Lite blandade mac-myter och funderingar

2007-07-02 08:52 | Kategorier » Apple, Mac, Personligt,

Amstrad 2086, en av de första datorerna familjen hade. 8 MHz och 640 kB RAM.Till att börja med ska jag kanske infoga att jag har använt PC-datorer i nästan hela mitt liv. Jag har använt Windows sedan jag var fem-sex år gammal, vilket gör att jag använt Windows i sjutton år och sett hela utvecklingen. Jag har använt Windows 1.0, 2.0, 3.1, 95, 98 SE, 2000, XP samt Vista. Jag har även provkört sorgebarnet Windows ME och i skolan har jag också kört Windows NT 4.0. Parallellt med detta har jag kört olika Linuxversioner några gånger.

Jag har även tillhört de som mer än gärna småretats med de som hade mac-datorer och jag har även hackat ned på plattformen som sådan. År 2004 köpte jag min första mac, en iBook G3 på hisnande 500 MHz. Den byttes ut mot en bärbar från HP som sedan rätt snabbt ersattes av min nuvarande 12″ Powerbook G4. Utöver den har jag även en stationär Windows-PC. Orsaken att jag berättade allt detta är för att inte viftas bort som en ”sådan där fanatisk och insnöad Apple-extremist”. Jag är med andra ord en person som använder både Windows och OS X.

Jag är aktiv på många forum och diskussionsgrupper på nätet, inte helt sällan berör dessa Apple eller mac-datorer. I många fall är stämningen god och utbytet gott, men inte helt sällan så stöter man på personer som själva rubricerar sig som ”machatare” eller något liknande.

Jag tycker så klart att det kan vara ganska kul att diskutera med dessa om vad det är som gör att de tycker att mac-datorer är så hemska. Ett vanligt argument är ”för att de suger”, vilket säger mer om de individernas förmåga att argumentera än om frågan i sig. En del andra har lite mer handfasta argument, nu tänker jag berätta om de jag stött på den senaste tiden.

Mighty MouseMac-datorer suger därför att man inte kan högerklicka
Fel. Högerklick (eller alternativ-/kommandoklick som det också heter i mac-världen) fungerar precis hur bra som helst. Alla Apples stationära (utom Mac Mini) levereras med Mighty Mouse där man högerklickar precis som vanligt och på de bärbara sker det genom att man klickar med två fingrar på trackpaden. Jag fattar inte hur den här myten kan leva kvar!

Mac-datorer suger därför att man inte kan få systemet att se annorlunda ut
Fel. Med Shapeshifter kan man ändra om fönstrens utseende och ändra ikonpaket. Även UNO ger möjligheten att ändra om fönstrens utseende. Med ”haxien” Mighty Mouse kan man ändra om muspekarna helt och hållet, det har stöd för Windows-pekare med. Candybar är ett utmärkt program för att byta ut ikoner med och SetAlphaValue låter dig hantera fönsters transparens helt som du vill. Detta är bara några av alla de program som finns inom denna genre.

Mac-datorer suger därför att man inte kan köra Windowsprogram
Fel. På alla nya macar som säljs idag går Windowsprogram att köra antingen via Paralells Desktop (där kör man en viritualiserad Windowsinstallation), VMware Fusion (även detta är viritualisering), Crossover (låter dig köra Windowsprogram fristående i OS X) eller genom att helt enkelt starta upp macen med Windows (via Bootcamp).

Windows går långsamt på en mac!
Fel. Windows fungerar precis lika snabbt och bra på en ny mac med Intel-processor som på en ”vanlig” PC med samma prestanda. Det är ingen som helst försämring av Windows prestanda. Varför? Jo, båda använder vanliga ”PC-processorer”, båda har samma typ av minnen, båda har samma typ av grafikkort, båda har samma typ av hårddisk och så vidare. Hårdvarumässig skiljer de sig inte på det sättet.

Apple suger därför att de låser in folk med kopieringsskyddad musik från iTunes Media Store
Till att börja med är detta något man ska attackera skivbolagen för, eftersom det är de som bestämmer spelreglerna och inte Apple. Detsamma gäller alla liknande former av musikbutiker på nätet. Någon mer inlåsning än övriga försäljare har är det egentligen inte tal om och priserna ligger på samma nivå som konkurrenterna, med skillnaden att det faktiskt går att köpa musik som inte är kopieringsskyddad och som går att spela upp i alla spelare nu. Ska det klagas på någon här så är det på skivbolagen.

Macanvändare är så skrytsamma/tjatiga!
Det här är förmodligen en av de ”argument” man oftast ser. Man måste gå in lite mer på djupet för att få ut något av det. Till att börja med bör man ta upp att det finns ”fanatiska” anhängare av alla operativsystem, dessa ägnar sig i regel åt att höja sitt favorit-OS till skyarna (oavsett vad som kommer fram) och hackar samtidigt ned på alla andra (även fast argumenten innehåller rena faktafel eller inte är sakliga). Sedan finns ju även de som bara sysslar med någon av de två punkterna. Den typen av personer får man därför utesluta ur diskussionen då de är extremfall som inte på något sätt är unika för mac-platformen.

happyfinder.pngJa, många mac-användare är väldigt förtjusta i sina maskiner. Ett faktum är att alla (och jag menar verkligen alla) jag känner som har gått från Windows till mac är oerhört nöjda med bytet och inte en enda av dem ångrar sig, de flesta undrar varför de inte bytt tidigare. Bland dessa finns även folk som, precis som jag, tidigare har hackat ned på Apple och deras datorer. Det säger en hel del. Något vi som gått från Windows till mac har märkt är hur allt är mycket mer enhetligt i OS X jämfört med Windows XP eller Windows Vista. Vi har märkt hur saker och ting bara fungerar, hur ens arbete helt plötsligt flyter på mycket smidigare och hur man får betydligt mer gjort på kortare tid och dessutom med mindre bekymmer.

Är man väldigt nöjd med något så är det så klart att man talar gott om det, det är klart som tusan att man kommer rekommendera det till andra. Det roliga är att jag otroligt sällan sett en Windowsanvändare säga ”Jisses vad trevligt Windows är, allt känns så lättanvänt och logiskt. Jag får så mycket mer gjort nu!”. Jag undrar varför…

Jag säger så klart inte att Apple, mac-datorer och OS X är 100% problemfria eller perfekta, men jag anser att systemet vida överträffar Windows. I OS X irriterar jag mig lite på små enskilda bitar, dagens Finder (motsvarigheten till Windows utforskare) är väl det jag irriterar mig mest på. De bitarna jag störde mig på är däremot fixade till Finder-versionen som följer med nästa OS X-version.

I Windows (både XP och Vista) irriterar jag mig däremot på helheten, det är allt från hur installation och avinstallation av program fungerar, att oerhört mycket kräver omstarter, att Windows lägger datorns resurser på väldigt märkliga saker ibland (som att spontant lägga all processorkraft på att rita om ikonerna på skrivbordet), att uppgifter inte sköts på ett enhetligt sätt, att man många gånger måste gå omvägar och så vidare.

Kanske kan detta till viss mån vara grunden till ”aggressionerna” från en del personer vad gäller ”mac-hatandet”. Att dels vara en inbiten Windows-användare, att ha erfarenhet av en hel del krångel och kanske ovanpå det ha en viss rädsla för att prova något nytt kombinerat med att samtidigt höra från andra (macanvändare alltså) att de stormtrivs. Att då försvara sitt val, även om det sker med aggression och osaklighet, är kanske en naturlig reaktion?

Gravatar
|
Patrik Brown — 2007-07-02 09:22

Jag är en av de där ”inbitna” Windows-användarna, fortfarande. Det beror dock mest på att jag för tillfället inte har kapital att undvara till min MacBook, samt att det känns vettigt att vänta tills leopard har släppts, ska man lära sig ett nytt OS är det lika bra att lära sig det senaste. Det ska bli spännande att se om Mac levererar lika mycket som det sägs, alla jag känner som har Mac verkar, som det beskrivs i texten ovan, nästan lite snuskigt nöjda… (hoppas själv kunna ta del av den upplevelsen snart, att vara snuskigt nöjd alltså).
Många windowsanhängare tror jag stannar kvar vid windows för att man har koll på hur man ”löser” problemen som dyker upp, jag har inte en aning om hur man gör på en mac (om den skulle krångla alltså).
Ha en trevlig sommar!
//Patrik Brown, snart snuskigt nöjd?

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-02 09:29

Patrik: Jag tycker helt klart att du ska köra OS X Leopard, de lyft som sker där mot dagens OS X är oerhört trevliga. Jag tror också att du, precis som jag och alla ”switchers” jag känner kommer att bli toknöjd. Vi går ju inte runt och låtsas precis… =)

Precis som du säger kan nog ”gammal vana” vara ytterligare en orsak att man stannar kvar. Men jag är ändå förvånad över hur många som inte vågar prova något annat än Windows trots att de har erfarenheter av mycket Windowsbekymmer.

Tack detsamma!

Gravatar
|
Oscar — 2007-07-02 10:43

Ang. att Windows går precis lika fort på en Mac som på en PC, har jag hört någonstans att ”Mac Pro är världens snabbaste PC”.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-02 10:49

Oscar: Tja, Mac Pro tillhör ju utan problem de snabbaste ”PC-burkarna” i alla fall… =P

Gravatar
|
Mizhou — 2007-07-03 03:12

En oerhört bra skriven artikel. Det mesta som du skrivit stämmer bra, men det kan som sagt finnas andra skäl också, t.ex som Patrik skriver att han vill skaffa Mac, men har inte råd just nu, eller att man inväntar nästa OS X.

Visst ytcker jag att Mac är bra mycket bättre än Windows, men man ska inte heller förvänta sig att allt är perfekt Det kan uppstå problem även med Mac. Vid dessa tillfällen är det bra att känna till att det finns ett antal bra Mac-communities. Att det finns bra Mac-communities beror väl på att det har varit så få som kört Mac förut. Om man kör Windows och får problem med sin dator, så kan man fråga släkt, vänner eller grannar. Det finns alltid någon i närheten som också kör Windows.

Macanvändare har inte haft den förmånen. Där har man tidigare fått klara av mycket själv, och därför fanns också behovet av att få kontakt med andra Macanvändare. Därför finns det några bra communities, med t.ex forum med mera, där man kan ställa frågor och snabbt få svar på dessa.

Så om t.ex du Patrik Brown skaffar en Mac, och får problem, så registrera dig gärna på ett bra Mac-forum. Det finns ett antal svenska sådana, som t.ex nya kommando-n.se, forum.macworld.se och macpro.se.

Ni som switchar från Windows till MAc, kommer nog att svära ve och förbannelse över Mac den första veckan, och tycka att den inte är så bra som alla säger. Det beror dock inte på att den är dålig, utan på att ni förmodligen är så invanda i Windows, att ni försöker göra allt på samma sätt som i Windows.

En liten analogi: Tänk att du för första gången ska köra din kompis automatväxlade bil, och du hittar ingen växelspak. Du blir frustrerad över att du inte kan växla. Det måste ju bara vara något fel på bilen, för alla andra du någonsin har kört har ju en växelspak.

Det gäller alltså att försöka släppa gamla invanda rutiner. Det kan dock ta en vecka eller två, så ge inte upp på en gång, utan regga er istället på ett forum, och ställ frågor om hur man gör det du vill göra på Mac-sätt. Efter ett par veckor så börjar du komma in i hur Mac fungerar, och då kommer du att gilla den mer och mer, och börja upptäcka saker på egen hand.

Lycka till med införskaffandet av din första Mac!

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-07-03 05:48

Mizhou: Tack så hemskt mycket! Jättekul att höra att du gillade artikeln! =)

Artikelns poäng var inte riktigt ”varför skaffar folk inte en mac?” utan reflekterade snarast kring de argument jag sett från de klämkäcka ”machatarna”, men ekonomibiten spelar ju så klart in vad gäller möjligheten att gå över till den ljusa sidan. 🙂

Att registrera sig på ett forum är något man nästan bör göra innan man slår till med, det är ett mycket effektivt sätt att få svar på de frågor man har och kan vara till stor hjälp redan innan man har fått hem sin burk. Jag måste kasta in ett gott ord för 99.se där, de du nämner är mycket bra de med och man bör väl nästan gå med i allesammans. 😛

Biten du tar upp med att man i början kan känna sig lite vilsen och obekväm stämmer fullständigt. Jag hade några sådana episoder med min Powerbook, men det är ett steg i processen att vänja sig av med de mönster man lärt sig genom åren. Än idag blir jag ibland förvånad över att vissa saker fungerar så enkelt och naturligt som de gör i OS X.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper