligtvis de som är desperata efter att få synas. Om det beror på ett behov av bekräftelse eller något annat vet jag inte riktigt. Att rusa fram på nätet med den attityden är dessvärre lite som att ställa sig på Manhattan och skrika ”Hej, här är jag, titta”.

Så, vad säger jag då? Att man inte skall tro att man är bra på något? Nej. Visst tusan ska man kunna säga ”Jag är bra på detta”, men då skall det ligga något i det med.

Säger jag att man inte skall försöka söka uppmärksamhet alls? Nej. Men det skall göras av rätt anledning. Uppmärksamhet för uppmärksamhetens skull är något som inte är särskilt stabilt och inte heller är det utvecklande.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper