Microsoft utökar sin censur på MSN Messenger-nätverket

2007-08-05 12:20 | Kategorier » Microsoft, Nyheter,

MSN Messenger är en av de populäraste chattklienterna. Detta är så klart på gott och ont. Fördelen är att man nästan kan räkna med att alla man stöter på har ett MSN Messengerkonto, nackdelen är att MSN Messengerprotokollet är stängt.

Det vill säga: Det är bara Microsoft som har full tillgång till funktionerna. Detta innebär bland annat att alla vi som helst kör andra klienter drabbas av att filöverföringar går mycket långsamt. Varför? Jo, Microsoft tvingar då all trafik från klienter andra än deras originalklient att gå via deras egna servrar.

Vidare så ger Microsofts kontroll dem även möjligheten att välja vad som ska få skickas i meddelandena.

Alla meddelanden som innehåller frasen download.php (även om det skrivs mitt inne bland annan text utan omgivande mellanslag) blockeras och har gjort så sedan länge. Det behöver inte ens vara en del av en hel adress, utan bara filnamnet räcker för att hela meddelandet ska censureras bort.

Nu senast censurerar de även alla meddelanden som innehåller .info-adresser. Prova att skicka ett meddelande som innehåller ”www.info” (eller vilken annan hemsida som helst som slutar på .info). Meddelandet kommer inte fram till mottagaren. Det spelar ingen roll vad meddelandet innehåller, så länge det innehåller ”.info” någonstans i texten. Det innebär att även ”.information” blockeras.

I mina ögon är detta skandalöst. Microsoft begränsar Internets utveckling genom att inte stödja de standarder som gäller och nu ger de sig även på vad folk får säga till varandra på MSN Messenger.

Alla som kör klienter som har stöd för krypterade konversationer kan så klart komma runt dessa censureringar, men då krävs det att båda sidorna har krypteringsstöd.

Uppdaterat:
Det stannar så klart inte här… Alla meddelanden som någonstans innehåller ”gallery.php” blockeras, samma sak gäller fraserna ”gallery.php”,”listalltopics.php”, ”.scr” samt ”profile.php?” (frågetecknet måste vara med i det fallet).

Vad innebär då detta? Man kan inte skicka en länk till en sida som innehåller någon av de ovanstående fraserna i adressen. Helt klart mindre lyckat. Enligt Microsoft själva så har detta gjorts för att förhindra spridning av maskar och liknande. Vore det inte bättre om de tog tag i källan till problemet i stället för att censurera meddelanden?

Enligt en post på aMSNs forum så har en användare fått fram de adresser som vid den tidpunkten spärrades. Jag har gått igenom listan och tagit bort de adresser som inte spärras längre. Av dem har jag kommit fram till att följande kvarstår i dagsläget:

 • .pif
 • .scr
 • grouppicture.php
 • groupicture.php
 • gallery.php
 • staff.php
 • pics.php
 • rottentomatoes.us
 • msn.php?email=
 • download.php
 • www.baratinha.mypets.ws
 • www.messangerstats.net
 • www.messengertools.org
 • www.stuffplug.com/temp/downgrdr.exe
 • xmas-2006
 • miralafoto/foto.exe
 • profile.php?
 • tufoto
 • www.hornymatches.com
 • www.iwantu.com
 • www.block-checker.com
 • verti2/fantasma.zip
 • www.amigosparasempre.smtp.ru
 • www.amigosparasempro.smtp.ru
 • armazfiles.smtp.ru
 • www.chinacircle.com
 • www.mensagemparavc.mail15.com
 • www.mprofiles.net/members.php?msn=
 • www.930le.com
 • www.66663.cn
 • www.shusu.cn
 • www.1717wan.cn
 • www.995ba.com
 • www.mydipan.cn
 • www.51kongqi.com
 • www.94nile.com/apple
 • www.life365.com
 • www.photogbase.com/pictures.php?photo656.jpg
 • chnstudio.com/upload/impluse.exe
 • p1377.pic-myspace.info
 • www.mypengyou.com
 • www.51pingguo.cn
 • viotagallery.com
 • www.spotyourface.net/main/pictures/sexy
 • image001.png
 • image002.gif
 • funbuddyicons.com
 • wellwell.biz
 • casedinjertionkderunhdaseo.com
 • jertionkdewiondaserunf.com
 • butuinkdesionmas.com
 • imp.exe
 • bush-gracioso.exe
 • www.windowslivemessenger.biz/msn/msn.php
 • memebers.lycos.co.uk/getmessenger
 • get-messenger
 • belgravehelpdesk.com
 • xpimad.com
 • album.zip
 • malbranche.goracer.de
 • albrahem.com
 • improfile.net
 • unknowntools.com
 • www.dreamlife365.com/member/
 • hetandunhasde.com
 • www.mensageirovirtual.land.rup

Jag har inte gått igenom vad som finns på de adresser som nämns ovan, surfar ni in på dem gör ni det på egen risk.

Gravatar
|
lowe — 2007-08-05 12:38

Givetvis har Microsoft rätt att begränsa sina tjänster hur de vill, även om jag tror att de kommer skjuta sig i foten för eller senare om de fortsätter på det här sättet men så länge de fortsätter. De har givetvis inget ansvar gentemot ”omvärlden” att vara snälla eller ens bra.

Däremot så förstår jag inte att folk inte reagerar mer, rent generellt. Tjänsten MSN Messenger är ju mer eller mindre trasig by default. Det kommer dock krävas mycket innan folk faktiskt byter och inte bara gnäller om det. Människor är på tok för bekväma med att inte ändra och något självklart alternativ finns inte just nu. Skype skulle jag nog säga men antagligen finns det många som inte håller med.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-08-05 13:08

Lowe: Jo, det är klart att de får göra precis som de vill med sin tjänst. Personligen så anser jag däremot att ju mer dominerande man blir, ju större blir ens ansvar att sköta sig.

Jag tror, precis som du, att folk stannar kvar av lathet, okunskap eller att de helt enkelt inte bryr sig. En väg runt dessa blockeringar är ju genom att kryptera konversationerna, men det är ju inget som MSN Messenger har stöd för dessvärre.

Jag antar att så länge folk kan skicka vibbar, blinkande smileys och ”blinkningar” (de där stora animerade figurerna du vet) samt ha webkamera-/ljudkonversationer så kommer de inte att gnälla. Det är mycket få som ser ”bakom kulisserna” idag verkar det som.

Gravatar
|
Donkey Kong — 2007-08-05 16:17

Det här är ju bara absurt. Om inte jag hade en dator med windows på så vet jag inte vad jag skulle ta mig till! Nej, men all ironi åt sido så är det faktiskt riktigt ruttet, satt i 20 min med en kompis och försökte få han att gå in på en sida (som jag skickade gång på gång), men som han inte kunde se. Onödigt? – ja!

Gravatar
|
Varför Jabber är bättre än MSN Messenger « Lathund — 2008-05-31 19:31

[…] i MSN Messenger MSN censurerar kinesiska internetanvändare Microsoft takes down Chinese blogger Microsoft utökar sin censur på MSN Messenger-nätverket Microsoft hjälper kinesiska regimen censurera bloggar Hemlig censur i svensk Microsoft-chatt […]

Gravatar
|
"Smart" säkerhet i Windows Vista - UAC, User Application Control, Defender och MSN Messenger | jenst.se — 2010-01-01 19:25

[…] ”.info” eller ”download.php” filtreras bort. Mer om det står på Gate 303. Vad som mer censureras bort vet jag inte men jag kan tänka mig att det är fler. Dessa filter har […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper