BTH censurerar studentnätet

2005-12-17 17:19 | Kategorier » Allmänt, Skola,

Då har Blekinge Tekniska Högskola bestämt sig för att begränsa sina studenters internetåtkomst. Detta sker genom att spärra åtkomsten till alla sidor som kan ha ”sexuellt innehåll”. Spärren gäller inte bara på skolans datorer, utan drabbar alla studenter som via sina studentlägenheter är uppkopplade via skolan (cirka 900 st). Internetåtkomsten på elevernas fritid begränsas alltså.

Detta innebär alltså att många sidor som har med sexuell rådgivning att göra filtreras bort, däribland Expressens Sex&kärlek-avdelning.

Däremot är många grovt rasistiska sidor tillåtna att användas, är det ett tecken på att BTH anser att sex är farligare än främlingsfientlighet och hatpropaganda? Info14 och Nationalsocialistisk front går båda att besöka utan problem, medans Expressens sexrådgivnings-avdelning samt andra sidor där nakenhet framställs. Det behöver inte vara rå grovporr, utan räcker med Slitz hemsida eller 7floor. Även ungdomstidningen Frida blockeras.

Problemet är inte att sidor med erotiskt innehåll filtreras bort, det hemska är att högskolan cencurerar på det sätt de gör. Vore det bara i skolans lokaler så kunde det vara okej, men att inkräkta även hemma hos studenterna är inte acceptabelt enligt mig.

Att begränsa folks intag av information är farligt, folk ska själva få bestämma vad de vill läsa/se. Eller är vi på väg mot ett samhälle där det skall bestämmas vad vi skall få läsa eller titta på?

Läs mer: Piratbyrån

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper