Firefox 3 Beta 1 är nu ute

2007-11-20 14:50 | Kategorier » Firefox, Nyheter, Program, Tips, Webb,

FirefoxMozilla har nu släppt Firefox Beta 1 fri för nedladdning. Över lag upplever jag att Firefox 3 känns lite snabbare än sin föregångare. Trevligt är också den förbättrade funktionen för nyckelord, eller taggar som de även kallas. Äntligen kan man söka bland sina bokmärken i Firefox även på taggarna och få fram resultat, något som inte fungerat tidigare såvida man inte hittat extensions för det. Taggstödet tror jag kommer att vara en trevlig upptäckt för många Windowsanvändare.

Som macanvändare är jag däremot lite besviken på att gränssnittet inte smälter samman mer med OS X. Funktionen för att tagga bokmärken beter sig även den annorlunda mot hur det i regel brukar fungera i mac-program. Trist att Mozillateamet inte har lagt ned lite mer energi på det hitintills. Lite trist också att de ännu inte verkar ha infört något lätt sätt att skapa egna smarta mappar för bokmärkena. Detta tycker jag känns som ett mycket naturligt steg i samma stund som stödet för att tagga bokmärken kom.

Det nya sättet man kan lägga till bokmärken på tycker jag är suveränt däremot. Ett snabbt klick på en liten ”stjärnknapp” så lagras det som ett bokmärke på direkten. Klickar man en gång till så får man upp en liten panel där man kan välja var bokmärket ska sparas och vilka taggar det ska ha. Använder man tangentbordsgenvägen så kommer man direkt till panelen.

Funktionen för att zooma hela sidor i Firefox som jag skrev om tidigare i år är lätt att komma åt nu med, något som kan vara trevligt för alla de som har synsvårigheter.

Över lag är det ett mycket trevligt lyft, även om det finns några bitar som skulle gå att putsa till lite mer. IDG nämner även en ny funktion för att låta antivirusprogram söka igenom nedladdade filer, det har gått att lösa det tidigare med hjälp av extensions men nu är det inbyggt redan från start.

Mozilla har en lista på nyheterna i Firefox 3 Beta 1.

Ladda ned nya Firefox Beta 1 här

Gravatar
|
Carl — 2007-11-20 16:47

Det är faktiskt ett nytt tema på gång för OS X. Man kan följa utvecklingen ”här”:https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=397723

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-11-20 21:42

Carl: Jo, det känner jag till 🙂
Får hoppas att det blir klart till dess att FX 3 går ut i skarp version. Redan idag hänvisas man ju till att ladda hem ett tema för att få lite bättre fason på utseendet för mac-versionen, det är inte klockrent men det gör att det smälter samman lite bättre med övriga systemet.

Däremot är jag tveksam till att de kommer att fixa till taggningen på samma trevliga sätt som många andra mac-program har, något som är lite tråkigt.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper