Opera anmäler Microsoft på grund av Internet Explorer

2007-12-15 00:58 | Kategorier » Internet, Nyheter, Program, Webb,

Operas loggaAlla som någon gång kodat hemsidor på lite högre nivå har förmodligen råkat ut för att Internet Explorer orsakar en massa problem. Det är i dagsläget den mest använda webbläsaren, trots detta ligger den efter alla sina konkurrenter vad gäller att följa webbstandarderna. Konkurrenterna i det här fallet är främst Firefox, Safari och Opera.

Jag och många andra som kodar hemsidor drabbas regelbundet av begränsningar hos Internet Explorers sätt att rita upp hemsidor. Detta gör att man ibland ställs inför en massa extrajobb för att få hemsidan att se ut som den var tänkt.

Att Microsoft med sin ledande roll inte ser till att sköta sig bättre är i mina ögon skandalöst. Det tog dem över fem år att införa ”äkta” stöd för semitransparenta PNG-bilder, något som konkurrenterna haft i många år. Utöver detta så har Internet Explorer många andra konstigheter för sig med, sättet som boxar hanteras på är ett av dem. Ett annat är att det saknar stöd för flera CSS-selektorer.

Nu har det norska webbläsarföretaget Opera lämnat in en anmälan till Europakommissionen som delvis berör Internet Explorers oerhörda brister vad gäller att följa gällande webbstandarder. Den andra delen består av att Opera vill att Internet Explorer inte skall vara det enda förinstallerade webbläsar-alternativet i Windows, alternativt att Internet Explorer ska gå att avinstallera.

Vad gäller den sista biten så drar Opera paralleller till när EU beslutade att Microsoft var tvungna att ta fram en Windowsversion där Windows Media Player inte var förinstallerat.

Personligen bryr jag mig inte så farligt mycket om ifall Internet Explorer är förinstallerat eller ej. Däremot så håller jag fullständigt med Opera om att det är dags att tvinga Microsoft att fixa till Internet Explorer, för som det är i dagsläget så ställer sig Microsoft verkligen i vägen för utvecklingen.

Man kan tycka att de åtminstone borde kunna hålla jämna steg med resten av webbläsarutvecklarna.

Opera har lagt ut en en pressrelease gällande anmälan på sin hemsida.

Läs mer hos Arstechnica eller IDG

Gravatar
|
Victor — 2008-02-06 22:17

Microsoft som är sååå innovativa kan väl inte vara i vägen 😉

Nä, som en kompis sa, Internet Explorer är ju faktiskt bra! Den hjälper dig att ladda ner firefox!

Kan inte direkt se något wget kommando i cmd…lite synd. Samtidigt är det just att den är innbyggd som gör att folk knappast vet vad alternativa meddel är för något (som Opera/firefox i detta fall).

Domminans! Låt oss stampa på folket å tygla dom!

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper