Shellkonto / O. & K. Webhotel raderar LAN-historia

2007-07-31 13:45 | Kategorier » Webb,

Bild på soptunnaNu tänker jag berätta om de problem Shellkonto har orsakat LAN-föreningen Lava, där jag under många år varit engagerad i arrangemangen och även är med i styrelsen. Det är en lång post, jag hoppas att ni inte blir avskräckta.

Lava bestämde sig för att låta Shellkonto (eller O. & K. Webhotel in Sweden AB som de också är kända som) ta över hostingen av vår hemsida. På hösten 2006 började det bli problem med vår sida. Den blev fruktansvärt segladdad, många gånger var den otillgänglig helt och hållet med. Ni kan säkert gissa hur viktigt det är med en fungerande hemsida för en förening som är så hårt dator- och Internetrelaterad som en LAN-partyförening.

Shellkonto (O. & K. Webhotel) kontaktades många gånger angående problemen och varje gång fick Lava höra att problemen skulle lösas. De lovade bättring, så vi valde att tro på dem och hoppas på det bästa. Det vi fick höra var saker i stil med att de skulle flytta över oss till andra servrar (som skulle fungera bättre). Trots detta fortsatte våra problem med hemsidan.

Nu på slutet upptäckte vi att problemen fanns kvar, vår hemsida (med tillhörande medlemsavdelningar och forum) var segare än någonsin. Vi kontaktade ännu en gång Shellkonto och fick svaret att vi (tillsammans med många andra användare) hade blivit flyttade till en annan server. Den servern var dimensionerad för 500 användare men hade då 1000 användare på sig.

Vad som hände med Shellkonto (O. & K. Webhotel) precis på slutet är oerhört alarmerande. En person från Lava kontaktar Shellkonto (O. & K. Webhotel) via MSN och talar om att det fortfarande är problem med mycket segladdade sidor och antyder också att vi inte kommer att stanna kvar hos dem som läget ser ut.

Efter ovan nämnda samtal stänger Shellkonto av Lavas konto och raderar dessutom datan. Detta trots att vi var inne i en ny avtalsperiod och att en faktura ska ha blivit skickad till oss. Vi har fortfarande inte sett skymten av den fakturan, trots att vi påtalat att vi inte fått den. Lägg dessutom till att de påpekat för oss att just för att fakturan är skickad så kan avtalet inte sägas upp, eftersom en ny period påbörjats. Det verkar som att Shellkonto (O. & K. Webhotel) avslutar Lavas konto på fläcken, helt utan förvarning.

Detta leder alltså till att många års data i form av deltagarlistor, medlemsregister och forumtrådar försvinner på ett ögonblick.

Vi kontaktade Shellkonto (O. & K. Webhotel) för att förklara för dem att vi inte alls tagit något beslut på att vi skulle avsluta avtalet och för att påpeka att vi fortfarande väntade på fakturan från dem. Vid detta tillfälle så får vi besked om att de ska lägga in vår data från sina backuper igen så att vi kan ladda ned den.

Det går flera dagar utan att något händer och till slut får vi höra från dem att deras backup-diskar ska ha gått sönder… Till saken hör att de kör RAID 5 på sin backupserver. Själva grejen med RAID 5 är att en disk kan gå sönder utan att någon data försvinner, det är bara att ersätta den med en ny och sedan fungerar allt som vanligt igen. Att två diskar går sönder samtidigt får man anse som milt sagt osannolikt, varför det inte känns helt orimligt att anta att en disk gått sönder först och att de sedan inte ersatt den med en ny på en gång. Den biten är så klart bara spekulationer däremot.

Då står alltså Lava där, med all sin data raderad (trots att vi inte bett om det) och Shellkontos backup har (enligt dem själva) gått sönder. Vilken tur att företag i stil med Ibas, som jobbar med att återställa data på trasiga enheter, finns då. Eller hur? Shellkonto själva påpekar att det går att få tillbaks datan den vägen med.

Nu till den riktigt roliga delen av det hela. Shellkonto anser att det är Lava som skall betala för återställandet av datan. Jag sammanfattar:

  1. Shellkonto (O. & K. Webhotel) raderar Lavas konto och data utan att vi beställt det eller fått någon faktura
  2. Shellkonto (O. & K. Webhotel) säger att de ska lägga tillbaks datan så att vi kan ladda ned den
  3. Det går mycket lång tid utan att något händer
  4. Shellkontos (O. & K. Webhotel) backupserver går enligt dem sönder

Förstår någon av er logiken i att Lava ska betala återställningen, för det gör varken jag, någon i Lava eller för den delen någon annan jag talat med.

Jag bestämde mig för att kontakta Shellkonto(O. & K. Webhotel) om det hela, då som potentiell kund (vilket jag egentligen är, med tanke på att jag har några nya sidor på G), nedan kan ni läsa vår brevväxling:

Hej,

Jag överväger att flytta mina hemsidor från Loopia till er, ett av skälen är just att man har tillgång till ett shellkonto.

Jag har däremot några frågor:
Hur är det med er uptime? De sidor jag driver måste ha så hög tillgänglighet som möjligt.
Jag har även bitvis kritiskt viktig data i min databas, hur är det med backup?
Vad lämnar ni för garantier kring min datas existerande hos er?
Kan man lägga till subdomäner lätt?
Har ni planer på att erbjuda Ruby on Rails?
Finns det spamfilter för mailen?

Det var de frågor jag har just nu.

Hoppas på snabbt svar

Mvh
Kristoffer

Hej Kristoffer,

Trevligt!

Upptiden är god.
Vi har under månaden haft problem med en server dock. Men de är nu lösta.
Vi arbetar hela tiden med att få en än stabilare miljö.
Vi backar upp databasen 1 gång per dygn. (Nattetid klockan 00.00)
Vill man så kan vi anpassa backuper individuellt så att de görs oftare (upp till en gång i timman), kostnad för detta tillkommer dock.
Garantier för att datat finns hos oss, datat lagras dels på den server du ligger på, dels på backupservern som gör backup varje natt.
Backupservern står inte i samma hall som övriga servrar.
I dagsläget så hanterar vi tillägg av subdomäner och övrig information.
Förhoppningen är att vårt nya kontopaket och även kontrollpanelen skall vara i drift vid månadsskiftet, där kommer man själv kunna göra sånt.
Ruby on Rails håller på och testkörs och om testerna slår väl ut (både säkerhetsmässigt och prestandamässigt) så kommer vi att släppa på det inom kort.
Vi har spamfilter på mailen, använder oss av amavisd med spamassassin.

Mvh
Anders

Okej, de lämnar alltså garanti på att backup sköts…

Hej igen

Backupintervallet låter fullt tillräckligt, går det att återskapa en äldre version av sin databas med?

Låter mycket trevligt att ni är på väg att rulla ut RoR, jag ser fram emot att experimentera lite med det framöver. =)

Spamfiltret, går det att justera ”hårdheten” på det?

Jag har en kompis som råkat ut för en tråkighet med Loopia tidigare (ytterligare ett skäl till att jag är på väg att byta), av någon anledning så försvann hans data från servern han hade sin sida på (serverhaveri eller liknande) och samtidigt dök den backupservern han hade sin data på. Det slutade med att de sade att han skulle betala för återställandet av sin data, hur gör ni i ett sådant läge?

Som det är nu så väger jag mellan Aleborg och er =)

Mvh
K

Hej igen,

Ja, vi lagrar backup av databasen minst 14 dagar tillbaks i tiden.

Spamfiltret är lite tajt idag, dvs, det går inte anpassa individuellt, vi tittar på olika lösningar för att få en bättre lösning där. Det ser inte direkt mörkt ut, det finns många alternativ, vi vill bara hitta det som passar oss och dig som kund bäst.

Angående backupen där.
Vi har precis nu ett sånt fall.
Dvs, ena backupservern gick sönder (datat var borttaget på grund av att kontot sagts upp) men kunden ville komma åt det.
Visst, det är inte exakt samma sak, raderingen av datat var helt medvetet och ingen krash.
Problemet nu är att kunden vill ha sitt data, något som inte är möjligt utan att skicka disken till ibas för återskapande av data. (Då börjar pengarna ticka iväg riktigt snabbt)

I extrema fall så kan det givetvis hända att servern och backupen går sönder samtidigt.
Självklart går det att ”skydda” sig från detta genom att göra backup på backupen.

Vi har dock i dagsläget inte ekonomiska möjligheter att göra det.

I våra nya paket så kommer det finnas möjlighet att välja backupnivå och då även kunna välja att det skall backas till två servrar.
(Det är som du förstår inte något vi kan erbjuda alla då det skulle kräva dubblering av backuputrymmet)
Hoppas att inte ovanstående skrämde bort dig, jag är hellre ärlig än hittar på saker. 🙂

Mvh

Anders

Jaha, där ser man. Helt plötsligt nämner han detaljer kring Lava för en potentiellt blivande kund… Han är ute och cyklar däremot, vi hade inte sagt upp kontot.

Hej

Hade kunden i det fallet aktivt bett om att få sin data raderad?
Hur hade ni gjort i motsvarande situation (att backupservern gick sönder) fast där radering inte var ombedd?

Har ni inte försäkring av er utrustning?

Mvh
K

Hej igen,

Kunden hade i det här fallet sagt upp sitt avtal med oss och i och med det så raderades datat.

Om backupservern gått sönder och radering inte var ombedd så hade vi givetvis sett till att återskapat data genom att skicka in diskar till t.ex. ibas.

Vi har givetvis försäkringar. 🙂

Mvh
Anders

Fel igen. Lava hade inte sagt upp sitt avtal (som dessutom löper hela år). Observera biten där Anders berättar att ifall radering inte var ombedd och backupen dyker (vilket är exakt hur denna situation är) så står de för återställning av datan.

Visst blir det ännu märkligare att de kräver att vi i Lava ska betala för återställningen med tanke på det de berättar?

Nu frågar jag dem även om hur det fungerar med avtalsperioderna och uppsägningstiden

Uppsägningstiden idag är 45 dagar och avtalet löpet på 12 månader.

Jag får även veta att de ska ta bort bindningstiderna helt framöver. Tillbaks till Lavas sits, vi hade precis gått in i en ny avtalsperiod vilket då borde innebära att sidan skulle ligga kvar ett år till. Hur fungerar det egentligen? Jag mailar och frågar:

Om en kund skulle säga upp sitt avtal mitt under en pågående period (som det är nu alltså), vad händer då? Kontot fortsätter som vanligt fram till dess att den pågående perioden är slut va? Så är det ju på de flesta andra webhotell…

Tycker också att er omkonstruktion låter trevlig =)

Mvh
K

Hej igen,

Till en början så kommer det fungera som så att kontot fungerar till avtalsperiodens slut.
Men i en förlängning så ser vi nog att man även får pengar tillbaks för den period som återstår.
Vi är inte helt klara på den punkten än dock, men det är väl vad som känns allra mest rimligt.

Är man nöjd så stannar man nog och är man missnöjd så skall man ju inte heller förlora något på det.
Det handlar således om att vi måste tillhandahålla en tjänst som gör dig som kund nöjd.

Mvh
Anders

Måste försäkra mig om att han även menar att det i dagsläget är så att ett konto skall fortsätta avtalsperioden ut när man säger upp det (vilket Lava alltså inte hade gjort).

I dagsläget så löper kontot som vanligt till avtalsperiodens slut när man säger upp det alltså?

Att man får pengarna tillbaks för återstående period i ert nya upplägg är nog det jag tycker känns mest naturligt med =)

Mvh
K

Hej igen,

Ja, precis. 🙂

Mvh
Anders

Okej, så om man i dagens läge skulle säga upp sitt konto så fortlöper det hela den påbörjade avtalsperioden ut. Dags för en ny sammanfattning:

  1. Lava hade inte sagt upp sitt avtal, inte heller har vi bett att få vår data raderad.
  2. O. & K. Webhotel bekräftar att de täcker kostnaderna för datarekonstruktion i ett läge där kundens data försvinner och denne inte bett att få datan raderad eller sitt konto uppsagt
  3. O. & K. Webhotel bekräftar att ett konto fortsätter som vanligt hela den påbörjade avtalsperioden när man säger upp sitt konto, detta går fullständigt emot att Lava fick all sin data raderad trots att ny avtalsperiod var påbörjad.

Hur ända in i vassen kan de förklara hur all vår data kunde försvinna på bara några timmar och hur kan de försvara att Lava ska betala återställandet av datan mot bakgrund av vad de själva har sagt och vad som har hänt? Kom ihåg att Lava har påtalat att vi väntar på deras faktura, som alltså i skrivande stund fortfarande inte dykt upp.

Jag kom på att de kanske skulle försöka sig på att i efterhand säga att de saker jag nu fått fram bara var en specialdeal som gällde mig som den nya ”potentiella kunden”, därför skrev jag ett nytt mail:

Hej igen,

Försvann där ett tag på grund av studier och annan bråte. =)

Undrade bara om det vi pratat om hitintills (avtalslängder, backuper, dataåterställningar, rutiner och allt det andra) är någon specialdeal som bara skulle gälla mig, eller om det innefattar alla som beställer tjänst hos er?

Ha en fortsatt trevlig kväll

Mvh
K

Hej igen,

🙂

Den dealen vi pratat om gäller alla som köper våra tjänster.
Tack detsamma!

Mvh
Anders

Låter bra det =)

Jag återkommer nog inom kort

Förresten, alla sakerna vi pratat om ingår de som standard? Glömde fråga det sist =)

Mvh
Kristoffer

Joodå, allt vi pratat om ingår som standard.
(Bortsett från det jag sagt inte gjort det (tänker nu på backup oftare än en gång per dygn osv))

//Anders

Okej, allt jag kommit fram till här ovan gäller alltså alla som köper deras tjänster. Trots detta ignoreras det helt när det gäller Lava och Lavas data.

Så var står Lava nu? All vår data är borta, detta inkluderar medlemsregister, forum samt hemsidan som helhet. Skälet att vi lät allt ligga hos Shellkonto var just de garantier vi fått från dem gällande fungerande daglig backup. Lava har inte 20.000 kronor att betala en dataåterställning för, något som vi till och med enligt det Shellkonto skrivit i konversationen ovan inte ska betala för. Det är något de själva säger att de ska stå för i en situation som motsvarar den som Lava har hamnat i.

Ändå vägrar de göra detta.

Jag kom på att de säkerligen skulle försöka sig på någon ursäkt i stil med att vi inte hade betalat vår faktura, vilket ju i och för sig stämmer. Vi har nämligen inte fått denna, trots att vi påpekat att den inte kommit fram.

Jag mailade dem alltså åter igen som den potentiella kunden:

Vid problem med fakturor för nya avtalsperioder, att jag inte får dem (har varit med om postens slarv tidigare) eller att betalningen blir försenad, hur gör ni då? Inaktiveras mitt konto, raderas det, eller skickas det ut påminnelse?

Anders svarar:

Om du av någon anledning inte fått vår faktura via posten och inte heller vår information vi skickar per mail när ett konto håller på att gå ut så inaktiverar vi enbart inloggning till kontot under 30 dagar.
Dvs, webbsidan i sig kommer att finnas tillgänglig på webben (undantag kan göras här om sidan äter väldigt mycket bandbredd och vi således gör en rejäl förlust på det hela).
Under denna tiden räknar vi ganska kallt med att du som kund i alla fall försöker läsa din epost hos oss en gång, försöker ladda upp en fil via FTP eller liknande och på så sätt konstaterar att det inte fungerar, varpå du kontaktar oss på antingen via telefon, eller via vår supportmail.

Om det ändå missas, jag menar, man kan ju faktiskt åka bort en längre period och inte ha tillgång till dator eller liknande så stänger vi ner webbsiten och arkiverar ditt data i 6 månader.

Alltså: Om en räkning inte blir betald mot all förmodan så ska alltså endast inloggningen till kontot stängas av till en början, websidan ska fortsätta fungera. Det skedde inte i Lavas fall. Där stängdes kontot ned och all data raderades på direkten. Detta trots att vi påtalat för dem att vi inte fått någon faktura.

Vi har även mailat ovanstående brevväxling till dem, skickat med en sammanfattning av vad de lämnat för uppgifter och att det innebär att de är skyldiga att stå för kostnaden att återställa vår data, inte Lava.

Svaret inkom ganska snabbt:

Hej Kristoffer,

Joodå, jag var mycket väl medveten om att du hörde av dig och att du hade med Lava att göra också.
Backuperna på datat är borta i och med att backupservern datat lagrades på krashade.
Det _GÅR_ inte göra något åt det.

Uppsägning fick vi via MSN av någon part hos er som uttalade sig för er räkning.
Dvs, vi har tagit emot en uppsägning.
Likaså har vi tagit bort datat i samband med denna.
I och med att tjänsten strulade innan så gick vi ifrån avtalets uppsägningstid på 45 dagar.
Dels för att minska våra förluster i samband med att ni legat kvar och kostat oss pengar i form av bandbredd och systemresurser, dels för att ni enligt utsago inte hade någon som helst tanke på att förlänga kontot oavsett avtalstid.

Mvh
Anders

De har lämnat besked om att diskarna går att skicka diskarna till Ibas för dataåterställning och som ni läst tidigare i mailkonversationen så har de även bekräftat att de står för kostnaderna för detta i det läge som Lava befinner sig i.

Åter igen: Vi har inte sagt upp vårat konto. Det stämmer att Mikael via MSN har utryckt vår frustration över problemen, men någon uppsägning lämnades inte den vägen. Jag svarar Shellkonto:

Ni har själva sagt att datan eventuellt går att återskapa med hjälp av till exempel Ibas. Ni har själva bekräftat att det är ni som står för kostnaderna för detta i det läge som motsvarar Lavas situation.

Vi har inte lämnat någon uppsägning till er, Mikael uttryckte däremot vår frustration över de problem som fanns. Ovanpå detta så var den nya perioden dessutom påbörjad och då skall det, enligt er själva, fortlöpa perioden ut. Inte heller det har skett.

Således kräver vi alltså att ni skickar diskarna till Ibas för datarestaurering och att vi hålls fria från de kostnader detta medför.

—-
Kristoffer Forsgren, Lava

Hej Kristoffer,

Eftersom avtalet var uppsagt av Mikael så raderade vi datat.
Datat är således borttaget på kunds begäran. (Avtalet uppsagt)
Vi har således inte skyldighet att återskapa datat från de gamla trasiga diskarna (som förövrigt är kasserade numer)

Mvh
Anders

Fel igen. Kontot sades inte upp, något som loggen från den konversationen också tydligt visar. Utöver detta så har de själva sagt ”Till en början så kommer det fungera som så att kontot fungerar till avtalsperiodens slut.” angående uppsägningar. Kontot ska alltså fortsätta avtalsperioden ut, något som inte heller det har skett i detta fall. Kvarstår gör dock det faktum att vi inte inlämnat någon uppsägning.

Avtalet sades inte upp, jag sitter med loggen framför mig. Mikael fick frågan om vi avsåg att säga upp tjänsten, men lämnade inget svar på detta.

Vi har inte begärt borttagadet av datan och inte heller har vi sagt upp avtalet (vilket jag har upprepat några gånger nu). Ni har därför skyldighet att återskapa vår data.

Är det tekniskt omöjligt att skicka diskarna till Ibas för datarestaurering så får det bli ekonomisk ersättning från er sida i stället.


Kristoffer Forsgren, Lava

Hej igen,

Jag kollade just lite med en jurist.
Vårt sätt att binda er vid avtalet var inte giltigt.
Således gäller inte det nya avtalet som vi i vår enfald trodde att vi hade.
Surt som f-n för oss. Blir en massa jobb idag med att skicka ut nytt avtal på papper till alla kunder osv.

Problemet här är nu då att vi inte har något avtal alls med er och har inte heller haft sen 2007-04-01 då perioden ni betalt för gick ut.
I föregående avtal (det som gällt för alla befintligt kunder fram till idag med tanke på ovanstående så hade vi ingen bindningstid utan det låg helt och hållet på kundens ansvar att beställa förlängning av konto.
Vi kan således ej belastas för detta på något sätt.

Mvh
Anders

Föga förvånande så tar de nu till alla tänkbara metoder för att slingra sig undan. Vi har som sagt var påtalat för dem att vi inte har fått någon faktura, trots detta skickar de ingen utan raderar i stället vår data. De har även skrivit att de ”har skjutit på perioden en aning på grund av att faktureringen sackat efter”. Även detta verkar de helt ignorera. Vidare så innebär detta dessutom att de struntat i att inaktivera vårat konto och även att arkivera datan, vilket de själva har skrivit ovan.

Vi har påtalat för er att vi inte hade fått någon faktura och att vi således väntar på den, trots detta skickar ni inte någon ny till oss. Ni har själva sagt att ni legat efter med faktureringen och att avtalsperioden därför blivit lite framskuten (jag har åter igen loggar framför mig).

Vi har godkänt att avtalet förnyas automatiskt i och med att vi godkände erat avtal.

Ni har inte heller följt rutinerna om att kontots inloggning skulle inaktiveras och inte heller har vår data blivit arkiverad i sex månader (något som ni själva har skrivit).

Jag har aldrig tidigare stött på något företag som agerar såhär nonchalant. Känner ni er stolta med att helt köra över en ideell ungdomsförening?


Kristoffer Forsgren, Lava

Hej igen,

Nej, vi känner oss inte ett dugg stolta.
Och det har aldrig varit vår intention att köra över er heller.
Det är väldigt olyckligt att backupservern som ert data låg lagrat på gick sönder, hade den inte gjort det så hade allt detta varit ur världen för längelägensen.
Tyvärr så är det ju inte så i det här fallet.

Mvh
Anders

Hade de skött sina rutiner (eller helt enkelt skickat oss fakturan som vi påtalade att vi inte fått) så hade inget av detta hänt.

Problemet är mycket enkelt att lösa. Skicka diskarna till Ibas. Gör rätt för er. Ni påstår att er intention inte varit att köra över oss, ändå försöker ni slingra er på alla tänkbara vis för att klara er undan.

Hade ni skött era rutiner hade det här aldrig inträffat.

  • Ni har inte skickat oss fakturan, trots att vi påtalade att vi inte fått den.
  • Ni har inte inaktiverat vårat konto i 30 dagar (vilket enligt er är rutinen vid utebliven betalning) och ni har inte heller arkiverat vår data i sex månader.
  • Ni har påstått att datan raderades för att vi sagt upp kontot, vilket inte stämmer.

Så beter sig inte ett företag som vill köra med schyssta metoder.


Kristoffer Forsgren, Lava

Hej igen,

Diskarna är kasserade, vi har inga diskar att skicka till IBAS längre.
Enligt tidigare avtal, dvs, det ni gått på tills det gick ut så var det NI som skulle BESTÄLLA en förlängning av kontot.

Mvh
Anders

De kasserar alltså diskar som de vet innehåller data vi vill ha tillbaks. Biten om avtalet är felaktig:

Ni har alltså kasserat diskar trots att ni visste att de innehöll data vi ville ha tillbaks?

Försök inte ens med mer goja rörande avtalet, ena stunden försöker ni få det till att vara ogiltigt, nästa stund kommer ni med felaktigheter kring det:
”§3 Avtalstid: Avtalet löper tillsvidare från dess att kontot lagts upp. Uppsägning av avtalet skall vara Webbhotellet tillhanda senast 45 dagar innan ny avtalsperiod inleds. För att vara giltig måste uppsägningen vara undertecknad av kontoinnehavare. Uppsägning kan träda i kraft tidigast tolv (12) månader räknat från dess kontot lagts upp.”

Observera biten gällande giltigheten av en uppsägning. Ni har påstått att datan blev raderad på grund av uppsägning, detta trots att ni omöjligen kan ha fått något undertecknad uppsägelse från oss. Helt enkelt därför att ingen sådan skickats.

Det beteende ni påvisar är chockerande.


Kristoffer Forsgren, Lava

Inget svar inkom på detta mail, jag bifogade ovanstående mail i ett nytt:

Då inget svar mottagits på nedanstående mail frågar jag er igen: Ni har alltså kasserat diskarna trots att ni visste att de innehöll data vi ville ha tillbaks?

Vidare kräver jag också svar på vad ni anser är en skälig ekonomisk ersättning till Lava från er sida.


Kristoffer Forsgren, Lava

[här bifogades föregående mail till dem]

Hej Kristoffer,

Diskarna har kasserats med utgångspunkten att det mest troligt hade blivit alldeles för kostsamt att återskapa datat på diskarna.
(En snabb förfrågan hos IBAS sa en siffra på 40-50,000 SEK

Vi anser inte att vi har någon skyldighet att ersätta Lava för någonting i det här fallet då det inte fanns något avtal vid tidpunkten.

Mvh
Anders

Vad kostnaden för en datarestaurering hade blivit för er del är inte Lavas problem. Ni har tidigare skrivit att ni har försäkringar, jag utgår från att de täcker upp sådant. Vidare skrev du i ett tidigare mail till Robert att kostnaden skulle vara ca 25.000 SEK.

Hur kan ni påstå att det inte fanns något avtal? Vi hade inte sagt upp vårat avtal och således fortsatte det oförändrat, en ny period var påbörjad och vi väntade på er faktura, vilken vi informerat er om att vi inte fått. Vi har skrivit under och godkänt ett löpande avtal.


Kristoffer Forsgren, Lava

Notering: Robert är Lavas ordförande och har tidigare haft kontakt med Shellkonto i ärendet.

Hej Kristoffer,

Ni har _INTE_ skrivit på något nytt avtal då vi inte skickat ut något nytt avtal till er.
Vi har inte heller något avtal hos oss som är påskrivet från er.
Så något avtal finns således inte.

Mvh
Anders

Med ”skrivit under” menar jag det godkännande man gör av avtalet när tjänsten beställs från er, då det är så det har fungerat. Precis som hos alla andra webbhotell jag känner till.

Vi har inte godkänt ”något nytt” avtal nej – eftersom avtalet är löpande.

Jag har även kontaktat många av era nuvarande kunder och även flera av era tidigare kunder. Inte någon av dem har behövt skriva på avtal, i samtliga fall har det (precis som i vårat fall) rört sig om att man godkänt avtalet vid beställningen av kontot. Det var likadant även på den tiden jag hade konto hos er.


Kristoffer Forsgren, Lava

Enligt deras sätt att resonera så innebär alltså detta att alla deras kunder som inte fysiskt skrivit på och skickat in det underskrivna pappret till dem när som helst kan få sina konton raderade och vara helt rättslösa. Hitintills har mina efterforskningar inte resulterat i en enda förekomst av någon kund som behövt skriva på papper.

2007-07-31 16:30
Det är nu fem timmar sedan jag skickade ovanstående mail och fortfarande har inget svar inkommit, därför skickar jag ett nytt mail till Shellkonto:

Det blev väldigt tyst igen.

Enligt er så ska vi ha sagt upp avtalet. Läser man i avtalet så står det att en uppsägning måste inkommit till er minst 45 dagar innan avtalsperiodens utgång och då även vara underskriven av kontoinnehavaren. Därför begär jag nu att få se en kopia på denna uppsägning.


Kristoffer Forsgren, Lava

2007-08-01 18:30
I morse, strax innan klockan 10.00 skickade jag en förfrågan till, då inget svar inkommit på det föregående mailet.

Åter igen: Ni har hävdat att vi har sagt upp avtalet. I ert avtal står det att en uppsägning måste inkommit till er minst 45 dagar innan avtalsperiodens utgång och då även vara underskriven av kontoinnehavaren. Jag kräver nu därför att få se en kopia på denna påstådda uppsägning.


Kristoffer Forsgren, Lava

Inte heller det mailet har besvarats än. Det innebär att över ett dygn har gått sedan den första begäran att få se vår påstådda uppsägning skickades.

2007-08-17
Lava har nu till sist ändå fått tillbaks datan, detta kan ni läsa om i en separat artikel.

Gravatar
|
Fredrik — 2007-07-31 14:39

Pröva saken rättsligt så får ni det ur världen.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-31 14:49

Fredrik: Det är något vi verkligen överväger att göra. Sättet de har skött det här på har skadat Lava som förening ganska påtagligt.

Gravatar
|
Webbhotellsguide — 2007-07-31 15:06

Det är svårt att veta för någon utomstående vad som hänt, men om en företrädare för er förening ringer och talar om att kontot inte ska vara kvar låter det inte otroligt att det kan tolkas som en uppsägning.

Du smutskastar webbhotellet ordentligt, men det låter faktiskt inte helt otroligt att ni ändrat er om er uppsägning när ni kommer på att ni inte laddat ner ert innehåll.

Vet av erfarenhet att Shellkonto utmärkt sig med att ha avtal som aktivt måste förnyas, vilket de nyligen ändrat på. Vad som gäller just er vet jag dock inte.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-31 15:30

Webbhotellsguide: Grejen är att vi verkligen inte har sagt upp kontot. En uppsägning skall också enligt deras egna avtal sägas upp skriftligt, med underskrift och skickas till dem. Jag citerar tredje paragrafen: ”Avtalet löper tillsvidare från dess att kontot lagts upp.
Uppsägning av avtalet skall vara Webbhotellet tillhanda senast 45 dagar innan ny avtalsperiod
inleds. För att vara giltig måste uppsägningen vara undertecknad av kontoinnehavare.”

Jag sitter med avtalet framför mig.

Ingen av oss har ringt till dem och sagt att vi inte vill ha kvar kontot. Via skriftlig kontakt har vi däremot uttryckt att om tjänsten fortsätter strula på samma sätt så kommer vi att byta webbhotell.

En ny avtalstid var också påbörjad, vilket innebär att även om de nu lyckades få ovanstående kommentar till en underskriven uppsägning (hur man nu bär sig åt för det) så skulle kontot ha löpt hela den påbörjade avtalsperioden ut. Detta kan du utläsa ur deras egna mail med.

Jag smutskastar dem inte, jag redovisar helt naket vad de säger och hur de hanterat situationen. Att de sedan inte sköter ärendet snyggt får stå för dem, de har sig själva att skylla för att det ser så illa ut som det gör.

Gravatar
|
Herr X — 2007-07-31 15:34

Varför löser ni inte detta med företaget? Känns mer som ni är ute för smutskasta företaget än att vara seriösa kritiker. Konkurenter till nämda bolag?

Vad finns för garantier att den information du publichera är korrekt och i redigerad, förvanskad till Er fördel?

Hårdvara går sönder, det vet alla som håller på med datorer. Jag gör personligen backup på mina databaser från webbenhotellet lite då och då, ovasätt vad dom lovar i backup. Bättre att vara paronid en gång för mycket , än en gång för lite.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-31 15:56

Herr X: Vi har verkligen försökt lösa det med dem, men det har varit helt och hållet lönlöst. Smutskastning är det inte tal om, det är en redovisning av de problem vi haft sedan de helt godtyckligt avslutade vårat konto. Föreningen Lava arrangerar LAN-partyn för ungdomar i Västervik med omnejd, jag kan inte riktigt se hur vi skulle konkurrera med Shellkonto.

Jag sätter min heder på att all citering och redovisning av händelser är korrekt. Citeringen är ordagrann och i händelse av att vi går vidare med ärendet så kommer mailen så klart att redovisas i sin originalform. Vad jag vet så kan man inte redigera innehåll/headers i de mail man har fått på sitt Gmailkonto, så nog är den biten korrekt.

Vi är en ideellt arbetande ungdomsförening som valde att tro på de skriftliga garantier och försäkringar vi fick av Shellkonto. Nu i efterhand visar det sig att sådant uppenbarligen är luft värt, vilket man väl får se som en lektion att inte lita på någon, ens om man har saker skriftligt.

Gravatar
|
JensT — 2007-07-31 18:43

Jag utgår från att konversationen är korrekt. Det som inte framkommer fullt ut är konversationsdelen med Mikael, vilket ju är nyckeln till det hela.

Det som jag är mest förvånad över är att hur den MSN-konversationen än såg ut, så finns det inte en möjlighet att man kan avsluta avtal genom en chatt.

I så fall skulle min mamma kunna ta kontakt med MITT webbhotell på MSN, meddela att hon är en talesman för MIN hemsida och säga upp MITT avtal. Vem som helst kan i så fall säga upp vilket avtal som helst.

Var rädd om alla bevis du har, loggar, skriftliga avtal så kan du sätta hårt mot hårt i en rättstvist.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-31 18:51

JensT: Konversationen är korrekt och ordagrant återgiven. MSN-konversationen mellan representanten på Shellkonto och Mikael byggde på att Mikael upplyste om att vi inte hade intentioner att förlänga vårat avtal som det såg ut med alla de problem som fanns. Då hade dock nästa avtalsperiod påbörjats och således var uppsägningen aktuell först ett år senare, något representanten från Shellkonto också påpekade. Det var även då vi för första gången talade om att vi inte fått deras faktura.

Inte heller jag kan begripa hur de på något sätt kan få en MSN-konversation till en uppsägning, det blir inte mer begripligt när avtalet tydligt anger att en uppsägning ska komma in och vara underskriven. Dessutom skall den vara dem tillhanda senast 45 dagar innan en period når sitt slut. I det här fallet var vi alltså redan inne på en ny period.

Gravatar
|
Marcus — 2007-08-02 07:13

Det står i början av din text att problemen började hösten 2006 – men hur länge har ni haft detta företag som host? Nyfiken på hur det kommer sig att ni inte hade en egen backup.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-08-02 15:56

Marcus: Vi har hade dem som host sedan mitten på år 2005. De första problemen som dök upp var just bara att sidan stundtals var segladdad eller att den inte gick att komma åt. Inga jätteallvarliga problem, men ändock irriterande. Som jag skrev i artikeln så lovades vi hela tiden förbättringar och vi valde att lita på dem.

När vi skaffade konto hos dem var vi mycket noggranna med att få garantier på att de hade bra backuplösningar, detta var en av de punkter som avgjorde att vi valde just dem. Det var också därför vi litade såpass mycket på dem gällande den punkten. Nu i efterhand visar det sig så klart att det var en miss.

Deras backupproblem är dock inte huvudproblemet egentligen. Huvudproblemet är det faktum att de raderade all vår data, under en påbörjad avtalsperiod, trots att vi inte hade sagt upp tjänsten.

Gravatar
|
toad — 2007-08-03 13:22

Ska bli spännande att se vad de svarar på ditt senaste mail.
Jag tycker för övrigt att det inträffade är mycket tråkigt.

Gravatar
|
Webbhotelletsguide — 2007-08-04 18:22

Men Shellkonto / O & K har ju precis bytt avtal och ni omfattades ju av det gamla avtalet och måste aktivt förlänga innan ni omfattas av det nya.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-08-04 19:28

Webbhotellsguide (uppskattar om du använder ditt namn i stället):
Med risk för att verka otrevlig, du har fel.

Jag saxar åter igen från avtalet: ”Detta villkor gäller tillsvidare. Det åligger kund att ta del av gällande avtalsvillkor vilka görs tillgängliga på hemsida och kan erhållas på begäran från webbhotellet. Webbhotellet förbehåller sig rätten att när som helst ändra avtalsvillkoren. Nya avtalsvillkor skall anses accepterade av kund trettio (30) dagar efter att de publicerats på hemsida.”.

Det avtalet hade legat på sidan mycket längre än 30 dagar och är således accepterat av oss.

Även Shellkonto själva har påtalat för oss att vi redan var inne i en ny period. Detta gjorde de strax innan de raderade vår hemsida och databas.

Gravatar
|
Rickard — 2007-08-07 16:46

Hur går det? Fått något svar än? Nyfiken på utvecklingen bara.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-08-07 17:07

Rickard: Nej, de ignorerar oss helt och hållet nu i stället. Deras hantering av ärendet är långt ifrån strålande…

Trevligt att höra att du är nyfiken på hur det utvecklar sig! =)

Gravatar
|
toad — 2007-08-09 22:06

Fortfarande inget svar?

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-08-10 11:06

Toad: Nix.
Shellkonto sköter det här på sitt egna sätt verkar det som. Problem försvinner inte för att man försöker tiga ihjäl dem.

Gravatar
|
toad — 2007-08-10 18:27

Kristoffer: Sorgligt är vad det är. Att ett företag som utger sig för att vara seriösa inte vågar stå för sina egna misstag. Jag menar.. det är ju en sådan grej man lär sig i grundskolan. Åter igen.. sorgligt.

Gravatar
|
Rolf - Hundkojemannen — 2007-08-12 22:34

För Shellkonto är det ju bara att skicka kopia på den skriftliga uppsägningen som ska vara underskriven av kontoinnehavaren och Shellkonto tillhanda 45 dagar innan avtalstidens slut, fast det finns ju ingen kopia att skicka därav deras tystnad.
Ett webbhotel som helt plötsligt kommer på att ALLA kunder har ett avtal som inte är giltigt
Dom skriver: Jag kollade just lite med en jurist.(låter lite godtyckligt, hade varit bättre att gjort det innan avtalen skickas ut)
”Vårt sätt att binda er vid avtalet var inte giltigt”.
Kan detta vara ett seriöst företag som gör så, om man som kund får ett avtal från Shellkonto så kan väl inte Shellkonto retroaktivt säga att det var inte giltigt. Detta företag vågar jag inte anlita för man vet ju inte var det slutar om dom kommer på att det vi avtalat om och kommit överens om pris på helt plötsligt inte gäller.
Att skylla på tekniken tycker jag verkar lågt, det är ju inte det som är problemet utan att kontot har avslutats(om jag förstått det hela rätt så har det inte lämnats in någon uppsägningen av kontot och lava ber ju att få se en kopia)
Kan inte shellkonto visa en kopia av en skriftlig uppsägning (som enl. dom själva är det sätt ett konto ska avslutas på) så har dom som jag ser det gjort fel mot kunden och bör stå för det.

Gravatar
|
Lava har fått tillbaks sin data från Shellkonto / O.&K. Webhotel - Gate 303 — 2007-08-17 11:53

[…] en tidigare post berättade jag om hur webbhotellet O. & K. Webhotel raderade hemsidan och databasen för den […]

Gravatar
|
tonek.net|solution — 2007-10-07 21:06

Tråkigt att du har dessa erfarenheter.. Själv har jag använt mig av dem i snart 5 år… har aldrig haft några större problem. Den gången en server kraschade så fixade dom det inom 24 timmar. Lägger flertalet av mina kunder på det företaget, och de ligger på flera olika servrar och även de är nöjda. Hoppas att allt löser sig.

/Martin

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-10-08 22:47

Martin: Lava har haft en hel del problem dessvärre, tråkigt att de inte såg till att reda ut problemen för oss.

Till slut gav Shellkonto tillbaks vår data, men det tog tid… Och det var otrevliga vibbar hela vägen i ”mål” från deras sida.. =(

Gravatar
|
Iggy — 2007-10-27 22:22

Jag studsade in på din blogg för ett par timmar sedan eftersom jag idag har ett webbhotell som blivit uppköpt av O. & K. Webhotel, och ville se vad som skrevs om dom.
Jag blev mycket orolig av det du skrev, och eftersom jag har kunder som jag bygger webbsidor åt så är det väl inte sånt här jag vill läsa om nästa ägare.

Ett problem jag drabbats av nyligen är att mitt webbhotell blev hackat av någon Turkisk organisation i början av oktober, och när backupen lades tillbaks så fanns själva hemsidorna kvar men alla mina databaser var av någon anledning korrupta och gick inte att återställa.
Har därför varit tvungen att bygga upp sidorna på nytt (varav en var en webbutik) och är nu i färd med att sammanställa en faktura för det jobbet.
Jag får väl hoppas att den täcks av deras försäkring, men med tanke på vad du skrivit så börjar jag känna ett visst tvivel. Hoppas bara att mina tvivel inte uppfylls.
Jag uppskattar verkligen att såna som du finns och skriver om sådana här händelser 🙂

Gravatar
|
Iggy — 2007-10-27 22:23

Förtydligande av ovanstående.
Jag är kund på ett webbhotell som blivit uppköpt av O. & K. Webhotel, och inget annat.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-10-28 15:53

Iggy: Jag hoppas att det löser sig för dig med fakturan. Det är mycket tråkigt när databasbackuper visar sig vara korrupta, i regel är det ju lite jobbigare att återställa massa databasdata än att skapa en sidas kodbas. Givetvis varierar det från fall till fall med =)

Förhoppningsvis så kommer ditt webbhotell inte ta efter det beteende som O. & K. Webhotel har uppvisat i fallet där de raderade Lavas hemsida och sedan vägrade återställa det på sin bekostnad – något de enligt dem själva ju borde ha stått för…

Trevligt att höra att du uppskattade artikeln!

Gravatar
|
Mina erfarenheter av olika webbhotell | Bloggbloggen — 2009-03-12 08:07

[…] Shellkonto / O. & K. Webhotel raderar LAN-historia […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper