Paranoian sprider sig bland skivbolagen

2005-12-13 08:59 | Kategorier » Nyheter,

Ingen har väl missat hur skivbolagen har drivit sin hetsjakt för att ”beskydda sina artister”. Själv vägrar jag tro att det rör sig om något annat än rädsla för att bli oviktiga. Tekniken utvecklas ständigt och nya sätt att distrubuera musik har uppstått med jämna mellanrum genom historian, de flesta gånger har även musikindustrin velat förbjuda de nya lösningar som uppstått.

Det tråkiga är att det just är skivbolagens trångsynthet som har orsakat deras ”problem”. Trots nya kanaler att distrubuera musik så tog det flera år innan de kom på att man kunde använda sig av nätet, då hade det redan uppstått nätverk där folk delade med sig av musik de hade på sina datorer. Dessa nätverk har sedan musikindustrin jagat med en beslutsamhet som inte är av denna värld.

Skivbolagens senaste övergrepp kan synas i att dashboardwidgeten pearLyrics, något som enkelt kan beskrivas som ett litet program som letar reda på en låttext, numera är nedlagt. Detta på grund av att Warner Chappell Music skickade ett så kallat ”cease and desist” till utvecklaren Walter Ritter. I klartext rör det sig alltså om att de uttryckte ”Plocka ned din widget annars kommer vi att slita dig i stycken med våra jurister”. Som privatperson har man i regel inte resurser att ha ett eget stall med toppjurister, därför kan de stora företagen fortsätta att köra över den vanliga människan.

Hans widget letade alltså bara efter texter som redan var publicerade på nätet. Han tillhandahöll inget piratkopierat på något som helst sätt. Ändå gör bolagen såhär.

Mycket tyder dessutom på att skivbolagen nu vill hindra all spridning av låttexter på nätet.

Hur lång tid kommer det att ta innan man kan åka dit för att ha sjungit eller nynnat på någon artists låtar?

Länkar:
MacWorld har skrivit om det hela: Pared lyrics
pearLyrics utvecklare skriver om händelsen: pearLyrics: too easy to be legal?

pearLyrics går att få tag på fortfarande däremot, bland annat från Megaupload, där bör den finnas i ca 30 dagar framåt.

Jag kommer att uppdatera denna artikel med nya länkar till widgeten allt eftersom tiden går.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper