OS X Leopard – Det kom, det såg, det segrade

2007-11-06 16:30 | Kategorier » Apple, Mac, Tips,

Jag har nu installerat Mac OS X Leopard på min Powerbook. Först var jag lite skeptisk till att lägga in det eftersom Powerbooken inte precis tillhör den senaste generationen bärbara macar. Jag bestämde mig för att ändå ta chansen.

Fungerade det inte bra kunde jag ju smidigt byta tillbaks genom att helt enkelt återställa datorn genom min backup.

Installationen

Jag började med att klona hårddisken i Powerbooken, det gör att jag kan lägga över kopian och på direkten vara tillbaks på samma punkt som innan installationen. Det blir även väldigt lätt att importera det gamla kontot, något jag kommer till senare.

Installationen gick om möjligt ännu smidigare än tidigare versioner av OS X och när jag var inne i systemet startade jag direkt Flyttassistenten. Här upptäckte jag att jag inte kunde importera mitt gamla konto eftersom det redan fanns ett nytt konto med samma namn, lite klantigt gjort av mig men jag löste det snabbt genom att skapa en tillfällig admin-användare och att logga in på det kontot, ta bort mitt gamla konto och sedan dra igång Flyttassistenten igen. Någon timme senare hade jag mitt gamla konto, alla mina filer och alla program. Jag kommer ihåg hur mycket jobbigare den proceduren är när man har med en Windowsinstallation att göra…

Efter att mitt konto var återställt så började jag utforska systemet lite mer i detalj. Jag har tidigare i veckan haft tillfälle att känna lite snabbt på systemet på en kompis dator. Det var först när jag började känna på det på allvar som jag började fatta exakt hur trevligt det är.

OS X Leopard är det trevligaste operativsystemet jag någonsin har testat i hela mitt liv.
Så, nu var det sagt.

Några av de nya funktionerna

Till att börja med så försvann snabbt mina farhågor om att Cover Flow-funktionen i Finder, filhanteraren i OS X, skulle vara mest för syns skull. Att bläddra runt bland foton eller vanliga dokument med Cover Flow gör att man mycket snabbt och visuellt hittar rätt.

Detta för mig snabbt in på funktionen Överblick (det engelska namnet ”Quick Look” låter verkligen bättre), en av de funktioner som jag kommer att använda oerhört flitigt framöver. Det Överblick/Quick Look gör är att visa en fils innehåll utan att öppna programmet som filen ”tillhör”. Man markerar helt enkelt den filen man vill snabbkolla och trycker mellanslag, direkt så visas filen. Detta fungerar bland annat på textdokument, presentationer, officedokument, filmer och foton.

Det trevliga är att med Quick Look framme så kan man fortsätta att bläddra bland filerna och de fortsätter att visas i Quick Look-fönstret. Det blir med andra ord ett oerhört smidigt och kraftfullt sätt att bläddra bland filer.

Ytterligare en av funktionerna jag kommer att använda flitigt är Spaces, en funktion som möjliggör flera virtuella skrivbord. I OS X Tiger använde jag mig rätt länge av ett program vid namn Virtue Desktops för detta, men det fungerade inte helt smärtfritt.

Ytterligare en sådan där ”småsak” jag är lite förtjust i är möjligheten att blixtsnabbt skapa en widget av vilken hemsida som helst. Detta innebär att jag med tre klick kan få till exempel valfri del av Facebook åtkomlig direkt via Dashboard. Dessutom finns det lite extra funktionalitet under huven…

Sedan finns det så klart en drös av nya funktioner som bidrar till att göra systemet ännu trevligare. Några av favoriterna är att Ordlistan är förbättrad. Man kan markera ett ord och trycka ett snabbkommando och sedan slås ordet direkt i flera olika källor, däribland Wikipedia. Den förbättrade hjälpfunktionen som gör att man får hjälp att hitta rätt i programs menyer är oerhört smidig och funktionen som gör att adressuppgifter kan läggas till i adressboken med ett klick kommer garanterat att komma till undsättning med jämna mellanrum.

Listan kan göras mycket lång…

Slutord

Leopard flyter på oerhört bra på min 12″ Powerbook G4 med 1,33 GHz CPU och 768 MB RAM. Ett faktum är att systemet känns snabbare än vad OS X Tiger gjorde när det var nyinstallerat. Alla ni som tvekar på grund av er dators prestanda, gör inte det.

Jag lider verkligen med de som stannar kvar i Windowsträsket. Det handlar inte om någon skadeglädje eller ”skrytsamhet”, jag tycker genuint synd om dem. De vet inte vad de går miste om utan fortsätter istället att brottas vidare med Windows.

Låt din nästa dator bli en mac, gå åtminstone och prova en i en butik.

Ni kan också se en demonstrationsfilm som visar lite av hur Leopard fungerar.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper