Bidme.se, ytterligare en av alla bluffsidor?

2007-07-25 11:58 | Kategorier » Nätskojare, Nyheter,

Några av er känner säkert till sidan Bidme.se, en sida som har ”lägsta priset”-auktioner. Konceptet är att man lägger ett bud på den vara som säljs. Den person som är ensam om att ha lagt ett visst bud när ”auktionen” går ut ska få köpa varan till det priset. Maxpriserna på varorna är även oerhört låga i förhållande till vad de kostar på marknaden. Det låter väl bra?

Givetvis kostar det pengar att lägga ett bud. Det kostar 50 kronor. Hur många skulle vanligtvis lägga ett bud i en försäljning där de inte har en aning ifall budet är giltigt och dessutom betala 50 kronor varje gång de ger ett bud? Dessvärre verkar folk bli ganska godtrogna så fort de är ute på Internet.

Vi är många som redan från sidans start har tyckt att det hela osat lite skumt, men det ser ut som att det kanske kommer bli lite mer uppståndelse i media nu. IDG har skrivit en artikel som berättar om att några tog sig in på sidans admin-konto och påstod sig ha upptäckt att denne vunnit en mycket stor del av ”auktionerna”. I samband med detta ska de även ha ringt upp de personer som sägs ha vunnit men fått svaret att de i och för sig har lagt bud, men att de inte har gått segrande ur någon av försäljningarna. Läs mer om den attacken och kringliggande diskussion på Flashbacks forum.

Konsumentsidan Cint har en diskussionstråd där Bidme.se och personerna bakom sidan diskuteras. Rätt snabbt börjar diskussionsdeltagarnas uppgifter att tyda på en del skumma affärsverksamheter och andra incidenter kring Bidme och det företag som ligger bakom.

Om ni själva surfar in på Bidme.se och sedan går in på sidan över avslutade auktioner lägger ni förmodligen snabbt märke till ytterligare en varningssignal. Samma personer (eller i alla fall personer med samma namn) har vunnit majoriteten av de senaste utgångna ”auktionerna”. Att samma personer, upprepade gånger, skulle lyckas bli de med lägst unika bud anser jag som osannolikt. Inte omöjligt i och för sig, men det kan lätt se konstigt ut.

Adderar man alla dessa uppgifter så är det inte svårt att snabbt få bilden av att Bidme är en bluffsida, gjord för att lura till sig pengar.

Oavsett om Bidme är ärliga eller inte (för det är ännu inte fastslaget med fullständig säkerhet) så bör alla som har ett konto där se till att byta lösenord på alla andra ställen där man kan tänkas ha samma lösenord. Detta på grund av att vem som helst har kunnat få fram all information som tillhör vilket konto som helst. Hade Bidme skött sig i rutinerna kring lagring av kontouppgifterna så hade de lagrat lösenordet krypterat, något som uppenbarligen inte gjorts.

Uppdatering:
Nu har Bidme själva gått ut med att de blivit utsatta för dataintrång (vilket ju bevisligen faktiskt är sant). Vidare påstås det även att skälet att användaren ”admin” hade så många bud är att alla buden samlas där för lättare administration. I mina öron låter det konstigt. Att samma personer vunnit flera gånger sägs bero på att de lagt ”budmattor”, det vill säga en mycket stor mängd bud i förhållande till de övriga budgivarna och på så sätt vunnit gång på gång.

Gravatar
|
Klara-Bella — 2007-07-26 08:21

Jag tycker verksamheten på Bidme är ett solklart lotteriespel, som går ut på att man köper en massa lotter, men vinnaren kommer
i första hand styras av vilken teknik som lotteriköparen
har vid köpen, för därigenom med tekniktrixande försöka bli den som lägger lägsta ”tokenet”.
Så de borde istället skaffa tillstånd för lotterispel och skaffa sig en lotterikontrollant…

Gravatar
|
Sebbe — 2007-08-10 14:46

Jag håller med, dom flesta sådanna företag har ett moderbolag i England därför kommer dom undan…

Gravatar
|
Rapport kan inte få tag i påstådd vinnare på Bidme - Gate 303 — 2007-08-13 11:29

[…] har vid ett tidigare tillfälle skrivit om sidan Bidme, en sida som håller så kallade “lägsta priset-auktioner”. Då […]

Gravatar
|
Cristel — 2008-09-14 14:49

Hej! Ja det här är en otrolig grej, senaste tillskottet i högen, en sajt från finland….men nu med ett .se i tillägget har tydligen samma upplägg, samma personer vinner, och vinner, och vinner. Samma nummer bjuder på alla grejorna samtidigt, dag efter dag( har suttit och studerat det nu ett tag) Intressant är att vissa saker säljs jättekvickt till välbekanta namn till väldigt låga priser medan vissa andra saker har ett ständigt stigande pris( men det är fortfarande samma nummer o namn som roterar ) Det liknar ett sorts spelvansinne…. på en minidator har auktionsförättaren tjänat ca 18 000 räknade jag ut och den är inte såld ännu. gud vad sjukt, intressant att det kommer nya bud precis på sekunden när den preliminära auktionstiden går ut.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper