NeXTSTEP, föregångaren till Mac OS X

2007-11-24 14:17 | Kategorier » Apple, Teknik,

NeXT logoAtt jag verkligen gillar Mac OS X har förmodligen inte gått många av mina läsare förbi. Vad som är lite intressant med OS X är dess ”föregångare” NeXTSTEP. Steve Jobs jobbade inte på Apple mellan 1985 och 1996 utan startade företaget NeXT 1985. Detta företag kom att utveckla ett operativsystem vid namn NeXTSTEP, som på sin tid låg oerhört långt framför alla sina konkurrenter. NeXTSTEP var byggt på en UNIX-liknande kärna. De tillverkade även sin egen hårdvara, däribland NeXTcube.

NeXT WebbserverDet var även en NeXT-dator som blev historiens första webbserver och även den första webbläsaren kom till NeXTSTEP. NeXT-datorerna användes även av den smått legendariska John Carmack (grundaren av ID Software) för att göra Wofenstein 3D samt Doom.

I början av 90-talet portades NeXTSTEP för att kunna fungera på Intel-plattformen, innan dess hade det körts på processorer från Motorola. Parallellt med detta påbörjades arbetet med att få operativsystemet att fungera även på IBMs PowerPC-processorer. Runt 1993 kom NeXTSTEP 3, den version som demonstreras av Steve Jobs i filmen nedan. Filmen är ungefär 35 minuter lång, men mycket sevärd.

Jämför man det med Windows 3.1, som var Microsofts dåvarande operativsystem så blir det bara pinsamt för Microsofts del. NeXTSTEP 3 ligger före Windows Vista på en del punkter till och med.

Det var på NeXTSTEP Apple sedan byggde OS X när Steve Jobs var tillbaks hos dem, man kan ana likheter på flera punkter fortfarande i dagsläget. Docken, Finder och Interface Builder är några av de ställen där detta märks.

NeXTSTEP var verkligen en mycket, mycket imponerande plattform.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper