Svenska folket övervakas gärna

2006-06-19 12:05 | Kategorier » Samhällskritik,

ÖvervakningskameraLite ruggiga siffror angående den positiva inställningen om övervakning har kommit fram i en artikel hos IDG. 49% tycker att det är bra med ökad övervakning och 54% tycker att det inte finns några särskilda problem med integriteten.
Det verkar vara som att det svenska folket inte har något emot att deras integritet kränks och att allt de görs övervakas. Detta visar två saker.

För det första så är människor inte måna om att ha något som helst privatliv, för det andra har de flesta förmodligen blivit uppskrämda av amerikas och bodströms jakt på terrorister och annat ”kriminellt pack”.

Men skall verkligen skötsamma Svensson drabbas?

Ju mer övervakning som påbörjas, ju mer accepterat kommer det att bli.

Det roliga är när man disktuterar med folk som säger sig vara för ökad övervakning. Ofta får jag höra argument i stil med ”Då skulle ju fler våldtäktsmän åka fast” tätt följt av ”Ingen kommer ju titta på inspelningarna om det inte behövs”. Problemet är bara att de flesta våldtäkterna sker i hemmen. När man då frågar om de inte kan tänka sig att ha kameror överallt hemma så är åsikten en annan. ”Njae, det behövs ju inte…”. Inte ens när man tar upp deras eget argument ”Men ingen kommer ju att titta på det så länge det inte behövs, du har äl inte tänkt våldta någon? Då behöver du väl inte vara orolig?”

Nej, då låter det annorlunda, vilket faktiskt visar att folk inte kan stå för sina åsikter fullt ut.

Jag vill kunna knalla runt i en stad utan att veta att det sitter kameror överallt och filmar mig.

De som är beredda att ge upp väsentliga friheter för att få lite temporär säkerhet förtjänar varken frihet eller säkerhet.
-Benjamin Franklin

Kanske något att ha i bakhuvudet?

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper