Tips för WordPress

2008-03-28 14:22 | Kategorier » Tips, Wordpress,

Wordpress logoWordPress är en av världens mest använda lösningar för att hantera bloggar och även andra sidor. WordPress är ett oerhört mångsidigt verktyg, detta delvis tack vare att det är så lätt att bygga ut med plugins, eller ”insticksprogram” som de verkar ha valt att kalla det i den svenska översättningen av WordPress.

Det finns en del saker som kan förbättra och underlätta när man driver en sida med hjälp av WordPress, här tänkte jag ta upp några av dessa.

Länkstrukturen (permalänkar)

Det är alltid bra om man anpassar en sida så att den underlättar för användare, som standard ger WordPress varje post en adress i stil med: www.bloggen.se/?p=1234. Detta är inte särskilt talande för innehållet i posten, bättre vore det om adressen faktiskt sade något om posten i sig. Detta går att åstadkomma genom att ändra i WordPress inställningar.

Gå till options/permalinks (inställningar/permalänkar), där kan du sedan antingen välja den datum- och namnbaserade eller ange en egen. För att endast få med postnamnet i adressen skriver du in följande i fältet för en anpassad länk: /%postname%/

På så sätt kommer dina poster att få adresser i stil med: www.bloggen.se/posten-om-wordpress/, vilket ju faktiskt är betydligt mer talande för en besökare. Väljer du i stället den datum- och namnbaserade ser adressen ut på följande sätt: www.bloggen.se/2008/03/29/posten-om-wordpress/, även den är mer talande för besökare än originalstrukturen.

Som en bonus kommer detta även att kunna vara till fördel för sökmotorer, vill du veta mer om detta kan du läsa min artikel om sökmotoroptimering. Marcus Westberg har en bra genomgång av hur man kan sökmotoroptimera en WordPressblogg med.

Plugins som underlättar

WordPress är trevligt redan från början, men man kan lätt göra det ännu trevligare och mer lättanvänt genom att utöka med vissa plugins. Här är några av de som jag kan rekommendera.

WordPress database backup

Många vet om att det är viktigt att ha en backup, ändå är det mycket vanligt att detta missköts på olika sätt. Denna plugin låter dig buslätt schemalägga backup av din wordpressdatabas. På så sätt kan du få en backup med alla dina poster mailade till dig helt automatiskt. Rekommenderas varmt!

Ladda ned från hemsidan för WordPress database backup.

Video Embedder

Det är oerhört populärt med videotjänster i stil med Youtube, Metacafe och så vidare. De flesta av dessa tjänster erbjuder möjligheten för användare att kunna visa upp filmerna på deras egna hemsidor. Dessvärre är det mycket vanligt att det kan bli problem, sidans validering slutar att gälla, i vissa fall kan även hemsidans design bli fördärvad för de poster där filmen visas.

Jag har utvecklat en plugin som råder bot på detta, man behöver endast filmens ID för att kunna lägga till den i ens poster. Som en bonus kan man även ställa in bredd och höjd för alla filmerna på ett smidigt sätt. I dagsläget stödjs sjutton olika videotjänster (fler är på väg) och flera olika andra filmformat.

Läs mer om Video Embedder.

Get Recent Comments

Det kan vara trevligt att visa upp de senaste kommentarerna på sidan, i mitt fall syns de här till högerkolumnen. Det går så klart att uppnå genom eget kodande och hämtande av värden från databasen, men det blir så mycket lättare genom denna lätthanterliga plugin. Den har även stöd för Gravatarer.

Läs mer på hemsidan för Get Recent Comments.

Similar Posts

Similar Posts låter dig visa upp förslag på artiklar som liknar den som besökaren läser för tillfället. Du kan själv se hur resultatet blir här till höger om artikeln.
Läs mer på hemsidan för Similar Posts.

WP-Digg Style Paginator

Ganska snabbt får man så många poster att de börjar dela upp sig på flera sidor i arkiven. WordPress har en inbyggd hantering av detta i form av länkar som tar en till föregående och nästa sida. Det navigeringssättet fungerar, men är inte helt optimalt. Denna plugin visar i stället en rad där man kan hoppa direkt till en viss sida och det ger även en tydligare överblick över var man är bland delsidorna. Du kan se hur den fungerar till exempel längst ned på förstasidan.

Läs mer på hemsidan för WP-Digg Style Paginator.

Simple Tags

Denna plugin underlättar verkligen när man vill ge sina poster taggar, eller ”etiketter” som det brukar heta i många svenska översättningar (skall inte förväxlas med kategorier). Det hela går ut på att man ger sina poster beskrivande taggar och på så sätt sedan lätt kan hitta relaterade poster eller poster som har med ett visst ämne att göra.

Med hjälp av denna plugin snabbas taggningen upp drastiskt, tack vare att man får förslag allt eftersom man skriver. Pluginen kan till och med själv föreslå taggar utifrån det man har skrivit i posten.

Simple tags har hjälpt mig oerhört mycket i taggningen av mina poster och kommer förmodligen att kunna hjälpa även dig.

Läs mer på hemsidan för Simple Tags.

All in one SEO pack

Denna plugin låter dig lätt få din sida lite mer sökmotorvänlig, bitvis innebär det även fördelar som användare kan dra direkt nytta av. Du kan till exempel ha en separat titel till din post, normalt sett är titeln och rubriken densamma. All in one SEO pack låter dig även komma åt andra inställningar på ett lätt och smidigt sätt.

Läs mer på hemsidan för All in one SEO pack.

Andra småtips

Schemalägg poster

Det händer att man av olika anledningar vill att en post skall bli synlig vid ett senare tillfälle. Skälen kan vara allt från att posten berör något som inte skall bli allmänt känt förrän vid en viss tidpunkt till att man helt enkelt sätter sig och skriver en hel veckas postningar vid ett och samma tillfälle.

Det går självklart att spara posterna som utkast och sedan manuellt publicera dem allt eftersom tiden går, smidigare är det däremot att använda WordPress egna funktion för detta. Man sätter helt enkelt tidsstämpeln till en kommande tidpunkt. Funktionen för detta hittar du till höger om editorn. På så sätt kommer artikeln automatiskt att publiceras vid den valda tidpunkten.

Använd kategorier för översättningar

Här på min sida har jag en del poster som är på engelska, läser man någon av dessa kan man lägga märke till att vissa av delarna är på engelska. Detta har jag för tillfället löst genom att använda funktionen in_category. På så sätt kan jag kolla ifall den aktuella posten tillhör min engelska kategori, i så fall visar jag den engelska varianten av de delar jag vill ha översatta.

(Jag är medveten om att det finns bitar kvar att översätta ;))

På liknande sätt kan man på många sätt ordna innehållet mer dynamiskt på ens sida.

Separera dina konton

Vill man lyfta upp sin säkerhet bör man även se till att det konto man normal sett skriver ifrån inte har administratörsrättigheter. På så sätt slipper man oroa sig extra mycket bara för att man sitter i ett okänt nätverk och skriver.

Håll WordPress uppdaterat

Med jämna mellanrum upptäcks det säkerhetsbrister och problem med WordPress, därför är det viktigt att du ser till att använda den senaste versionen av WordPress på din sida. Det är inte alltid en uppdatering är kritisk, men känner du dig osäker rekommenderar jag att du tar det säkra före det osäkra och uppdaterar.

Har du egna tips?

Bidra gärna med egna tips eller erfarenheter i kommentarerna! 🙂

Gravatar
|
M — 2008-03-28 16:38

Jag älskar pluginet Subscribe to comments. Det låter dina besökare få ett mail när ytterligare kommentarer gjorts på ett inlägg. Utan pluginet är det lätt att läsare A ställer en fråga i en kommentar, men aldrig kommer tillbaka till din blogg för att se svaret.

Gravatar
|
SuperAnton » Archive » En liten hyllning till Wordpress — 2008-04-17 23:27

[…] oss som använder Wp är dock troligtvis de här länkarna mer värdefulla just nu. Kristoffers tips, Gustavs lista på plugins, Marcus senaste blogginlägg, Urbans guide till hur han använder wp, […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper