Använder sig Mediaanalys av oseriösa metoder?

2008-02-18 16:00 | Kategorier » Google, Internet, SEO,

MediaanalysMediaanalys är ett av många företag i Sverige som ägnar sig åt sökmotoroptimering (SEO), nu har deras metoder åter igen ifrågasatts. Många av de företag som ägnar sig åt sökmotoroptimering (SEO) har någon gång varit i blåsväder, stundtals kan det verka som att det råder en viss osämja mellan de konkurrerande SEO-företagen. Detta har man kunnat utläsa i både foruminlägg och bloggposter från företag som jobbar med sökmotoroptimering.

För några dagar sedan skrev signaturen ”robertsson” på forumet Webmaster Network ett inlägg om att han skulle ha blivit uppringd av säljare från Mediaanalys, även Nikke har observerat detta inlägg. Utan att anstränga sig kan man lätt komma fram till att de säljmetoder som ”robertsson” hävdar att Mediaanalys säljare använde sig av inte riktigt verkar helt sjyssta.

Jag ägnade mig åt lite snabbt sökande på Google häromdagen och hittade något rörande Mediaanalys som var lite småkul och talande, Mediaanalys ägnar sig åt att köpa upp stora mängder utgångna domäner och sedan ösa in ”tillfälliga” sidor på dem. Alla dessa länkar i sin tur till Mediaanalys med ordet sökmotoroptimering. Sökresultatet som visar Mediaanalys uppköpta domäner talar sitt tydliga språk.

Mediaanalys uppköpta domäner

Jag har även läst ett blogginlägg från SEO Logik om Mediaanalys länkar, men resultatet från deras googlesökning är inte riktigt lika iögonfallande.

Mediaanalys kan på detta sätt dra nytta av den pagerank som dessa domäner har och på så vis manipulera upp sin sida högre i google-sökningar på ordet ”sökmotoroptimering”.

Förenklat kan man säga att pagerank är Googles sätt att mäta hur ”viktig” en sida är, länkar från sidor bidrar med pagerank till de sidor de länkar till. Ju högre pagerank ursprungssidan har, ju högre pagerank bidrar länken med.

Man skulle kunna diskutera huruvida detta bryter mot delar i Googles riktlinjer (som Mediaanalys säger sig följa).

Sidorna från Mediaanalys som hittas genom min ovan nämnda sökning på Google kan man nog påstå bryter mot följande delar i Googles riktlinjer: ”Skapa sidor som är till för användare, inte för sökmotorer”, ”Undvik att använda knep för att förbättra rankningarna i sökmotorn” samt ”Delta inte i länksystem som är avsedda att öka rankningen för din webbplats eller ditt PageRank-värde”.

Vad säger ni?

Läs också min nya post om Mediaanalys utskick till potentiella kunder

Gravatar
|
Anonym — 2008-02-18 18:30

Jadu. Mediaanalys skapades av några avhoppare från Altus AB, och jag har, ehmm.. ”insiderinformation” från detta företaget.

Jag vet inte hur mycket får eller bör säga, men självfallet så är det helt ruttna metoder de använder, inte bara länkfarmar och liknande utan de ljuger titt som tätt kunder rätt upp i nyllet. Exempelvis så var det viktigaste att sälja så mycket tjänster som det bara gick, utan att nödvändigtvis göra nån slags follow-up eller så. Arbetsbelastningen var därmed helt skev; ungefär 10 försäljare, 2-3 på återuppföljningsavdelningen(vilket mestadels gick ut på att lura/övertala kunden om att fortsätta ett år till) och till sist har vi själva teknikavdelningen som skulle utföra alla optimeringar. Här jobbade 1 på heltid samt 2 st på halvtid.

Helt sjukt ställe med andra ord.

Gravatar
|
David — 2008-02-18 22:47

det roliga är att seo logik själva har massor av sidor skapade för att länka in kunder av sina länkpaket. Att de sedan mer eller mindre skryter om hur de undviker att länkarna blir ostraffade gör inte saken bättre…

Gravatar
|
JJ — 2008-02-19 08:40

Om du som kund till ett seo-bolag vill ha resultat så ska du ta det företag med bäst länknätverk. Alla de större aktörerna använder sig utav länkar på liknande sätt, dock verkar bara Mediaanalys få skit för det. Som vanligt inte helt korrekt, men en relativt bra sammanställning av hur det ser ut med länkarna idag http://www.lindqvist.com/b/google-resultat-for-sokmotoroptimering-2007-11-16

Personligen ser jag hellre köpta länkar och utgångna domäner än länkar på kunders hemsidor, dolda i en sitemap.

Gravatar
|
Gräset är alltid svartare på andra sidan - The Advertiser av Joacim Ståhl — 2008-02-19 10:57

[…] nu snackat det väldigt mycket om MediaAnalys, Kristoffer har även bloggat om MediaAnalys. Och som vanligt tycker Nikke att Agent Interactive minsann inte gör så utan är snäppet bättre. […]

Gravatar
|
Ohlzon — 2008-02-19 19:12

Synd att vissa rötägg ska dra hela branschen i smutsen…

Gravatar
|
Niklas Johnson — 2008-02-19 19:41

Jag har kommit över en kopia av Mediaanlys avtalsvillkor som är minst sagt underhållande:
Force Majeure
Ingen av parterna skall vara ansvariga gentemot motpart för förseningar eller misslyckande där händelsen uppstått pga, myndighetshandling, krigsutbrott, naturkatastrof, strejk eller arbetsmarknadskonflikt, elavbrott, Internetnedgång, omfattande sabotage, uppdatering av sökmotorers sätt att ranka webbplatser eller andra orsaker utom parternas kontroll.

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-02-19 21:17

Anonym: Det du talar om är Altus, ett företag som köptes upp av Notabene och som i dagsläget inte finns kvar i sin dåvarande form vad jag vet. Just Altus blev ju lite smått ökända och det finns gott om material att läsa för att bilda sig en egen uppfattning.

(Viss reservation för eventuella felaktigheter i förloppet där dock)

David: Jovisst, SEO Logik har även de varit i hetluften. Just här så är det Mediaanalys som är uppe för diskussion däremot, inget illa menat. Vill bara inte att det ska glida från ämnet. =)

JJ: Framför allt ska man väl välja ett företag som har genuint bra kunskap och kompetens? Att enbart dra igång med externa länkar kommer förvisso att kunna ha inverkan, men det är ingen stabil grund. Se bara på hur det gick för Folkia.

Tillägg: Mediaanalys är inte på något som helst sätt ensamma om att få ”skit” för det. SEO Logik, Jajja och Altus är några av de företag som råkat ut för att få ljus kastat på sina lösningar.

Ohlzon: Visst är det? För en person som helt saknar kunskap och insyn så är det förmodligen lättast att dra en standardbedömning över hela fältet med.

Niklas Johnson: Just den där biten av avtal brukar lätt kunna låta rätt roliga när man läser igenom dem. =)

Gravatar
|
JJ — 2008-02-20 08:03

Det märks att du aldrig arbetat med seo Kristoffer.

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-02-20 09:51

JJ: Arbetat professionellt menar du? Det stämmer, jag har inte haft det som yrke. Arbetat med området har jag däremot gjort.

Poängen i mitt svar till dig var att det är riskabelt ifall man enbart förlitar sig på externa länkar, jag antar att du läst om hur det gick för Folkia? Dessutom är det väl faktiskt så att man skall välja ett företag med bra kompetens i grunden? Eller menar du kanske att man ska ignorera den biten?

Gravatar
|
Nikke Lindqvist — 2008-02-20 20:39

Angående Niklas Johnsons kommentar:
Att som SEO-bolag försöka friskriva sig från ”uppdatering av sökmotorers sätt att ranka webbplatser” är ju rentav häpnadsväckande. Det är ju faktiskt just kunskapen om sökmotorernas sätt att ranka webbplatser som borde vara den kunskap man köper av ett SEO-bolag.
Om terrängen ändras så får man ändra kartan också, annars kan man inte leda kunden rätt.

Gravatar
|
Lars Iselid — 2008-03-04 22:48

Använder man sunt förnuft så är det klart de bryter mot Googles riktlinjer:

”Make pages for users, not for search engines… Avoid tricks intended to improve search engine rankings… Another useful test is to ask, ”Does this help my users? Would I do this if search engines didn’t exist?”

Men även Googles riktlinjer är så pass oprecisa att de skulle behövas nåt slags laglig prövning för att få nån ordning i SEO-träsket och det kommer aldrig att ske. Metoden att köpa utgågna domäner med viss pagerank är ett trick som de hållt på länge med.

Gravatar
|
Hans — 2008-03-24 04:20

Jag tycker att det var bra bloggat av dig.

Att bättre alternativ till länkpaket finns tycker jag också man kan säga idag.

Gravatar
|
Kristoffer — 2008-03-26 13:55

Hans: Tack så mycket! 🙂

Gravatar
|
» MediaAnalys spammar vidare… i SEO bloggs arkiv — 2008-05-10 23:16

[…] senaste inlägget jag sett som ifrågasätter MediaAnalys är skrivit av Kristoffer på Gate 303 och är klart läsvärt det med. Han har dessutom skrivit ett nyare om MediaAnalys […]

Gravatar
|
Äkta blogglänkar gör hela skillnaden — 2008-10-31 03:36

[…] som har problem med ett antal ihärdiga bloggposter och forumtrådar har numera lärt sig att det knappast hjälper att försöka skrämma kritiska […]

Gravatar
|
haha — 2009-07-24 15:57

Jävla skämtföretag!

Gravatar
|
Anonym — 2010-05-31 14:32

[…] […]

Gravatar
|
Anders — 2011-11-29 14:52

Mediaanalys . . .tveksamma metoder! Säljaren lovar guld och gröna skogar men resultatet håller inte måttet.
Tecknade avtal om en 8 månaders prövotid – men ville avsluta. Ja, då var det plötsligt mitt ansvar att säga upp något som från början var helt tidsegränsat och därmed från början också uppsagt. Det vill man nu inte kännas vid och därmed utkrävs en förnyad avtalsperiod. Rena abonnemangsskojeriet . . .

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper