IPRED – Säg hejdå till rättssäkerheten

2008-12-06 18:26 | Kategorier » Samhällskritik,

Jag har på senare tid velat hålla den här sidan lite friare från inlägg av ”personlig” karaktär, med tanken på att låta sådant rymmas på en personlig blogg. Utvecklingen av den har dock dragit ut på tiden och jag känner att jag inte längre kan hålla tyst i den här frågan. Jag hoppas att tongången inte kommer bli alltför hätsk.

Förhoppningsvis har ni hört talas om ”IPRED”, även känd som ”fildelningslagen”. Utåt sett har det från politikers håll låtit ungefär i stil med att man som privatperson inte har så mycket att frukta. Det hela är bara till för att de stackars upphovsrättsinnehavarna skall få betalt för sitt arbete. Reinfeldt kläckte en gång i tiden ur sig att han inte ville jaga en hel ungdomsgeneration. Nu syns det hur mycket han menade med det.

Visst, det är ju inte han som skall jaga. Vidare har han nu även försvarat sig med att det endast rör sig om att göra det hela civilrättsligt. Man kan väl se det som ett klassiskt politiskt sidsteppande.

Vad ska IPRED möjliggöra?

Utåt sett har det talats om att man skall sätta dit stora, stygga fildelare som är skyldiga att ”mörda” en hel industri. Att industrin i stor utsträckning har satt sig själva i situationen genom att helt ignorera vad folk verkar vilja ha har inte med saken att göra, verkar det som.

Effekten är dock att det är i princip sett omöjligt att sätta dit en person. De uppgifterna som upphovsrättsinnehavarna ska kunna få ut gäller nämligen bara den som har abonnemanget som fildelningen skett ifrån. I dagsläget kryllar det av trådlösa nät, och som de flesta av er förhoppningsvis vet så går det utan problem att koppla upp sig på öppna nät lite var stans. Det innebär alltså att det är du som hamnar i skottgluggen för mediaindustrin och det har visat sig att de inte drar sig för att skjuta med tungt artilleri. Många ser på det som ren utpressning.

Propositionen innehåller dessutom några små bitar det inte har talats särskilt mycket om… Bland annat tar det 30 dagar för abonnemangsinnehavaren att få reda på att uppgifterna är utlämnade till upphovsrättslobbyn. kan upphovsrättslobbyn få rätt att göra husrannsakan, du kan även få dina bankkonton frysta och beläggas med resförbud.

André Rickardsson, en IT-säkerhetsexpert och före detta IT-brottsutredare på SÄPO, skriver i en artikel hos Newsmill att skivbolagen är på väg att förvandlas till en privatpolis. Det går även att läsa en intervju med André i SvD. Han har helt rätt i sin bedömning, enligt mig.

Uppmaningar och slutord

Framöver är det ännu otäckare saker på gång (varför utvecklas det jämt mot det värre?). De sakerna tar jag inte upp denna vända däremot.

Tills vidare tycker jag att ni ska:

  • Börja med att sätta er in lite i frågan, man behöver inte anstränga ihjäl sig för att se hur otäckt detta kan komma att bli
  • Håll era trådlösa nätverk öppna!
  • Kontakta Beatrice Ask personligen och framför din åsikt (men gör det städat och fint)
  • Engagera er! För fram missnöjet till de styrande!
  • Ge stöd till de projekt ni ser som är skapade för att kunna anonymisera internettrafik!

Det finns såklart många andra som skriver om IPRED, här kommer några av alla de läsvärda posterna:

Fler bloggposter om IPRED…

Gravatar
|
Mike — 2008-12-06 23:30

Att folk är så lättlurade att dom tror att Ipred är för artiserna.

Ipred är en förlägning av Fra.
Ses på kåken

Gravatar
|
Jonas Kac — 2008-12-07 10:50

Finns det något program som gör det möjligt att hålla det trådlösa nätverket öppet, men fortfarande hålla ett internt nätverk stängt?

Jag skulle verkligen uppskatta om alla trådlösa nätverk var öppna, tänk er vad det skulle innebära för uppkopplingsmöjligheterna runt om i landet.

Men man vill ju inte heller sleppa på sin egen säkerhet, så om ett sådant program uppfanns vore det ju en jäkligt bra lösning på problemet 🙂

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper